„Podzim byl pro nás obrovským zklamáním,“ konstatoval předseda představenstva holického klubu a zároveň i jeho sportovní ředitel Vladimír Dostál.

„Do sezony jsme šli s jediným cílem a to postupem do druhé ligy. Finančně, technickým zázemím, i organizačním řešením je náš klub v MSFL nejsilnější a troufnu si říct, že i v ČFL. Proto byly naše ambice vysoké," uvedl.

Není divu, HFK po patnácti jarních kolech ztrácel na vedoucí Znojmo propastných deset bodů. Po odstoupení Fulneku, s nímž Znojmo paradoxně jako jediné prohrálo, narostlo manko dokonce na třináct bodů.

„Chtěli jsme i na jaře bojovat o první místo, ale po odstoupení Fulneku a odečtení tří bodů jsme realisté. Třináct bodů ve čtrnácti utkáních podle mě nejde stáhnout,“ konstatoval smířeně Dostál.

To ovšem neznamená, že by Holice dál nechtěla usilovat o postup.

„Cíl je vyhrávat, abychom se posunuli v tabulce co nejvýše. Abychom v případě, že by se některé mužstvo z druhé ligy z ekonomických důvodů nepřihlásilo, této situace využili,“ vysvětlil Dostál.

Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Vítkovicích, které podle kuloárních informací sužují velké finanční problémy. Otázkou ovšem je, zda se Vítkovice dokáží ve druhé lize udržet sportovně.

Holice ani v době ekonomické krize žádné podobné potíže nemá.

„I my jsme dělali úsporná opatření, abychom se nezadlužili, ale mohu říct, že máme všechno zaplacené, ve skluzu není vůbec nic. Myslím si, že jsme jedni z mála, kteří nemají problémy,“ soudí Dostál.

V zimě žádné rošády

Oproti dřívějším přestupovým oknům byl tentokrát v Holici relativní klid.

„Diskutovali jsme složení kádru s trenéry a došli jsme k závěru, že mužstvo je dobré a kvalitní. Proto jsme nedělali v zimě žádné hráčské rošády,“ prohlásil Dostál.

Na olomouckém předměstí se objevil jen pravý obránce Radim Kopecký. S mužstvem chvíli koketoval také Lukáš Bodeček, který však nakonec odešel do druholigového Mostu.

„Když to vypadalo, že Tomáš Dadák neprodlouží smlouvu, řešili post pravého obránce a jsme moc rádi, že se nám podařilo získat na hostování Radima Kopeckého. Na stopera jsme Měli Lukáše Bodečka, ale pak se ozval Most. Nechtěli jsme mu bránit a navíc se nám vrátil z hostování v Zábřehu Martin Čučka, takže jsme ho uvolnili,“ řekl holický sportovní ředitel.

Lídři Vajda a Kovář

Na hřišti se Holice v zimě blýskla dvěma remízami s předními druholigovými mužstvy ze Zlína a Hradce Králové, zároveň však z patnácti zápasů hned osmkrát prohrála, zatímco vítězství slavila pouze třikrát.

„Se Zlínem i Hradcem jsme sehráli velmi kvalitní zápasy. Musel jsem hráče pochválit, protože bylo vidět, že když šlo o prestiž a o to dokázat, že jsme dobří, tak to dokázali,“ uvedl trenér 1. HFK Olomouc Petr Uličný.

„Mužstvo má zkušené lídry jako Tomáše Vajdu a Michala Kováře, kteří už sice mají svá léta, ale jsou to pořád velmi dobří fotbalisti. Kolem nich se na tuto soutěž vytvořilo velmi dobré mužstvo,“ říká Uličný o svém souboru.

Zároveń však připomíná, že manévrovací prostor v případě zranění, či karetních trestů není nejširší.

„Takových dvanáct třináct hráčů je opravdu velmi silných. Z těch budeme tvořit sestavu,“ řekl zkušený stratég.

Uličný: Chci na zeď slávy

Klíčový podle Uličného bude především úvod jara.

„Máme sérii zápasů, kdy jedeme do Mutěnic, do Kroměříže, doma máme béčko Sigmy a pak jedeme do Znojma. Tyto čtyři zápasy hodně ukážou,“ míní.

„My je samozřejmě budeme chtít všechny vyhrát a potom můžeme cíle pro jaro ještě dál konkretizovat. Líbí se mi, že vedení uvažuje reálně. Není to nic v tom smyslu, že bychom něco vzdávali, ale je potřeba respektovat i soupeře,“ uvedl Uličný.

„Mým cílem je dostat se tady na tu zeď slávy,“ pokynul kouč, který v zimní přestávce oslavil šedesáté narozeniny, směrem ke stěně, jíž zdobí fotografie úspěšných holických trenérů Leoše Kalvody nebo Karla Trnečky, shodou okolností současného asistenta trenéra.

Budou v Holici už jen amatéři?

„Naší povinností je v těchto podmínkách dělat všechno proto, abychom pořád vyhrávali. Hráči hrají také o svou další perspektivu. Nakonec i já chci dokázat, že jsem pořád dobrý trenér,“ pokračoval už vážněji.

Před zahájením letošní sezony se vedení klubu totiž nechalo slyšet, že po pokud se nepovede urychlený návrat do druhé ligy, Holice jako profesionální klub končí.

„Co bude příští sezonu o tom teď vedeme diskuzi v představenstvu a není nic jistého,“ prohlásil Vladimír Dostál.

„Můžeme jít do ryze amatérských podmínek, můžeme zazimovat ve třetí lize a nebo můžeme vytvořit podmínky k tomu, abychom příští rok druhou ligu natvrdo znovu vykopali. Všechny tři varianty jsou ve hře, uvidíme, ke které se nakonec přikloníme,“ dodal.