Po dlouhé odmlce jej okolnosti současných dní přiměly nejen k uvažování o návratu do vedení českého fotbalu, ale také k činům.

Jiří Kubíček potvrdil svou kandidaturu na post místopředsedy FAČR, kam jej nominoval olomoucký okresní fotbalový svaz.

Stanislav Kaláb, předseda OFS a KFS Olomouc Zdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

O situaci hovořil předseda OFS i KFS Olomouc Stanislav Kaláb (na snímku vpravo).

Pane předsedo, nominovali jste do blížících se voleb vedení FAČR jméno Jiřího Kubíčka. Jak se ta myšlenka zrodila?
S panem Kubíčkem jsme delší dobu mluvili, že je škoda, že už se pro fotbal víc neangažuje. Ale on nechtěl, říkal, že je prostě unavený. A taky trošku otrávený děním kolem Sigmy a ve fotbale obecně. Teď je ale situace ve fotbale taková, jaká je, a kandidují některá jména, o kterých i my si myslíme, že jsou dobrá. Například Petra Fouska dobře zná a v případě, že by uspěl, tak by mu pan Kubíček rád pomohl. Z toho důvodu jsme mu řekli, že ho jako okresní fotbalový svaz velice rádi doporučíme.

Vnímá jako patriot problematicky ústup moravského vlivu ve funkcionářské i celkově fotbalové rovině?
No samozřejmě. Situaci na Moravě i lidi, kteří tady ovlivňují politiku, zná velice dobře. Má na to svůj názor, ví, že je tady něco nezdravého. Měla by se Morava více sjednotit. Bohužel se od doby, kdy to dělal pan Kubíček, nenašel člověk, který by region stmelil.

Fanoušci Baníku. Ilustrační foto
Lístky na Baník jsou v prodeji, ostravští fans obsadí celou tribunu

Máte v něm naději, že by to znovu mohl zvládnout?
Přišel by tam člověk, který je pracovitý, znalý fotbalového prostředí a který je od nás. A pokud jde o velký fotbal, tak nikdy v minulosti nezklamal. Je čistý, nikdo na něj nic nemá. Což se o celé řadě jiných říct nedá. Teď probíhá vyšetřování aféry, teprve se ukáže, co je a co není pravda. Takové věci se bohužel dějí i v jiných oborech.

Do fotbalu se už Jiří Kubíček nechtěl vracet. Získal po čase nové síly?
On si od fotbalu odpočinul. Tím, jak odešel od Sigmy, tak se zbavil náporu. Zodpovědnost na pozici sportovního ředitele Sigmy je veliká. Dělal to přes dvacet let a Sigma za dobu jeho řízení nikdy nesestoupila. Je velice pracovitý, a kdyžz toho vypadl, tak se potřeboval dívat jiným směrem. Několikrát jsem s ním mluvil. Začal se orientovat na kulturu, s trochou nadsázky třeba říkal, že mu hudba zachránila život.

Přece jen se ale z funkcionářského prostředí úplně neztratil, že?
Před čtyřmi lety jsme ho doporučili do řídicí komise fotbalu na Moravě. Tam nás zastupoval jako Olomoucký kraj a zastupoval nás dobře. Dával nám cenné rady,a nejen nám, ale hlavně klubům. Odpočinul si,a když tam přišli lidé, se kterými kdysi spolupracoval, jako zmíněný Petr Fousek, tak ho to nějak nakoplo. Říkal si: že by se blýskalo ve fotbale na lepší časy? Takže by u toho asi chtěl být. Proto jsem velmi rád, že náš návrh na kandidaturu přijal.

Ilustrační foto
Hledají se noví rozhodčí! Na nábor v Olomouci dorazí Uličný i opory Sigmy

Je už rozhodnutý, že kandidaturu dotáhne až do červnové valné hromady a voleb? Dá se ta možnost procentuálně vyjádřit?
To se dá jen velmi těžko odhadnout. Pan Kubíček bude velmi pozorně sledovat, co se děje. Jak se valná hromada připravuje, kteří lidé tam kandidují a kdo bude mít šanci uspět ve volbách. Pokud tam nebude pan Pelta, tak bude fotbalová veřejnost zvažovat, koho si do svého čela postavit. Pokud by byl ve hře pan inženýr Fousek, tak si myslím, že Jirka ten volební boj podstoupí. Rozhodně bude mluvit s kluby a bude se je snažit přesvědčit, aby akceptovaly a případně podpořily jeho myšlenku, jaks fotbalem dál.

Jaká je ta myšlenka? Asi je složité to ve zkratce vyjádřit…
No to není na chvilkua musel by to říct spíš on. Patřím ke starším a zkušenějším funkcionářům, věkem tedy určitě. Něco už jsem zažil. Když byl předsedou pan Chvalovský nebo když tam byl pan Gottvalda takoví lidé, tak jsem jezdil na valné hromady a můžu trochu srovnávat. V té době Morava měla docela sílu.A dělala fotbal řekněme hodně férově a v celé řadě rozhodování byla podpora i z české strany. To bylo…

A může se to vrátit?
Jestliže je myšlenkou dělat fotbal koncepčně, nerozdělovat se na Moravu a Čechy, tak to je věc, kterou by byl Jirka schopen odmakat. Když tam bude třeba pan Fousek jako předseda a bude potřebovat pracanta, tak mu to Jirka desetkrát vrátí.

Dalším jménem, které byste rád viděl ve vedení asociace je Karel Kula, že?
Pana Kulu jsme navrhli do výkonného výboru za okresy a kraje. Je to mnohonásobný fotbalový reprezentant a slušný člověk. Dělá sportovního ředitelev Třinci a může velmi zvýšit prestiž fotbalu už jenom tím, že v tom řídicím orgánu bude. Je u něj záruka, že bude dělat slušnou politiku.

Dočasný šéf Sigmy Jaromír Gajda (vlevo) a bývalý většinový vlastník klubu Josef Lébr na archivním snímku z roku 2013
Jaromír Gajda: Před Lébrem musím smeknout
Zdeněk Zlámal, místopředseda FAČR
Sigma se musí poohlédnout jinde. Zlámal do klubu nevstoupí