Třiadvacetiletý fotbalista to potvrzoval loni, když osmnácti trefami ve Fortuna národní lize vystřílel Sigmě postup zpátky mezi elitu.

Tam čekal Plšek na branku až do 7. kola, v Karviné řádil coby falešný forvard, připsal si jednu branku, dvě asistence.

Deník jej s vysokou známkou 7 zaslouženě vyhlásil Mužem zápasu.

„Ale útočník určitě nejsem, byl to jen záskok!“ smál se olomoucký odchovanec.

Při absenci klíčového hroťáka Tomáše Chorého překvapil olomoucký kouč Václav Jílek karvinského soupeře španělsko-německým rozestavením s falešným útočníkem.

O co jde? Že se vepředu pohybuje hráč, který vlastně klasický forvard není. Volba padla na Jakuba Plška.

„Nikdy jsem to nehrál. Dozvěděl jsem se to až v den zápasu, trenér mi řekl, ať se na to nastavím v hlavě. Nic víc,“ nedělal vědu z nové role.

Zleva: Tomáš Zahradníček, David Houska a Jakub Plšek slaví trefu do branky Karviné
Takhle pálí ročník 93! Odchovanci Sigmy vystrkují růžky

Váhal jsem: přihrávat, nepřihrávat?

Zhostil se jí na jedničku. Již v 10. minutě Hanáci vedli 2:0, zejména právě díky Plškovi, který nejdříve připravil branku Zahradníčkovi a poté ji sám vstřelil po agresivním napadání.

„Z osobního hlediska byl začátek senzační, s tím jsem vůbec nepočítal,“ pochvaloval si. „Nejdříve jsem to dával pod sebe, naštěstí si to Zahry našel a pěkně to uklidil. A pak jsem přemýšlel, že to nahraju Teximu, ale stál chvíli v ofsajdu, tak jsem se rozhodl zakončit sám. Stačilo to trefit k tyči, bylo to zblízka, gólman nestihl zareagovat,“ dodal muž, pro kterého to byla první trefa v ročníku.

„Už jsem ten gól potřeboval, bylo na čase. Čekal jsem až do sedmého kola, snad se teď rozstřílím,“ doufal Plšek.

Třetí zásah připravil v posledních vteřinách utkání opět Zahradníčkovi. I když připravil… Plšek táhl brejk dvou na jednoho a zvolil ránu, kterou Berkovec vyrazil přímo k nohám spoluhráče.

Nemohl hned přihrávat? „Mohl, váhal jsem, jestli nahrát nebo nenahrát, pak mě už chytaly křeče. Myslím si, že jsem mířil dobře na zadní tyč, ale gólman to pěkně vytáhl. Naštěstí přesně k Zahrymu.“

Samá idylka to však na hrotu útoku nebyla.

„V prvním poločase jsem se s tím trošku srovnával, měli vzadu vysoké stopery, někdy to bylo i s faulem, ale rozhodčí to pouštěl. Než jsem se do toho dostal, bohužel jsme inkasovali na 1:2.“

Sigma poté z rohového kopu dostala vyrovnávací gól a z jednoznačného duelu bylo drama. Chorého centimetry a kilogramy ve vzduchu chyběly.

Olomoučtí fotbalisté (v červeném) v sedmém kole HET ligy hráli na hřišti Karviné. Tomáš Zahradníček střílí gól na 1:0 pro Sigmu
Dvougólový Zahradníček: Doufám, že nebudu na další trefu čekat zase tři roky

Od kluků jsem to schytával celý zápas

Že to však dvoumetrový obr nemívá s protihráči jednoduché, poznal i Plšek.

„Nemá, Choras je vždycky po zápase potlučený, až je mi ho někdy líto,“ uznal.

Jaké měl tedy fotbalista s šestkou na zádech dojmy z nového postu?

„Za odměnu jsem byl u gólů, mám tam větší volnost, má to svoje plusy i minusy. Nebylo to zas tak složité, akorát ty souboje. A navíc jsem zvyklý mít všechno před sebou, hledat nějakou finálku nebo střílet z dálky. Takhle jsem byl většinou zády k bráně, takže jsem to musel sklepávat a rozbíhat na přední tyč, což mi ze začátku moc nešlo. A taky že jsem to od kluků schytával celý zápas,“ usmíval se Plšek.

Co konkrétně?

„Že nechodil na přední tyč a nahoře neudržel žádný balon, proto se to na nás valilo!“ čílil se na oko vedle stojící kapitán Olomouce Michal Vepřek.

„Od té doby, co máš tu pásku, seš nějak na hrušce,“ vrátil mu pohotově Plšek a rozesmál hlouček novinářů.

Když mě někdo šije, vyhrajeme

I to svědčí o tom, že kabina nováčka je momentálně zdravá a táhne za jeden provaz. Sigma HET ligu baví a zaslouženě je se čtrnácti body na třetí příčce.

„Zní to pěkně, ale musíme být nohama na zemi. Teď máme relativně dobrý los, takže musíme uhrát co nejvíce bodů,“ vyslovil před sobotním mačem s Duklou přání Plšek, jenž vystrašil hostující fanoušky i realizační tým dalším zraněním hlavy v první půli.

„Už to pomalu začínám mít jako takovou klasiku. Když mě někdo šije, vyhrajeme. Ale byly to jenom tři stehy, nic moc,“ uzavřel s úsměvem Jakub Plšek, po dobu absence Chorého olomoucký útočník číslo jedna.

Trenér Václav Jílek o výkonu Plška v Karviné: „Taktiku jsme pasovali jsme na soupeře, věděli jsme, že Karviná nehraje příliš vysoko, spíš mají hlubší obranný blok. Předpokládali jsme, že tam nebude moc Trenér Sigmy Václav JílekZdroj: Deník / Kopáč Jiříprostoru pro rychlého náběhového útočníka, spíš jsme chtěli hrát na takové to odskočení od soupeřů, protože ti za tím moc nechodí. Věřil jsem, že Plša by tam mohl přinést fotbalovou chytrost, zvýhodnit spoluhráče, pomoct si o něj. A druhá věc je, že má určitou figuru. V domácím zápase se Slavií měl Manzia trošku problémy s vysokými míči, které v průběhu utkání určitě přijdou. Očekávali jsme od Kuby, že nám v tom pomůže, což se však v prvním poločase úplně nedařilo. Hošek byl většinou před ním, moc míčů neudržel. Ale v poločase jsme si k tomu něco řekli a myslím, že tam bylo výrazné zlepšení. Hodnotím i tu práci, kterou udělal pro mužstvo. A ta byla určitě viditelná. Nebyl někde zapíchlý, spouštěl presinkové situace, byl za to odměněn gólem a další připravil. Spokojenost.“