Ale to, jestli se bude slavit už teď, nebo až ve Znojmě či proti Frýdku, je bezpředmětné. Netřeba si nic alibisticky nalhávat, tohle už svěřenci Václava Jílka prostě zvládnou. Za hlupáky, jak prohlásil David Houska, už nebudou.

A aby za ně nebyli i v ePojisteni.cz lize, je třeba podle mě co nejdříve otestovat i širší kádr. Co nejdřív. Teď, dokud ještě o nějaké body jde a není nic rozhodnuto. Nikoli až po bujaré postupové oslavě, kdy pro Sigmu celý konec FNL ztratí význam. Protože ač fotbalisté říkají, že i v takových situacích jedou naplno, jejich hlava ten luxus bezstarostnosti prostě vnímá. Své o tom ví plzeňská Viktoria, která loni už coby mistr vybouchla na Slavii, ale i věhlasnější mančafty.

Cyklisté ve vojenském prostoru Libavá při tradiční akci Bílý kámen. Ilustrační foto
Bílý kámen je tady! Libavá se na den otevře turistům

A v mnohem menším měřítku to zažil i třeba 19letý záložník Martin Antl, který v úvodu zimní přípravy zářil, postupně se však vytratil a ani nyní to zatím v dresu béčka není ten objev z ledna. Proč? Protože už od trenérů neslyšel jen „běž si zahrát“, ale „předveď něco“. Falešná forma byla rázem pryč, což je však vzhledem k jeho věku naprosto pochopitelné.

Podle slov kouče Jílka je talentovaný dorostenec v kádru áčka, aby si zvykl na zátěž v tréninkovém procesu a byl pomalu připraven i směrem k první lize. Jestli na to však má, by měl ukázat v mistrovském zápase (a nejlépe v tom, ve kterém ještě o něco jde), nikoli na hřišti číslo dvě vedle bazénu.
Stejně jako Radek Látal. Stejně jako Václav Jemelka, který patří mezi nejlepší hráče B-týmu týden co týden v MSFL, nebo Lukáš Buchvaldek, jenž sice Jakuba Petra po dobu zranění nahradil solidně, potom už však moc čuchnout nedostal.

Prvomájový Ekojarmark na olomouckém Horním náměstí
První máj u orloje: ekojarmark, koncerty, hry

Další příklad: Jakub Yunis. V základu nastoupil jednou a hned se blýskl dvěma góly do sítě Vítkovic, více příležitostí od první minuty si již důrazný forvard neužil…

Reprezentanty, byť mládežnické, si přitom všude jinde hýčkají. Ligové starty u mnohdy ještě nedospělých plejerů nejsou výjimkou.
Samostatná kapitola je potom Bidje Manzia, který sice přicházel jako posila do sestavy, odehrál však zatím pouhých 217 minut. Aklimatizaci přitom dle slov trenérů vzhledem ke své minulosti v Dukle nepotřeboval.

Teď by měl 22letý Konžan předvést, zda je schopný Sigmě pomoct i mezi elitou. Tím tuplem, když ekonomika klubu bez nového majitele (zatím) neumožňuje myslet na větší letní posilování. Na rozdíl třeba od Baníku, který má v hledáčku dost hráčů. A to velmi zajímavých.

Ale nebylo by fér hodit všechny zmíněné do vody naráz, překotné změny v sestavě nikdy nevěští nic dobrého. Citlivě však začlenit dva až tři mladíky do jinak sehrané jedenáctky a rozumně to točit až do konce ročníku? Žádný problém a pro asistenta kouče národního týmu do 21 let snad už vůbec ne. Nehledě na to, že všichni tito hráči přece v Olomouci jsou, protože snad něco umějí, ne?

Takže alibismus stranou, už je čas.

Radost hráčů Zlína, zleva Diego Živulič a Zoran Gajič. Ilustrační foto
Finále Mol Cupu Zlín vs. Opava se odehraje v Olomouci!
Olbortova jedenáctka. Před padesáti lety působil na Hané tým jedenácti bratrů z Olomouce
Olomouc měla skutečné "Klapzubáky"! Olbortovu jedenáctku, tým bratrů