„Cíl je postup do první ligy. Chtěli bychom udržet to postavení v tabulce, které máme. Není to jednoduchá soutěž, takže to musíme brát smrtelně vážně," upozornil na tiskové konferenci sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

Hanáci mají dvoubodový náskok na čele před Varnsdorfem (oba soupeře navíc čeká úterní dohrávka) a čtyři body k dobru na tandem Žižkov – Sokolov.

„Žádný velký náskok tam zatím nevidím, protože v tříbodovém systému je to otázka jednoho, dvou zápasů a může to být zase všechno naruby," říká trenér Leoš Kalvoda.

„Čtyři body na nepostupové místo zase nejsou tak luxusním náskokem."

Kouč před jarem, které by mělo Sigmu vrátit do soutěže, kam bezesporu patří, nabádá k pokoře: „Jít zápas od zápasu a oprostit se od řečí, že už je to hotové, všechno jasné a že postoupíme. Protože to bylo i v létě a my jsme pak z prvních pěti kol měli čtyři body," vzpomíná Kalvoda na špatný vstup do sezony.

Z toho by se chtěla Sigma ponaučit a zvládnout oba domácí zápasy – dohrávku s Varnsdorfem a první regulérní jarní bitvu proti Sokolovu.

„Obě utkání jsou klíčová a mohou napovědět o tom, jak se nám bude dýchat dál," má jasno Ladislav Minář.

S tím souhlasí i hlavní kouč Kalvoda. „Varnsdorf musíme zvládnout. Oni nemají co ztratit, my naopak musíme, protože od nás každý postup čeká," konstatoval Kalvoda.

Trenér Sigmy Leoš Kalvoda

Trenér Leoš Kalvoda na tiskovce před startem jarní části FNL. Foto: DENÍK/Stanislav Heloňa

Rusové a Poláci nás posadili na zem

Jeho tým zocelilo i herní soustředění v Turecku.

„Dva zápasy s Rusy a Poláky nás posadily zase na zem. Ukázaly nám, o čem ten fotbal v Evropě je," konstatoval Kalvoda.

Právě týmy Spartaku Moskva 2 a Bytowa připravily Hanákům porážky.

„Oni tu přípravu hrají, jak kdyby to byla Liga mistrů, a někdy jde až o zdraví. Obzvlášť s Rusy, byli jsme rádi, že jsme to přežili bez vážnějšího zranění," oddechl si olomoucký trenér.

Účel světí prostředky

Agresivní, ale férovou hrou se chce Sigma na jaře sama prezentovat.

Hlavním cílem v zápasech bude získávat body, byť třeba i na úkor fotbalové krásy.

„Když chcete postoupit, tak je potřeba vyhrávat doma i venku a jak se říká, účel světí prostředky," přiznal Ladislav Minář.

„Musíme získat osmadvacet bodů. Šedesát by jich mělo na postup stačit," doplnil Leoš Kalvoda.

Výrazné změny v kádru přes zimu nenastaly.

„Zachovali jsme stávající kádr, který tady byl na podzim. Na hostování odešli starší hráči, kteří seděli na lavičce a nezasáhli do podzimních bojů. Myslíme si, že by byla škoda, aby v jejich letech seděli na lavičce," poznamenal trenér Kalvoda.

Trenér Leoš Kalvoda a sportovní ředitel Sigmy Ladislav Minář na tiskovce před startem jara ve FNL

Tiskovka Sigmy před začátkem jarní části FNL. Foto: DENÍK/Stanislav Heloňa

Poslední příprava už s jarní sestavou

Největšími posilami pak jsou obránce Ondřej Kušnír a útočník Jakub Petr, který se vrátil z hostování ve Slavii.

„Pro první ligu potřebujeme kádr posílit. Teď ale získat nějakého kvalitního hráče, který by přišel do druhé ligy, je hrozně těžké. My musíme hledat hráče s výhledem na první ligu, o kterých budeme přesvědčeni, že na to budou mít," konstatoval Kalvoda.

Poslední přípravný zápas Sigma odehraje ve čtvrtek od 15 hodin doma proti Uničovu a trenér Kalvoda plánuje nasadit sestavu, se kterou bude počítat pro úvod jarní části sezony.

„Doufám, že teď to bude šlapat už od začátku. To je jenom moje tajné přání a teď bude záležet na hráčích, jak k tomu přistoupí. A začne to už ve čtvrtek zápasem s Uničovem," dodal Leoš Kalvoda.