„Kluky musím pochválit, přes to všechno, co jsme před zápasem měli za problémy, to dopadlo výborně. Hráli s chutí, nasazením. To, co jsme slibovali na tiskové konferenci. I tím jsme možná nalákali diváky. Pět gólů je dost a hra měla náboj a energii,“ hodnotil trenér Jaroslav Šilhavý.

I přes mnoho absencí vstupovali Češi do přátelského utkání proti Faerským ostrovům. A tuto roli potvrdili. V prvním poločase jasně dominovali a výkon podtrhli čtyřmi góly. V sedmé minutě ještě Chytil poslal svůj pokus ve velké šanci vysoko nad, pak ale začala jeho show.

Ve třinácté zalepil dlouhý pas Vladimíra Coufala, na první pohled mu míč o kousek utekl, ale špičkou jej poslal mimo dosah brankáře - 1:0. Tribuny jásaly.

Poté přišla 19. minuta, propíchnutí Součka a chladnokrevné zakončení Chytila podél brankáře - 2:0. No a za čtyři minuty měl hotovo. Krásný centr Zmrhala na přední tyči lízl opět sigmák Chytil a míč zapadl na zadní - Hattrick a Česko vedlo 3:0.

„Povedlo se mu to. Je hodně málo hráčů, kteří mají debut v áčku a dají tři góly. Vyšlo mu to parádně a přispěl k výkonu. Zapadl tam včetně dalších kluků z Olomouce, kteří na hřiště nastoupili,“ pokračoval Šilhavý.

Reprezentace: Česko - Faerské ostrovy 5:0, Mojmír Chytil
Fantastický Chytil! Při premiéře v repre dal hattrick za 10 minut

Prsty měl následně také v gólu Václava Černého. Presinkem donutil stopera ke zpětné přihrávce, brankář hostů uklouzl, čehož fotbalista hrající v Nizozemsku využil, udělal mu kličku a dal na 4:0.

Ve druhé půli mohl Chytil přidat čtvrtou branku, brankáře překonal, ale k radosti jej nepustil zvednutý praporek pomezního rozhodčího. V 64. minutě pak za potlesku ve stoje opouštěl trávník.

Češi ve druhém poločase mírně polevili, ale o dobrý výsledek se připravit nenechali. Při své premiéře se navíc v 75. minutě prosadil také Stronati.

Od začátku se na hřišti objevil také další sigmák Jan Navrátil, na celou druhou půli pak nastoupil Ondřej Zmrzlý a na třináct minut také Antonín Růsek. Ani jeden se však do podoby utkání výrazně nepodepsal.

„Vyhráli jsme, ale zápas v kvalifikaci proti nim bude těžký, hlavně na jejich půdě, kde hrají na umělé trávě. Navíc mají spoustu vysokých hráčů, takže jsou nebezpeční ze standardek,“ připomněl kouč, že ještě dvě konfrontace jeho hráče s tímto soupeřem čekají.

V sobotu je ale ještě čeká poslední duel tohoto roku v Turecku. „Proti Faerským ostrovům jsme nechali stejnou osu a v základu byli dva nováčci. Potom jsme tam poslali další a některé kluky jsme naopak nechali odpočinout a použijeme je znovu. Přemýšleli jsme už i směrem k dalšímu utkání,“ uzavřel Jaroslav Šilhavý.

Česko - Faerské ostrovy 5:0 (4:0)

Branky: 13., 19. a 23. Chytil, 42. Černý, 75. Stronati.

Rozhodčí: Dodal - Ferenc, Weiss. Bez karet. Diváci: 10 762.

Česko: Pavlenka - Zmrhal, Brabec (64. Stronati), Zima (85. Chaluš), Coufal - Král, Souček - Navrátil (46. Schwarz), Barák (77. Růsek), Černý (46. Zmrzlý) - Chytil (64. Pekhart). Trenér: Jaroslav Šilhavý.

Faerské o.: Nielsen - H. Sorensen (71. Chukwudi), Narrestad, G. Vatnhamar, Davidsen - Mikkelsen (56. G. Sorensen), Joensen, Hansen (71. Bartalstovu), S. Vatnthamar (78. Radoslavljevic), M. Olsen (78. P. Petersen)- K. Olsen (56. Johannesen). Trenér: Hakan Ericson.