Existují prakticky jen dvě možnosti: zápas se odloží anebo se hrát bude, ovšem na terénu, který bude mít k ideálu zřejmě hodně daleko.

Když už skoro vypadalo, že jaro se konečně dostává ke slovu, hanácká metropole se v pátek probudila do zasněženého rána. Pramalou radost z toho mají především v Holici, kde se tamní fotbalisté připravují na šlágr 21. kola Fotbalové národní ligy proti Viktorii Žižkov.

Definitivní rozhodnutí, zda se zápas odehraje, padne až před plánovaným začátkem utkání, který je stanoven na sobotní 15. hodinu.

„Plocha stadionu je pokrytá sněhem. Pokud sníh roztaje, tak se asi hrát bude, v tom případě ale bude hřiště asi hodně rychle rozbité," řekl po pátečním tréninku rozmrzelý trenér HFK Olomouc Oldřich Machala.

„Fotbal se má hrát pro diváky a bude škoda, pokud bude souboj o třetí místo znehodnocen nekvalitním terénem," dodal Machala.

Ten může mít na startu druholigového jara smíšené pocity. Jeho tým má zatím stoprocentní bodovou úspěšnost, když vyhrál v Opavě a doma s Táborskem.

Na druhou stranu celek HFK nemohl nastoupit již ke dvěma zápasům a nyní je ohrožený i ten třetí.

Je to trochu paradox: před plánovaným zápasem, který měl otevřít druholigové jaro, s Vlašimí bylo celé kolo druhé ligy odloženo.

Na stadionu v Holici se přitom hrát dalo, hráči tak museli vzít za vděk přátelákem se Zlínem. Teď, když je trávník v daleko horším stavu, se naopak možná soutěžní zápas uskuteční.

Holice by do utkání proti jednomu z předsezonních aspirantů na postup šla z pozice mírného favorita. Hanáci jsou totiž na třetím místě tabulky, naopak Žižkov je čtvrtý a na jaře tápe.

Proto se vedení pražského klubu odhodlalo k řešení. Místo Romana Nádvorníka povede tým trojice italských trenérů. Hlavním koučem byl jmenován Giancarlo Favarin.

Na stadionu pod žižkovským vysílačem tak během tréninků nastávaly neobvyklé situace, protože se mezi fotbalisty pohybovala i překladatelka.

„Snažíme se vyrovnat s určitou jazykovou bariérou a podle toho, co vidím na hřišti při plnění zadaných úkolů, tak je vidět, že se snažíme najít společnou řeč. Pokud jde o fotbalové termíny, tak tady by problém být neměl," uvedl trenér Favarin na klubovém webu Žižkova.

Žižkováci přijeli už v pátek

Jeho tým se na Moravu přesunul již v pátek, k utkání chce přistoupit maximálně zodpovědně.

„Na zápas se velmi těšíme a je to vidět i na samotných hráčích. Rádi bychom do společné spolupráce vykročili správnou nohou. Na videu jsem si stihl prohlédnout jeden ze zápasů soupeře a je vidět, že má svou kvalitu. My musíme hrát svůj styl a udělat maximum pro úspěch," přeje si nový kouč mužstva.

Trenér Machala ví, že jeho tým nebude čekat snadná práce.

„Jestli se na týmu Žižkova výměna trenérů projeví, to nevím, na druhou stranu je to vždycky určitý impulz, takže nás čeká nesmírně těžké utkání," zdůrazňuje trenér HFK.

Jeho tým by měl nastoupit k zápasu po čtrnácti dnech, minulý týden bylo totiž utkání na půdě Varnsdorfu odloženo.

„Máme nějaké zdravotní problémy, všechno se ještě ukáže na sobotním předzápasovém tréninku," konstatoval Machala.

Zápas mezi HFK Olomouc a Viktorií Žižkov vypukne v sobotu v 15 hodin. Samozřejmě pokud to stav hrací plochy povolí…