„Trenéři to budou mít s motivací jednoduché. Sparta je 
v Česku dlouhodobě vnímaná jako nejlepší a nejbohatší klub, proti ní není třeba hráče obzvlášť motivovat," vysvětluje Vlastimil Palička, fotbalový expert.

Čtyřboj odstartuje ve středu po poledni na umělé trávě sedmnáctka, kterou budou následovat o rok mladší kolegové. Oba zápasy jsou součástí Memoriálu Vlastislava Marečka.

V sobotu pak vyzve tým U19 
v celostátní dorostenecké lize vrstevníky ze Sparty, kteří soutěž suverénně vedou o devatenáct bodů.

„Všichni víme, že se tam pracuje na nejvyšší úrovni. Pro družstva Sigmy to bude velmi prestižní záležitost. Mládež sleduju, devatenáctka Sigmy na tom teď není moc dobře, takže to pro ně bude velmi těžké. O motivaci však budou mít postaráno. Devatenáctka Sparty vede soutěž 
s velkým náskokem, je to především vizitka šéftrenéra Hřebíka, se kterým jsem v dobrém kontaktu. Vím, že je velice náročný, progresivní, zavedl tam určité věci, a proto je Sparta tam, kde je," chválí svého kolegu Vlastimil Palička.

Psychická odolnost může převážit fotbalový um

Podle něj bude hodně rozhodovat, jak teenageři zvládnou utkání psychicky.

Na duely dvou mládežnických bašt se totiž tradičně jezdívá dívat spousta fotbalových agentů, reprezentačních trenérů 
a dalších funkcionářů.

„Vysoká sledovanost zápasů hráče ovlivní. Je otázka, komu to prospěje a komu ne. Fotbalista musí být totiž také psychicky odolný. A tady se konečně ukáže mentální stránka, která se u nás dlouhodobě podceňovala. Každý se chce v těchto utkáních před agenty a trenéry ukázat, ale někdo to třeba nezvládne, protože je nervózní a rozklepou se mu nohy. Jiný zase může být fotbalově slabší, ale zvládne to a může dokázat ve fotbale daleko více. Hlava je hrozně důležitá 
v mnoha ohledech," zdůrazňuje vedoucí trenér SCM 
1. HFK Olomouc a přidává vlastní zkušenost:

„Mám takovou říkánku, která je platná. Sval sroste, šlacha se sešije, kost se sešroubuje, ale hlava se vyměnit nedá a není do ní vidět," usmívá se Palička.

Bývalý kouč Sigmy má však prestižní utkání s kvalitními týmy rád, podle něj totiž nejlépe trenérům ukážou pravý stav svého svého týmu.

„Například v utkání s Třincem na kluky není takový tlak, ten se projeví až v prestižnějších zápasech. Pro trenéry to bude skvělý materiál, protože ty nejlepší poznatky získávají 
z utkání, kde o něco jde a rozhoduje se," uzavírá Vlastimil Palička.

Sigma proti Spartě:

Středa:

U17: Sigma – Sparta (12.30, UT)

U16: Sigma – Sparta (14.30, UT)

Sobota:

U19: Sigma – Sparta (13.00, UT)

Neděle:

A: Sigma – Sparta (15.00, AS)