Podnikatel a dlouholetý fotbalový funkcionář Vladimír Dostál po sezóně opustí HFK Olomouc. Bez nadsázky se to dá označit za konec jedné velké éry.

Klub z Holice od roku 1994, kdy do něj Dostál vstoupil, vystoupal z krajského přeboru až do druhé ligy, kde dvakrát skončil na třetím místě jen těsně za postupem. Namotal se ale také do korupční aféry v roce 2004 a v posledních letech zažil spíš ústup ze slávy a boj o přežití.

Přesto po Dostálovi zůstane na olomouckém předměstí krásný areál se stadionem a zázemím, které může HFK závidět nejeden klub z vyšších soutěží.

Trenér Jiří Derco
Kouč Derco utnul sérii hrůzy. HFK doma vybojoval bod

Poděkování

„Vedení klubu by tímto chtělo panu Vladimíru Dostálovi vyjádřit obrovské poděkování za neskutečné penzum odvedené práce a dobrovolnou činnost, kterou pro holický klub za svého působení vykonal a přejeme mu mnoho spokojenosti jak v osobním životě, tak při jeho další tvůrčí práci,“ napsal HFK v oficiálním prohlášení.

„Zrálo to ve mně nějakou dobu. Ví se o mně, že jsem ambiciózní a jako každý člověk chci spíš vyhrávat než prohrávat. Za poslední roky, kdy bojujeme spíš o přežití ve třetí lize, jsem už ze všeho unavený,“ řekl čtyřiašedesátiletý Dostál.

HFK je aktuálně na posledním místě MSFL a vypadá to na sestup.

„Posledním hřebíčkem byl zápas HFK – Rýmařov 0:1, kdy jsem se ani zdravotně necítil dobře. Shodou okolností můj španělský kamarád Manuel, který je stejně starý, prodělal v té době infarkt. A já jsem si řekl, že tohle absolvovat nechci. To jsem se rozhodl definitivně,“ uvedl Dostál.

Andrův stadion v Olomouci
Sigma nového majitele zatím nepředstaví. Proč?

24 let u kormidla

Když se kvůli sponzorskému příspěvku nechal před 24 lety zvolit předsedou klubu, plánoval jím prý zpočátku být dva roky.

„Chtěl jsem si o těch penězích rozhodovat sám. Nakonec jsem zůstal 24 let. Byla to náplň každodenního života. Začal jsem, když mi bylo 40, a teď je mi 64. Byl jsme tam většinu produktivního věku, takže nostalgie určitě přijde,“ myslí si.

„Budu dál chodit na fotbaly a když budou potřebovat, tak pomůžu, slíbil jsem, že i finančně budu klub podporovat, pokud bude správně fungovat,“ doplnil Dostál.

Klub v tiskovém prohlášení tvrdí, že další chod je zajištěn. Dostál se na něm plánuje i dál podílet.

„Pokud v klubu zůstanou lidé, kteří jsou tam teď, tak věřím, že bude dál fungovat, i když to není jednoduché. Sponzoři a firmy dnes nechtějí podporovat fotbal. Kvůli špatné image a podobně. Ale kdo chce, tak umí podpořit na správném místě a kdo nechce, tak si výmluvu vždycky najde,“ míní Dostál.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na Veggie Fest, Traktor či selský trh

Krásné i trpké vzpomínky

Za jeho působení vyrostl v Holici opravdu úctyhodný areál s více než solidním zázemím.

„Když jsem začínal. Byla tady jedna malá budova, kde se topilo v kamnech uhlím. Jedna jakš takš travnatá plocha. Teď máme krásný stadion v hodnotě 50 milionů, umělou trávu, kde by letos měl být nový koberec. Na ten stadion jsem hrdý,“ poznamenal Dostál, jenž za vrchol svého působení v HFK považuje třetí místo ve druhé lize 2007, kdy Holice pod vedením kouče Leoše Kalvody hrála o postup do nejvyšší soutěže v přímém souboji s Bohemians. Byť nakonec neuspěla a prohrála 1:3 na televizní přenos a vyprodaný stadion se vzpomíná v Holici dodnes.

„Krásné byly i všechny postupy. To byly neskutečné okamžiky v časech, kdy k nám chodilo hodně lidí. Zápas s Bohemians byl asi můj vrchol, ale taky zápasy čtvrtfinále poháru se Spartou, vítězství nad Teplicemi, které v té době vedly ligu,“ připomněl Dostál další slavné momenty HFK.

Nejtemnější chvilky jsou naopak spojené s úplatkářskou kauzou, která vypukla v roce 2004 a jejímž symbolem se stal sportovní ředitel Viktorie Žižkov Ivan Horník. I HFK se do kauzy namočil, vyšetřovatelé Dostála obvinili, že se pokusil uplatit jeden výsledek. Z kauzy ale nakonec jak funkcionář, tak kluby vyšli s čistým štítem.

Další tvrdá rána přišla ale v roce 2012 se změnou zákona o výnosech z hazardu. Tenkrát Holice podruhé ve své historii sahala po postupu do nejvyšší soutěže. Sezónu 2012/13 dohrála na třetím místě a kvůli problémům Znojma s licencí se o ní uvažovalo jako o kandidátovi na postup. Místo o patro výš ale zamířila nakonec do třetí ligy.

„Tehdy jsme dostali licenci pro první ligu dříve než Znojmo a nakonec jsme stejně museli do třetí ligy. To byl asi začátek mého postupného konce,“ vzpomíná Dostál.

„Byl jsem navázaný na loterijní prostředí. Tím, že firmy musejí odvádět peníze do státního rozpočtu, jsme tenkrát téměř ze dne na den přišli o 15 milionů korun. Já jsem neměl vazby na jiné odvětví a nepovedlo se najít jiného většího sponzora,“ konstatoval Dostál.

„Že se mi nepodařilo pro holický fotbal získat někoho, kdo by na té vyšší úrovni pokračoval. Abych tam mohl přijet na tu druhou ligu a jako důchodce se podívat na fotbal. Z toho jsem smutný,“ dodal.

A co plánuje Dostál dělat dál?

„Moc rád pobývám ve Španělsku. Díky dalším podnikatelským aktivitám na Slovensku a taky fotbalu jsem to teď v poslední době trochu šidil. Budu se tam asi objevovat častěji a budu odpočívat. 28 let podnikání a současně 24 let ve fotbale, to bylo obrovské množství stresu, který se někde uložil a já ho musím trochu rozptýlit,“ uzavřel.

Ilustrační foto
Přáslavice versus Hodolany. Šlágr okresního přeboru vysílá televize

Holická NEJ Vladimíra DostálaNejvětší úspěch
Že se nám podařilo vybudovat areál a mládežnickou strukturu celého klubu. To tam zůstává. To, že vyhrajete třetí ligu, nebo pohár, to je hezké, ale za měsíc je všechno jinak. Stadion tam přetrvá.

Největší neúspěch
Že se mi nepodařilo pro holický fotbal získat někoho, kdo by na té vyšší úrovni pokračoval. Abych tam mohl přijet na tu druhou ligu a jako důchodce se podívat na fotbal. Z toho jsem smutný.

Nejlepší mužstvo
Nejvíc mi přirostlo k srdci mužstvo, které historicky poprvé postoupilo do druhé ligy. Hráči jako Dan Zavadil, Jirka Henkl, Jirka Derco, Ivoš Lošťák a další. Ti začínali se mnou v krajském přeboru a nakonec hráli i tu druhou ligu.

Nejlepší hráč
Vybral bych asi Romana Sedláčka. Dával lidem obrovskou radost a bavil je. Tím, jak vystupoval na hřišti, uměl dávat krásné góly i seřvat mužstvo v šatně, když nemakalo. A pak vzal na sebe zodpovědnost a v 90. minutě z trestného kopu rozhodl gólem do šibenice.

Nejlepší trenér
Nejdéle u mě byl Leoš Kalvoda. Postoupil ze třetí ligy a pak jsme bojovali o postup do první ligy. A v 90. letech samozřejmě Karel Trnečka, se kterým jsme postupovali.

Nejhorší moment
Období kolem korupční kauzy v roce 2004 a strašlivě jsem prožíval sestupy. Stalo se nám to jen dvakrát, teď to možná bude potřetí.

Nejlepší moment
Nejvíc jsem si užil vítězný zápas s Jihlavou v roce 2000, kdy jsme ji porazili 3:1 a poprvé postoupili do druhé ligy. Najednou jsem se objevil na Ligovém shromáždění mezi nejlepšími 32 kluby republiky.

HFK hledá posily
„Vedení klubu se rozhodlo oslovit potenciální zájemce, kteří by chtěli vstoupit do HFK na jakoukoli pozici (majoritního vlastníka, předsedy představenstva, člena představenstva atd.), aby v případě zájmu kontaktovali vedení na e-mail: 1.hfk@seznam.cz.“

HFK a korupční aféra 2004
Vladimír Dostál byl obviněn, že rozhodčímu Václavu Zejdovi sliboval úplatek ve výši 100 tisíc korun za ovlivnění výsledku v zápase s Vítkovicemi. Soudem byl ale osvobozen a také na fotbalové půdě vyvázl HFK bez trestu. „Disciplinární komise nezjistila, že by se Dostál skutečně provinil. Jeho slova vyjádření se objevila pouze v jednom odposlechu, který s tím navíc nesouvisel,“ řekl tehdy šéf svazové disciplinárky Alexander Károlyi. „Korupční kauza byla nejhorším obdobím. Za 16 měsíců o mě vyšlo více jak 100 článků. Někdy i vyloženě lživých. Ale poučili jsme se a od roku 2004 to u nás naprosto není,“ říká Dostál dnes.