Brno-Bohunice vs. Prostějov

Nováček třetí nejvyšší soutěže 1. SK Prostějov se představí v Brně-Bohunicích. A s divizním soupeřem pochopitelně bude chtít postoupit. Odměna je lákavá – vítěz vyzve v dalším kole právě obhájce trofeje.

„V Prostějově se o tom všichni baví ode dne, co jsem tam přišel. My teď ale musíme zvládnout zápas v Bohunicích a já doufám, že se nám to podaří. Pak by přijela Olomouc a pokud by se všechno stihlo, jak má, dostavěla se tribuna a byla by připravená nová tráva, mohl by to být velmi solidní zápas a zážitek pro všechny v Prostějově," přemítal Lukáš Zelenka, zřejmě největší hvězda mužstva prošpikovaného bývalými prvoligovými fotbalisty.

Pro něj samotného zápas se Sigmou nijak speciální není.

„Já osobně takových duelů hrál už spousty, takže pro mě je to normální utkání, ale pro ostatní kluky, pro trenéra, pro město i pro fanoušky by to bylo super," doplnil dvaatřicetiletý playmaker Prostějova.

Hranice vs. Uničov

Atraktivního soupeře by rád přivítal další tým ze třetí ligy. Fotbalisté Uničova však nejprve musejí přejít přes Hranice. Až pak by na ně čekala druholigová Opava.

„Pohár rozhodně nebereme jako přípravu. Je to soutěžní utkání," říká před soubojem s nováčkem divize jeden z uničovských trenérů Zdeněk Strouhal.

„Chceme si vybojovat další kvalitní utkání a postoupit. Věříme, že máme kvalitu, abychom to zvládli. I když vyladěno na start mistrovské soutěže ještě úplně není," prozradil Strouhal. Uničovu budou v Hranicích scházet Fiala s Řehákem, kteří laborují se svalovými zraněními. K dispozici už by naopak mělo být trio Novosad, Vejvoda a Richter a také čerstvě zaregistrovaná posila ze Sigmy Olomouc Miroslav Ulma.

Mikulovice vs. 1. HFK

V neděli do pohárového kolotoče naskočí od léta znovu druholigový 1. HFK Olomouc. V Mikulovicích je čeká tak trochu nevyzpytatelný soupeř. V předkole si na něm vylámal zuby Šumperk, přestože hosté údajně trénovali teprve týden. „Nesmíme rozhodně nic podcenit. K poháru přistupujeme se vší vážností. Tak jako by to bylo druholigové utkání. Měli bychom hrát hlavně svůj fotbal, pak nepochybuji o tom, že postup zvládneme," prozradil Oldřich Machala, trenér holických fotbalistů.

Vítěz duelu Mikulovice – HFK narazí na lepšího z dvojice Mohelnice – Zábřeh. V rolích trenérů se potkají dva bývalí útočníci Sigmy Olomouc. Je pravděpodobné, že k vidění bude útočný fotbal. Jisté je jedno. Divizní svěřenci domácího Romana Sedláčka určitě nedají třetiligovým borcům Jiřího Balcárka vůbec nic zadarmo.

Program 1. kola Poháru České pošty: sobota, 17.00: Hranice – Uničov, Mohelnice – Zábřeh. Neděle, 17.00: Mikulovice – 1. HFK Olomouc, Brno-Bohunice – Prostějov.