Začíná Fotbalová národní liga a Sigma má před sebou jasnou výzvu – soutěž vyhrát.

Přesněji řečeno postoupit zpátky do nejvyšší soutěže, což zaručuje i druhé místo. Hanáci jsou ale jednoznačně největším favoritem v šestnáctičlenném poli.

„Byli bychom pokakaní, kdybychom řekli, že máme jiné ambice. I když víme, že druhá liga nebude jednoduchá soutěž," řekl na tiskovce před sezonou sportovní ředitel Ladislav Minář.

To on byl v posledních třech zápasech minulé sezony na lavičce, když se Sigma marně snažila odvrátit sestup, který jí po třiceti letech sebral místo mezi domácí elitou.

Z bahna, do kterého Hanáci zabředli už pod Zdeňkem Psotkou, se tým nevyhrabal.

A tak na lavičku dorazil ze Znojma olomoucký patriot Leoš Kalvoda.

„Když to trochu odlehčím, tak jsme tady dva trenéři, kteří loni spadli, a máme obrovskou chuť se vrátit zpět," připomněl Minář, že ani Kalvodovo Znojmo neminula sestupová gilotina.

Zatímco ve Znojmě byl postup v předminulé sezoně senzací, v Olomouci čeká Kalvodu jiná opera.

Netáhlo se za jeden provaz

V klubu, za který v minulosti hrál a později ho i úspěšně trénoval, může očekávat takový tlak, jaký jen je ve druhé lize možný.

Nic jiného než okamžitý návrat si na Hané odmítají připustit.

„Ale jinak bych tu nebyl ani já," ujišťuje Kalvoda, který dal návratu domů přednost i před nabídkou z ligových Bohemians.

Přes léto se snažil v hráčích probudit hlavně kolektivní duch a soudržnost.

„Mám pocit, že se tady v minulosti netáhlo za jeden provaz," postěžoval si v průběhu přípravy.

Stavět chce spíš na zkušených borcích, kteří byli na jaře jako nepotřební odesláni jinam.

„Vím, že mladí kluci mají velké předpoklady, ale jen 
s mladými to hrát nejde. Na jaře to tady bylo jako mateřská školka," prohlásil.

Teď už to nehrozí. Zpátky jsou prověření krajní beci Vepřek s Janotkou, byť toho vyřadilo z úvodních kol svalové zranění.

Zarputilost se bude hodit

Hodně si Kalvoda slibuje i od stopera Bystroně. Ten po dlouhé pauze kvůli dopingovému nálezu a zranění kolena také ještě není zcela fit.

„Ale jak ho vidím na tréninku, tak se na hřišti objeví hodně brzy," řekl kouč na adresu obránce se zkušenostmi z Ligy mistrů.

Od začátku nové sezony má Sigma také nového kapitána. Na můstku střídá Aleše Škerleho útočník Adam Varadi. Ve volbě ho vybrali sami hráči.

„Myslím, že je to dobrá volba," okomentoval Kalvoda stěhování pásky na rukáv devětadvacetiletého bojovníka.

Zarputilost, kterou by mohl Varadi vyučovat, bude v soubojích s fotbalově méně nadanými soupeři ve Fotbalové národní lize také třeba.

Žádná pohodička

První překážka na cestě za vysněným návratem se jmenuje Viktoria Žižkov.

Na dohled od známé televizní věže nečeká Sigmu žádná pohodička. Tradiční pražský klub sice neprožívá nejlepší časy, ale chuť na nejvyšší příčky má stále.

„Jak se nastartuje, od toho se pak odvíjí celá liga, takže zápasu dávám velkou důležitost," tvrdí Kalvoda.

„Sice je to zápas na těžké půdě hned na začátku, ale možná je to pro nás lepší. Aspoň budeme hned vědět, na čem jsme. Chceme postoupit a musí to být vidět hned od prvního zápasu," dodal nový kapitán Varadi.

Pravděpodobná sestava Sigmy: Blaha – Hála, Dreksa, Škerle, Vepřek – Plšek, Houska – Varadi, Schulmeister, Navrátil – Vašíček. Trenér: Leoš Kalvoda