Olomouc postoupila do třetího semifinále v řadě. Takovou bilanci nemá v posledních ročnících žádný jiný klub.

Fanoušci doufají, že se zakončí logická posloupnost. Předloňské semifinále, loňská porážka ve finále a letos konečně velká trofej v historii Sigmy.

Johnovy hořké vzpomínky

Jenže není to tak snadné. „Teplice jsou silný soupeř,“ uvědomuje si Petr Uličný.

„Ale chceme do finále. Byl by to velký úspěch pro celý i klub i pro mě osobně,“ říká dvaašedesátiletý kouč, který má za sebou trpkou semifinálovou zkušenost ze sezony 2007/2008.

S Brnem, tehdy ještě v dobré kondici, sahal po postupu přes Liberec, ovšem po výsledcích 2:2 doma a 1:2 na severu Čech vypadl.

„Neuznali nám tam tenkrát gól na 2:0 a domácí zápas otočili,“ vzpomíná po letech Uličný.

Boje na více frontách

Svůj finálový sen může nyní přece jen naplnit se Sigmou. V lize ji vytáhl z nejhoršího a v jarní tabulce s ní atakuje nejvyšší příčky. I když ještě není definitivně rozhodnuto, po vítězství v Mladé Boleslavi už o záchraně Hanáků pochybuje málokdo.

A kdyby jako třešničku přidal Uličný i postup do poháru, na který za určité konstelace může stačit i samotná finálová účast, to by snad „půlročnímu brigádníkovi“ museli před stadionem postavit sochu.

„Čeká nás náročný měsíc, během kterého se bude sezona dohrávat. Pokud bychom získali šest bodů z domácích zápasů s Příbramí a Bohemians, pak bychom se už měli zachránit. Teď se ale soustředíme na Teplice. Bereme to jako mistrovské utkání,“ ujišťuje Uličný.

Proti Severočechům má jeho soubor co napravovat. Po bezkrevném výkonu prohrál v lize na Stínadlech 1:3, přestože téměř do šedesáté minuty vedl.

„Sestavu v hlavě ještě nemám, ale určitě bude silná. Dva nebo tři nové hráče tam asi dám, ale nebude to tolik, jako tomu bylo ve čtvrtfinále s Baníkem,“ připomněl dvě nedávné bitvy s Ostravany. Předtím Sigma hrála jen se soupeři z nižších soutěží.

Teplické odhodlání

Stejně na tom byly do čtvrtfinále i Teplice. Mezi nejlepší čtyřku prošly postupně přes Ústí nad Labem, Mikulovice, Karvinou a naposledy Liberec. Po domácí remíze 1:1 vyhrál tým bývalého reprezentačního trenéra Petra Rady U Nisy 2:0.

Z ligy postoupí Teplice do pohárů pouze v případě, že by stačilo skončit na čtvrtém místě. Z aktuální sedmé příčky, jež Severočechům přes dobré výsledky z poslední doby patří, je totiž k ligovému bronzu, který dává jistotu, pořádně daleko.

Pohár je však podstatně schůdnější variantou.

„Že bychom se koncentrovali na pohár, to asi ne. Ale nastoupíme v nejsilnějším složení, stejně jako tomu bylo dosud. Olomouc měla určité starosti, ale není to tým na záchranářské boje a budou chtít do finále zrovna tak jako my,“ řekl trenér Teplic Rada.

„Máme dost času, abychom se připravili. Chtěli jsme hrát ligu v pátek, což nám bylo umožněno. Zápasů není tolik, aby to hráči nevydrželi,“ prohlásil.

V posledním ligovém zápase jeho svěřenci prohráli s Českými Budějovicemi 0:1, ale toto utkání už je podle Rady zapomenuto.

„Vyříkali jsme si to, řekli jsme si, že tudy cesta nevede, ale takové problémy už jsme měli několikrát,“ dodal.

První semifinále, které přímým přenosem vysílá Česká televize, začíná na Andrově stadionu ve středu v 16 hodin. Odveta na Stínadlech se hraje za týden.