„Naplnilo se to, co jsme očekávali, Prostějov má hodně bojovné mužstvo a my jsme se mu agresivitou nedokázali vyrovnat. Bohužel ale takovouto hrou nemůžeme bojovat o postup," říkal zklamaně po zápase trenér Olomouce Václav Jílek.

Utkání také domácí začali proti favoritovi nebojácně. Sigma byla sice delší dobu u míče, Prostějované však hrozili z rychlých brejků, na jejichž začátku byl vybojovaný míč od útočné dvojice Kroupa – Nekuda. V úvodu se tak dostal k největší šanci Štrombach, jenž si na vápně zpracoval jedním dotekem dlouhý centr od Schustera a druhým zakončoval sám před brankářem Buchtou, mířil však vysoko nad.

Sigma ale také nezahálela. David Houska vysunul do úniku po levé straně Martina Hálu, ten však před brankářem Kofroněm volil nahrávku na lépe postaveného Plška, jehož záměr ale vystihla obrana domácích.

Plška tato zmařená šance však mrzet nemusela, o pár minut později totiž proměnil penaltu, která byla nařízena při nepřehledné situaci po rohovém kopu. Jakub Plšek volil střelu doprostřed brány, kterou oblafnul prostějovského Kofroně.

Ve 32. minutě to už mohlo být 2:0, Jakub Petr ale v palebné pozici sám před brankářem trefil pouze tyč.

Prostějov ustál tlak Sigmy a dostal se do několika vyložených šancí. Nejdřív se zjevil před brankářem Buchtou osamocený Sus, jenž nezakončil kvůli špatnému zpracování, poté se v závaru před olomouckou bránou neprosadil jak Štrombach, tak posléze svou střelou Nekuda.

„Řekl bych, že první poločas byl na šance tak 4:2 nebo 4:3 pro nás. Dostávali jsme se sice do vápna sporadicky, ale vždy to byla vyložená šance," viděl první dějství trenér Prostějova Miroslav Takáč, se kterým částečně souhlasil i trenér Sigmy. „My jsme mohli jít do dvoubrankového vedení, ale Prostějov měl také dvě vyložené příležitosti, které neproměnil," řekl Jílek.

V poslední minutě však domácí zahrávali přímý kop ze vzdálenosti dvaceti metrů a s touto příležitostí si poradil její exekutor Zdeněk Fládr náramně. Jeho střela se odrazila od spojnice tyčí přímo do olomoucké sítě. Brankář Buchta neměl na tento perfektně zahraný přímý kop nárok a posléze i samotnému Fládrovi zatleskal.

Druhý poločas už na šance tak bohatý nebyl. Za zmínku stojí jen Faltův únik po křídle, jenž dobrým výběhem kryl brankář Kofroň, a pak Nekudova hlavička do boční sítě, po které už zvedali fanoušci Prostějova ruce nad hlavu.

Šance na vedoucí branku výrazně Sigmě pohasla v 73. minutě, když šel předčasně do sprch po druhé žluté Radakovič. „To byla velice důležitá situace. Prostějovu trochu docházely síly, protože i v našich deseti se soustředili jen na bránění, my jsme si však čistou gólovou situaci nevytvořili," zhodnotil druhé dějství kouč Olomouce.

Důvod k radosti měli tak po cenné remíze nejen fanoušci a hráči Prostějova, ale i jejich trenér Takáč. „Smekám před nasazením mých hráčů. Olomouc byla sice fotbalovější, ale my jsme to svou bojovností vyrovnali," dodal.

Sigma má tedy po dvou kolech pouhé dva body, pro nováčka z Prostějova to byl z důvodu odloženého zápasu s Vítkovicemi první ostrý start v lize. Hanáckému derby přihlíželo 3340 diváků a byla tak naplněna maximální kapacita menšího prostějovského stadionu.

Branky: 45. Fládr – 24. Plšek z pen. Rozhodčí: Dresler – Melichar, Myška. ŽK: Skwarczek, Pančochář, Sus, Machálek – Vepřek, Sladký. ČK: 73. Radakovič (O.) . Diváci: 3340.

1. SK Prostějov: Kofroň – Hirsch, Sus, Schuster, Pančochář – Štrombach(90. Pan­čochář), Fládr, Skwarczek, Šteigl (62. Langr) – Nekuda (74. Machálek), Kroupa. Trenér: Miroslav Takáč.

SK Sigma: Buchta – Hála, Škerle, Radakovič, Vepřek – Petr (70. Vašíček), Houska (61. Buchvaldek), Sladký, Plšek, Falta – Chorý (78. Šindelář). Trenér: Václav Jílek.