„Naším jediným cílem je návrat do první ligy. Věřím, že to cítí i dalších pětadvacet hráčů," uvažuje o stanovené metě brankářská jednička Sigmy.

Jaký byl pro Vás první trénink před novou sezónou?
Byl zahřívací, zažil jsem po měsíci volna něco jiného než stereotypní běhání. Konečně jsem byl s balónem. Tento týden postupně začneme trénovat, abychom se nachystali na příští týden, kdy tréninky budou už těžší. Těšíme se. Máme pět až šest týdnu na to, abychom naladili formu a šli do prvního kola za svým cílem.

Na tréninku Vám pršelo. Neměl jste třeba mokro v kopačkách?
Počasí bylo dobré, hlavně nebyla zima. Déšť mi nevadí. Na hřišti jsme byli trošku těžší (smích), rozhýbání je jiné, jedná se o jiný pohyb. Nechybí nám chuť do fotbalu a šlo vidět, že kluci se na trénink těšili. Nesmíme nic podceňovat a při každém tréninku se pečlivě připravovat.

Na konci sezóny jste zmínil, jestli budete vůbec dále pokračovat. Jaká je nynější situace?
Vzal jsem si měsíc volno. Byl jsem na dovolené s manželkou a dcerou. Nabral jsem energii. Když jsme spadli, tak jsem si říkal, že by se jednalo o černou kaňku při ukončení kariéry. Proto jsem se rozhodl, že ještě jeden rok bych se chtěl fotbalu věnovat a na závěr se radovat z postupu. Co však bude na konci, ještě uvidím.

V jaké náladě je tým na začátku přípravy?
Na klucích je vidět, že energii mají. Ještě přijdou nějací noví hráči, kteří zvýší konkurenci. Věřím, že každý v kabině si angažmá zaslouží a zabojuje o to, aby se dostal do základní jedenáctky. Od začátku budeme prosazovat roli favorita a hrát na špici tabulky.

Druhá liga je asi za trest

Plánujete, že převezmete roli jakéhosi mentora pro mladé hráče?
Ani ne. Bavili jsme se o tom s trenérem i se staršími hráči, ale samozřejmě chceme kabinu nějak nasměrovat za postupem. Upravíme některé věci, které se nám nelíbily v minulé sezóně a zkusíme zlepšit komunikaci na úrovni hráči-trenér-vedení. Chceme vymyslet nějaké společné akce, aby se mužstvo semklo a tvořilo jeden mančaft. Budeme apelovat na to, aby kabina táhla za jeden provaz.

Povedete celek v roli kapitána?
Zatím jsem to neřešil. Možná jsem zde nejstarší, ale když kapitánskou pásku dostane někdo jiný, nebudu k tomu nic mít. Už mám věk, kdy si něco v týmu řeknu. Ať se stane kapitánem kdokoliv, víme se staršími spoluhráči, jak najít i s těmi mladými společnou řeč. Za mě osobně bych jim to hned od začátku chtěl vštěpit. Samozřejmě ale nechceme, aby jim to svazovalo nohy. Jít si postupně za stanovaným cílem i skrze individuální přípravu a věřím, že pokud budeme dělat poctivě všechny věci, tak se to projeví na atraktivitě zápasů.

Jak vnímáte atraktivitu zápasů ve druhé lize a konkurenci soupeřů, kteří budou chtít postoupit?
Byl jsem se podívat na pár utkání Sigmy B a kvalita zápasů nebyla taková, jakou jsem očekával – ať už se to týká divácké kulisy nebo celkové atmosféry. Avšak druhou ligu bude hrát Baník či Opava. V derby se pak utkáme s Prostějovem. Následně mužstva z Čech, která se zamotají a budou se chtít vytáhnout na Sigmu, což je normální. Musíme počítat s tím, že hrajeme roli favorita. Nemůžeme se dívat na ostatní mančafty, vzhledem k našim připraveným podmínkám. Druhá liga nám spadla do klína zřejmě za trest. Možná je to lepší, protože si uvědomíme, že tudy cesta nevede. Je to asi kvůli tomu abychom postoupili a následně první ligu si více vážili.

Rivalita mezi "áčkem" a "béčkem" není

Co říkáte na odchody z týmu?
Každý na situaci disponuje jiným pohledem. Honza Navrátil možná potřeboval nový impuls, už se zde místy trápil. Na konci trošku mužstvu pomohl. Jemu změna určitě může pomoci, protože když fotbalista přejde do nového mužstva, tak ho to nakopne. Odchod Ševy (Petra Ševčíka) mě překvapil, protože on začal nastupovat na jaře. Myslím, že se jedná o perspektivního fotbalistu. Pokud by se v druhé lize rok oťukal, tak v první lize by byl ještě lepší. Beru to ale tak, že z ekonomického hlediska to byly dobré nabídky jak pro klub, tak pro hráče. Je to fotbal. Každý je nahraditelný. Kluci odvedli skvělou práci a já jim přeji, aby se jim v novém mužstvě dařilo.

Sledujete vzájemnou rivalitu mezi hráči z B-týmu Sigmy a těmi „áčkovými"? Přeci jen „béčko" si vykopalo setrvání ve druhé lize a díky sestupu A-týmu spadlo do třetí ligy.
Je to určitě škoda, že museli sestoupit. Možná hráli trochu těžší soutěž ti mladí kluci, ale jednalo se o dobrou ligu. Škoda, že my jsme se neudrželi a tím pádem i „béčko" by hrálo dále druhou ligu. Tím pádem jsme nemuseli posílat hráče na hostování. Rivalita nepanuje, hráči si toho váží, že sedí v kabině „áčka" a já budu rád, když se co nejvíce kluků chytne do základu.

LUBOMÍR BUDNÝ