Fotbalista Marek Heinz tím připomněl jeden z památných momentů své bohaté kariéry, když na mistrovství Evropy nachytal z podobné situace německého gólmana Olivera Kahna.

Téměř o devět let později na sobě měl místo reprezentačního pouze dres druholigového Znojma, jemuž včera pomohl k vítězství 3:1 nad Zlínem a druhému místu v tabulce skupiny C.

Právě do jihomoravského klubu míří na půlroční hostování z Olomouce, kde pro pětatřicetiletého veterána není od podzimu místo a v létě mu končí smlouva.

„Měl jsem ještě jiné nabídky a jsem domluvený, že v létě můžu klidně odejít, ale teď už nevolím jenom stránku peněžní nebo hraní v lize," hlásí útočník Heinz.

Proto jste odmítl nabídku prvoligové Příbrami?
Je mi pětatřicet a fotbal už si chci hlavně užívat, nestojím o nějaké nervy. Přeju si, abych měl z fotbalu radost.

Věříte, že ve Znojmě opět získáte chuť do fotbalu?
Tu mám pořád, ale za poslední rok v Olomouci mi někteří lidé vzali sílu. Fotbal mě stále baví, proto jsem chodil na podzim za olomoucké béčko.

Marek Heinz v dresu ZnojmaStačí vám angažmá ve druhé lize?
Už si vůbec nemám co dokazovat. I když samozřejmě pár lidem jsem chtěl něco ukázat. Ale já jim to ukážu ve Znojmě. (trpce se pousměje)

Mrzí vás, jak dopadl váš návrat do Sigmy?
K tomu se nebudu vyjadřovat. Situace je taková, jaká je. V životě mě mrzí víc věcí. Ty věci neovlivním, všechno je pryč. Přišla korupce, která to celé zkur… (Disciplinární komise FACR v loňské sezoně odečetla Olomouci devět bodů za účast v korupční kauze z roku 2009 pozn. red.)

Jaké máte první dojmy ze Znojma?
Myslím, že hrajeme dobře, i když máme nedostatky v defenzivě, které se projevily i proti Zlínu. Kluci jsou šikovní a chtějí hrát fotbal, což mi vyhovuje.

Přijali vás znojemští fotbalisté s respektem?
Hrál jsem s nimi teprve podruhé, ale všude je to stejné, nikdo si mě výrazně nevšímal. S některými jsem kdysi dávno hrál, třeba s Oklim nebo Nepou (Tomáš Okleštěk a Radim Nepožitek pozn. red.).

Budete radit mladším fotbalistům, kterých je ve Znojmě dost?
O tom vůbec nepřemýšlím, ale jestliže kluky něco naučím, budu jenom rád. Myslím to teď pozitivně, ne záporně. (úsměv)

Přivedlo vás sem, že Znojmo hraje o špici druhé ligy?
Hlavně není daleko od Olomouce. Znojmo hraje dobrý fotbal, pohybuje se navrchu a myslím, že je všechno bez nervů. Co mám informace, kluci si tu fotbal užívají.

Láká vás postup do nejvyšší soutěže?
Jestliže je Znojmo druhé a hraje o postup, byl by nesmysl schválně nevyhrávat, aby se nepostoupilo. Každý chce nejlepší výsledky, ale jestli klub usiluje o postup, nebo ne, už není otázka pro mě.

Překvapuje vás, jak si Znojmo vedlo na podzim?
Sledoval jsem, že hraje dobře. Mně se na jeho fotbal dívá dobře, takže Znojmo zatím hodnotím jenom kladně.

Vnímáte je jako hodně ambiciózní mužstvo?
Zatím vůbec nevím, jsem tady dva dny. Neznám cíle vedení, takže k tomu nemůžu nic říct.

Počítáte, že na druholigových stadionech zažijete jiné návštěvy, než na které jste byl zvyklý…
To už mám za sebou, hrál jsem před devadesáti tisíci lidí, návštěvy nepotřebuju k životu. Hlavně se chci bavit fotbalem.