„Bylo to bojovné utkání s kvalitním soupeřem, který je jednoznačně nejlepší v soutěži. Mají zkušené hráče, mají to dobře poskládané a vědí, co chtějí hrát. Myslím, že jsme nehráli vůbec špatně. Bohužel se v naší hře projevily prvky mládí," řekl k zápasu trenér domácí Holice Jiří Derco.

Úvod zápasu odpovídal termínu i momentální formě obou soupeřů. Hrálo se především mezi šestnáctkami a šancí bylo poskrovnu. Přesto si taktovku vzaly do rukou hostující Losiny, které sice dobře kombinovaly, ale přes zhuštěnou obranu domácích se prosazovaly jen velmi obtížně. Na první vzruch si šedesátka diváků na tribunách musela počkat do 23. minuty, kdy nepovedený centr zleva už už padal do brány. Holický gólman David Kopřiva však efektním zákrokem vyrazil míč na roh.

Poslední čtvrthodina prvního poločasu divákům alespoň částečně nudu vynahradila. A hlavní roli hrál nejlepší střelec Losin i celé soutěže Matěj Šinogl. Ve 35. minutě se objevil zcela volný na úrovni penalty, ale nechal jen vyniknout domácího gólmana. Za šest minut už ale svůj tým do vedení poslal. Po faulu na Graguláka totiž rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu a Šinogl ji s přehledem proměnil střelou k pravé tyči.

„Do vedení jsme se dostali po hrubé chybě některého z domácích hráčů, když naivně přistoupl zezadu našemu hráči na nohu v šestnáctce, z čehož byla potom jasná penalta. Tu bezpečně proměnil Matěj Šinogl, náš nejlepší střelec. Ten gól nás hodně uklidnil," řekl ke klíčové situaci prvního poločasu trenér hostů.

Za další dvě minuty si mohl Šinogl penaltu zopakovat, rozhodčí však byl po dalším faulu v šestnáctce k domácím shovívavý. Jedinou vážnější šanci si domácí vypracovali až na samém konci poločasu, kdy v jasné šanci selhal Michal Bradáč.

Tento hráč zůstal o poločase v kabině a dvojnásobným střídáním posíleni domácí začali druhou půli o poznání lépe. Hned ve 46. minutě si Marco Boscato vytvořil slibnou šanci, ale ani jeho střelu, ani následné dorážky losinská obrana k Hatalovi nepustila.

Olomoučtí pokračovali v aktivní hře dopředu, což umožňovalo hostům chodit do rychlých brejků. V 64. minutě v jednom z nich selhal Uvízl. Toho totiž skvěle vychytal Kopřiva, který však následně útočníka Velkých Losin velmi netradičně atakoval vně šestnáctky a mohl být rád, že viděl pouze žlutou kartu.

Posledních dvacet minut přineslo především spoustu emocí. Nadějné akce domácích se totiž rozbíjely o fialovou hráz, k vidění byla spousta faulů. Domácí se dvakrát dožadovali penalty, ale sudí Pospíšil zůstával ledově klidný.

„To jsou emoce, k fotbalu to jasně patří. Utkání bylo vedeno v solidním fair play stylu. Sice tvrdě, ale férově. Takové ty auty nebo rohy, které jsme komentovali, to jsou prostě ty emoce. Na penaltu tam vyloženě z mého pohledu nic nebylo," vyprávěl už s úsměvem domácí trenér.

V největších šancích se ale ocitli Spurný a Boscato, ale branku nedali, respektive je vychytal Dominik Hatala, který držel svůj tým ve vedení. A když potom v 88. minutě utekl domácí obraně Tejkl a vstřelil druhý gól, bylo rozhodnuto.

Velké Losiny se tak venkovním vítězství udrželi ve vedoucí čtveřici, o pouhé dva body za zatím neporaženým Jeseníkem. Olomoučtí zůstávají s deseti na osmém místě. „Především jsem rád, že držíme šňůru takové neporazitelnosti. Hrajeme předkola českomoravského poháru, takže v posledních pěti týdnech máme odehráno asi deset utkání.

Kádr máme docela úzký, kluci jsou dobití, navíc se nám dnes na delší dobu zranil útočník. Zátěž na kluky, kteří nejsou profesionálové, je obrovská," uzavřel po utkání trenér Jiří Mika. Jiří Derco z prohry velkou vědu nedělal, přestože bylo vidět, kolik emocí do zápasu vložil.

„Určitě nám v zakončení dnes chyběly zkušenosti. Především šance na konci poločasu volala po gólu. Chtělo to více klidu, rozvahy, zkušeností. Pro naše hráče je to ponaučení, musí si z toho něco vzít. A pokud budou hrát takové zápasy jako dnes, tak se určitě posunou dále. A to je pro nás priorita, aby se zdokonalovali," doplnil holický lodivod.

Autor: MAREK VALKO