„Nedá se říct, že bych tam byl nespokojený. V klubu jsem byl ale na hostování a nejpozději v létě bych musel řešit další angažmá. Nabídka Olomouce mi to ulehčila,“ říká třicetiletý obránce, který si v české lize udělal jméno především během sedmi sezon v dresu Jablonce.

Jak rychlé bylo jednání?
Dalo by se říct, že to bylo hodně rychlé. Vím o zájmu Olomouce pár dní. Probíhalo to ale hodně intenzivně a po několika dnech jsme si řekli, že do toho půjdeme.

Maďarská liga nepatří k nejlepším v Evropě, ale pořád jde o zahraničí Už jste tam nebyl spokojený?
Určitě se nedá se říct, že bych byl v Maďarsku nespokojený. Něco bylo lepší, něco bylo horší, ale tak je to asi vždycky a všude. Rozhodující pro mě však byl olomoucký zájem. A pak také to, že jsem byl v Haladási na hostování, takže nejpozději v létě bych stejně musel řešit další angažmá. Ať už na hostování nebo na přestup z Vasase, který je v Maďarsku mým mateřským klubem. Když přišla Olomouc s nabídkou, tak mi to usnadnila a vyřešili jsme to o půl roku dřív.

Sigma porazila Slovan na Tehelném poli 3:2
VIDEO: Sigma otestovala nové Tehelné pole a porazila Slovan
Vít Beneš podepsal kontrakt s olomouckou Sigmou
Posila potvrzena. Obránce Beneš podepsal v Sigmě na dva roky


Situace, ve které je teď Sigma, vás neodrazovala?
Ne, vůbec ne. Kdyby ano, tak se asi nedomluvíme. Situace je prostě taková, jaká je. Dlouhodobě však Sigma patří k lepším týmům české ligy. Po herní stránce určitě. To, že teď neměli výsledky, se prostě ve fotbale stává. Pokud všechno dopadne dobře a dotáhneme to, tak přesně s tímhle do Olomouce půjdu – abychom to společně zvedli a Sigma na tom byla líp.

Znáte někoho z mužstva blíže? Vyptával jste se?
Znám kluky spíš jen jako protihráče z doby, kdy jsem hrával v Jablonci a v Kladně. S některými jsme se párkrát potkali i mimo fotbal. Známe se, víme o sobě a když na sebe narazíme, tak pokecáme, ale že bych byl s někým v pravidelném osobnějším kontaktu, to ne. Na Olomouc jako město k žití, jsem se pak ptal spíš lidí mimo fotbal, protože pár známých tady mám.

Co vám prozradili?
Přišla jenom samá chvála. Ale to je asi logické, když jsou místní. Já sám jsem Olomouc v minulosti několikrát navštívil i mimo fotbal a vždycky jsem byl spokojený. Je to krásné město a těšíme se tam.

Jakub Yunis
Yunis: Budu se prát o místo v Sigmě, hostování není na pořadu dne


Jak jste v Maďarsku stíhal sledovat českou ligu?
Celý rok a půl, co jsem byl pryč, jsem českou ligu sledoval velmi poctivě. Po víkendu jsem si pouštěl sestřihy všech zápasů. Povědomí o české lize jsem nijak neztratil. Navíc jsem byl pořád v kontaktu s některými bývalými spoluhráči z Jablonce.

Jak by česká liga vyšla z porovnání s maďarskou?
Když jsem do Maďarska přicházel, tak se mi kvalita zdála hodně podobná. Teď si myslím, že se česká liga hodně zvedla příchodem zahraničních hráčů, je atraktivnější pro lidi. Když jsem pak sledoval zápasy Plzně nebo Slavie v evropských pohárech, tak si myslím, že česká liga svou kvalitou tu maďarskou určitě převyšuje.

Sigma začne jaro proti Jablonci. Pokud všechno dobře dopadne, bude to asi hodně pikantní debut, že?
Vím o tom skoro od první chvíle, co jsem se o zájmu Olomouce dozvěděl. Zajímalo mě, jaké mají rozlosování a hned jsem to viděl. Říkal jsem si, že to tedy bude pěkný start. Ale beru to tak, jak to je. Strávil jsem tam sedm let, takže to pro mě určitě bude speciální a pikantní. To je zkrátka fotbal.

Sigma Olomouc. Ilustrační foto
Sigma oslaví 100 let galavečerem s Haberou a snad i s reprezentací