V ligové soutěži ztrácí Sigma ze třetího místa na druhou Spartu pět bodů a případné sobotní vítězství ji ještě může udržet v boji o titul.

Středeční pohárová bitva bude reprízou loňského finále. Sigma v květnu v Plzni zvítězila 1:0, získala první velkou trofej v klubové historii a připravila pohádkové loučení s kariérou obránci a kapitánovi Radimu Kučerovi, stejně jako trenérovi Petru Uličnému.

Na podzim 2012 už pod Pivarníkovým vedením Hanáci v Praze na Letné potvrdili, že na soupeře si věří.

Po vítězství Sigmy 2:1, navíc okořeněném obratem z 0:1, přijíždí Sparta do Olomouce s nezvyklou minisérií dvou porážek.

Nicméně Sigma na domácí výhru čeká od roku 1998, kdy jediným gólem rozhodl Marek Heinz.

Od té doby končil duel s rivalem přinejlepším nerozhodným výsledkem.

„Utkání se Spartou jsou jistým vrcholem sezony. Pro celou Olomouc je to svátek. Mužstvo netřeba motivovat, protože ví, o co půjde. Budeme se snažit, abychom dokázali uspět," říká před zápasem trenér Sigmy Roman Pivarník, který naznačil, že do obou ostře ledovaných utkání pravděpodobně nasadí to nejsilnější, co bude mít k dispozici.

„Pro nás jsou oba zápasy stejně důležité. Kvůli tomu, že máme Spartu, jako jedno z nejlepších mužstev u nás už ve čtvrtfinále, nemůžeme počítat s využitím širšího kádru jako v předchozích kolech," řekl Pivarník.

Sigma se do čtvrtfinále probila postupně přes vítězství v Prostějově a Uničově a naposledy v osmifinále přes dvojzápas s Duklou Praha.

Sparta vstoupila do soutěže ve třetím kole a až na Hanou jí pomohly dva úspěšně zvládnuté penaltové rozstřely. Nejdřív na Žižkově a poté doma s Jihlavou po dvou remízách 1:1.

Paradoxně tak Sparta prošla mezi nejlepší osmičku zatím bez jediného vítězství v normální hrací době.

„Tentokrát budeme chtít hrát tak, abychom Olomouc zdolali ještě před rozstřelem," uvedl s nadsázkou trenér Sparty Vítězslav Lavička.

„Do třetice bychom štěstí pokoušet nechtěli," dodal Marek Čech, jinak brankářská dvojka Sparty, která v obou rozstřelech zazářila.

Pravděpodobné je, že se do branky postaví i ve středu. Přestože Letenští deklarovali, že vítězství v poháru je jedním z jejich cílů, po náročném zápase s Plzní raději pošetří klíčové hráče na sobotu. Podle Pivarníka si to Sparta může i dovolit.

„Sparta má široký kádr se spoustou kvalitních hráčů. I proto je těžké odhadovat její sestavu pro pohárový zápas. Myslím, že pro ligu je to daleko čitelnější. Ale Sparta si to může dovolit. Hlavně v útoku má hodně možností, kdežto my v podstatě jen Doležala," shrnul Pivarník.

Pivarník: Na ligu čekám 10 tisíc lidí

Jisté šetření naznačuje i asistent na lavičce Sparty Václav Jílek, který do Prahy zamířil před rokem z Olomouce.

„Bavili jsme se s trenérským štábem o tom, že bychom rádi vytížili i další hráče, i s ohledem na zdravotní stav. Někteří hráči si nesou lehčí šrámy a bylo by lepší je před důležitými ligovými zápasy pošetřit," řekl Jílek pro klubový web.

V kádru Sparty figuruje i olomoucký odchovanec Tomáš Přikryl, který ale na jaře bojuje se zdravotními problémy.

Před dvěma souboji se Spartou se očekává zvýšený divácký zájem.

„Sparta je obrovským tahákem. Na ligu očekávám návštěvu okolo deseti tisíc diváků," prozradil Roman Pivarník.

"Co se týká toho pohárového zápasu, tak uvidíme. Všichni chceme, aby měl pohár vážnost. I my k tomu tak přistupujeme, ale otázkou je, jakou vážnost má u diváků," doplnil.

Na Andrově stadionu se začíná v 18 hodin. Odveta se hraje v úterý 16. dubna v Praze.