„Zápas jsme měli jednoznačně pod kontrolou, ale kluci nepřidali uklidňující gól. Dnes to bylo na tři nebo čtyři nula, ale zbytečně jsme si to zdramatizovali. Zkrátka klasický náš zápas,“ prohlásil trenér domácích Derco.

Domácí fotbalisté šedesát minut jasně dominovali a vypracovali si vedení 2:0. Poté však hosté z ojedinělé šance snížili a závěr přinesl drama. Konici se dokonce těsně před koncem utkání podařilo dopravit míč do sítě, rozhodčí ale kvůli faulu na brankáře gól neuznal.

„Naprosto regulérní gól. To viděli všichni,“ zlobil se kouč Jedlička.

Ten však nakonec uznal, že Holice byla po většinu zápasu lepším týmem.

„Holice začala aktivně, byla rychlejší a přehrávala nás. Sami nás nechali ve hře tím, že neproměňovali šance,“ přiznal konický lodivod.

Utkání opravdu bylo od začátku jasně v režii domácích. Ti šli do vedení již v 5. minutě, kdy centr Petra Zifčáka nešťastně tečoval za záda vlastního brankáře Petr Vydržel.

„Přesně takhle jsme do utkání chtěli vstoupit. Byli jsme aktivní a dostali jsme soupeře pod tlak, z čehož pramenila i branka. Sice to byl vlastní gól, ale ten přímák byl velmi dobře kopnutý,“ poznamenal Derco.

V desáté minutě to mohlo být už 2:0, Karasova dělovka z dálky ale orazítkovala pouze břevno. V první půli měli vyložené šance ještě Zifčák a Žondra, ovšem ani oni nemířili přesně.

„To neproměňování šancí je naše slabá stránka. Naši hráči jsou mladí a nejsou ještě tak vyhraní. Spousta kluků teď přišla z dorostu, kde mají na vše více času.“ vysvětloval Derco častá selhání svých hráčů v koncovce.

Druhý poločas otevřela další loženka domácích, ale Jaroslav Grézl svůj hokejový blafák do konce nedotáhl. Domácí útočník však dlouho smutnit nemusel. Ve 49. minutě se totiž po rohovém kopu dostal k dorážce a zblízka se již nemýlil – 2:0.

O pár sekund později mohl Grézl přidat další branku, ale tváří v tvář brankáři selhal.

První větší příležitost hostů přišla až v 61. minutě a hned byla gólová. K míči se v pokutovém území dostal nehlídaný Růžička a parádním volejem snížil.

Domácí rázem znervózněli a Konice se dostala do dalších šancí. Řehák ani Cetkovský ale bránu netrefili.

V poslední minutě sice Konice po standardní situaci brankáře Muchu překonala, radost hostů ale utnul sudí Částečka. Ten totiž viděl v malém vápně faul na domácího gólmana.

Rezerva Holice tak zvítězila 2:1 a v tabulce přeskočila právě tým Konice, který měl před zápasem o bod víc.

Holický trenér Jiří Derco přesto úplně spokojený nebyl. Jeho tým si totiž zápas zbytečně zkomplikoval a do poslední minuty se musel o výhru strachovat. „Za stavu 2:0 došlo k uspokojení. Soupeř nás potrestal z ojedinělé šance. Dokud nedáte více gólů, tak soupeř pořád žije a naši hráči nejsou tak zkušení, aby si to uhráli v klidu,“ uvedl Derco.

Jeho protějšek Roman Jedlička naopak žehral nad promarněným úvodem.

„Nestihli jsme začátek. První půlka byla celá špatná. Vůbec nám nešla kombinace. Vázla komunikace v zadních řadách,“ lamentoval Jedlička.

„Byli jsme 60 minut slabší a začali jsme hrát až za stavu 2:0,“ mrzelo hostujícího trenéra.

1. HFK Olomouc B – Sokol Konice 2:1 (1:0)

Branky: 5. Vydržel vl., 49. Grézl – 51. Růžička. Rozhodčí: Částečka – Štětka, Sedlák.

HFK: Mucha – Štěpánek, Vykydal, Kouřil, Karas – Dluhý-Smith (80. Manina), Kotůlek, Tögel, Zifčák (90. Vlček) – Grézl (58. Hapal), Žondra. Trenér: Jiří Derco.

Konice: Nakládal – Křeček, Řehák, Rus, Ružička – Kryl, Cetkovský, Klobáska, Václavský (82. Kořenovský), Vydržel (71. Petru) – Novotný. Trenér: Roman Jedlička.

Ondřej Kašlik