Domácí vedli nad Uničovem po poločase 4:1 a na hřišti jasně dominovali. V poslední desetiminutovce ale hosté snížili na rozdíl jediné branky a v závěru zápasu je dělily od senzační remízy jen centimetry.

„Absolutně zbytečné drama. Zápas jsme měli jednoznačně v rukou. Měl skončit 7:1 a mohli jsme to zahrát pro diváky. Je to pro mě ponaučení," prohlásil olomoucký kouč Jiří Derco.

Úvod zápasu jednoznačně ovládla Sigma. Tým posílený o Lovásika, Henize či Navrátila si dělal se svým soupeřem, co chtěl, a po osmnácti minutách vedl 2:0.

O obě branky se postaral Jakub Rolinc. První gól vstřelil ve skluzu po výborné spolupráci Heinze s Navrátilem. Při druhé brance mu asistoval Golban, jenž přesným pasem za obranu vysunul olomouckého útočníka a ten nekompromisní ranou pod břevno nedal brankáři šanci.

Ve 24. minutě se Uničov vrátil do zápasu, když z hranice vápna poslal míč k tyči Lovásikovy brány Krč. O čtyři minuty později ale hosté opět inkasovali. Hála vysunul Nešického, který dal pod sebe na Navrátila, a ten z první poslal míč za záda bezmocného Uvízla.

Rozjetá Sigma přidala před přestávkou ještě jeden gól. Rus Golban se vydal na neobvyklý útočný výlet, šťastnou kličkou se zbavil Nuce a šikovným obstřelem z rohu pokutové území umístil míč přesně k tyči.

„V první půli jsme bránili jenom očima a soupeř jednoznačně dominoval. Nechali jsme Sigmě moc prostoru. Pokud dáte těmto hráčům místo se otočit a rozběhnout, těžko se to brání. Nejvíc mě mrzí gól na 1:3, který padl ve chvíli, kdy jsme se vraceli do utkání," uvedl kouč hostí Machálek, který však přeci jen našel pro výkon Unčova omluvu.

„Chyběli nám tři poctiví hráči dozadu, které nelze nahradit. Také jsme zaplatili daň za středeční pohárové utkání. Kluci, kteří chodí do práce, těžko zvládají takovou zátěž," řekl uničovský lodivod.

Ve druhé půli se hrál dlouho bezstarostný fotbal s mnoha gólovými šancemi. Těch měla více Sigma, která se dostala do několika nadějných brejků. Ani jeden z nich ale nevyužila.

„Druhý poločas jsme nehráli špatně. Byli jsme dobří na míči, ale nevyužili jsme šance. Hráči to zbytečně dohrávali až do kuchyně," zlobil se Derco.

Závěr zápasu pak přinesl nečekané drama. V 83. minutě totiž snížil Jeřábek a o chvíli později po zbytečné ztrátě Heinze vstřelil kontaktní branku šikovným lobem Nuc.

V napínavém závěru Uničov svého soupeře zatlačil a v 90. minutě se ocitl kousek od vyrovnání. Míč se po standardce odrazil k Večeřovi, jehož pohotovou ránu z voleje tečoval jeden z domácích hráčů na tyč.

„Domácí nás svou lehkovážností pustili do utkání. Je škoda, že se nám nepodařilo vyrovnat," lakonicky okomentoval dramatický závěr Miloslav Machálek.

To o domácího kouče se po zápase pokoušely mrákoty

„Soupeře jsme dostali na koně a ve finále to mohlo být úplné fiasko. To by se takhle zkušenému mužstvu nemělo stávat. Takoví hráči to musí uhrát," nechápal Derco.

Sigma Olomouc B – SK Uničov 4:3 (4:1)

Branky: 13. a 18. Rolinc, 28. Navrátil, 39. Golban – 24. Krč, 83. Jeřábek, 86. Nuc. Rozhodčí: Vostřejž – Julínek, Klíma. ŽK: Golban. Diváků: 124.

Sigma B: Lovásik – Golban, Ješko (64. Přikryl), Šindelář, Hála – Plšek, Nešický – Navrátil, M. Heinz, Tomeček – Rolinc. Trenér: Jiří Derco.

Uničov: Uvízl – Ulma (33. L. Heniz), Vejvoda, Nuc, Koutek – Toman – Hrubý, Řehák (74. Večeřa), Krč, Jeřábek – Richter. Trenér: Miloslav Machálek.

Ondřej Kašlík