Hrát by se nová juniorská liga měla pravidelně v pondělí, případně v úterý. Primárně je určena pro mladé hráče. Nejčastěji se hovoří o hranici 20 let. Příležitost by v ní ale mohli dostávat i nedostatečně vytížení hráči áčka. Stejně jako je tomu v současnosti s B-týmy, které působí zpravidla ve třetí lize.

Právě podobnost s sebou přináší otázku, zda bude pro kluby výhodné zachovat si stávající „béčka" a zároveň novou juniorku, nebo zda B-tým z „klasických" soutěží stáhnout.

„Někde se mluví o tom, že by fungovala juniorka vedle B-týmu. Já bych to nedělal, jsou to v podstatě totožné týmy. Jediný rozdíl je v tom, že béčko by hrálo dospělou soutěž. Zrušil bych je," řekl před časem Dušan Fitzel, technický ředitel Fotbalové asociace České republiky.

Tato praxe je pravděpodobná spíše v Čechách. Na Moravě převládá jiný názor. Ze šesti „béček" prvoligových a druholigových klubů se hodlají dobrovolně vzdát místa v Moravskoslezské fotbalové lize pouze dvě – Jihlava a Brno.

Sigma chce béčko i novou juniorku

Naopak Ostrava, Olomouc i Slovácko si vedle juniorky ponechají i B-tým v MSFL.

„Po pravdě, plánovaná soutěž juniorek je zatím hodně nečitelná a nikdo neví, jakou bude mít úroveň. Proto si minimálně pro další ročník ponecháme i béčko ve třetí lize," 
řekl generální sekretář Slovácka Petr Pojezný.

Zlín, jelikož jako druholigista nemá povinnost vytvořit juniorku, pravděpodobně zůstane u stávajícího modelu.

„Těch důvodů je víc. Ať se to týká počtu hráčů a dalších věcí," naznačil sekretář Tescomy Jakub Holcman.

Olomoucká Sigma by od nové sezony měla mít rezervu se širším kádrem, který by měl při občasném posílení hráči A-týmu zvládnout obě soutěže.

„Já jsem spíš zastáncem toho, aby se mladí hráči otrkávali mezi dospělými, ale zase není pravda, když někdo říká, že juniorská liga bude soutěž na nic. Třeba zápas dvacítek posílených o několik starších hráčů proti Spartě dá našim klukům asi víc než třeba utkání v Hulíně. Navíc ti, kteří třeba v MSFL budou v neděli sedět na lavičce, budou mít šanci hrát v pondělí v soutěži juniorek. Má to i pozitiva," říká Augustin Chromý, šéftrenér mládeže v Sigmě Olomouc.

Sestupy a postupy? Prozatimní stav

Počet B-týmů, které po sezoně opustí MSFL, bude důležitý také pro určení počtu sestupujících a postupujících v ostatních moravských soutěžích.

Činovníci řídící komise však zatím zůstávají v klidu.

„Ono se to mění. Kluby, které dřív prohlašovaly, že ruší béčka, je nyní zase chtějí nechat, proto tomu zatím nepřikládám žádnou váhu," prohlásil sekretář Řídící komise fotbalu pro Moravu Radek Šindelář.

Sestupový a postupový klíč by podle aktuálních informací a stavu v tabulce vypadal následovně. Do druhé ligy postoupí vítěz MSFL (momentálně 1. HFK Olomouc). Třetí ligu vedle dvou odstupujících „béček" (Jihlava a Brno) opustí i poslední tým tabulky (momentálně SK Líšeň).

Zbývá tedy dvanáct mužstev, která na standardní počet šestnácti doplní z druhé ligy sestoupivší Třinec, vítězové divizí D a E (momentálně Žďár nad Sázavou a Orlová) a lepší ze dvou týmů na druhých místech (Prostějov).

Krajských soutěží se změny v MSFL prakticky nedotknou. Do divizí postoupí pět vítězů krajských přeborů. Z olomouckého to vypadá na Hranice. A protože Přerov míří v divizi D za záchranou, sestoupí do I. A třídy jen poslední tým přeboru (aktuálně SK Loštice).