Šíře kádru zafungovala. Olomouckou Sigmu může těšit, že nedělní zápas proti Karviné zvládla i přesto, že jí chyběli tři důležití hráči.

U výhry 3:2 nemohli z různých důvodů být obránce Vít Beneš a záložníci David Houska s Tomášem Zahradníčkem.

„Zásah do sestavy to byl. Nemá cenu si nalhávat, že ne. Zvlášť když to byli hráči, kteří na jaře patřili k těm nejlepším,“ přiznal i trenér Václav Jílek.

Zatímco Zahradníčka nepustil do zápasu karetní trest. Houska i Beneš nenastoupili ze zdravotních důvodů.

Beneš, který postavil olomouckou obranu na jaře do latě a vysloužil si oprávněnou chválu, nehraje od zápasu ve Zlíně, kde musel už po deseti minutách ze hry kvůli ráně na noze nad kotníkem. Vynechal pohárový mač na Bohemians a na Karvinou měl být připraven. Jenže…

„Víťa Beneš byl nachystaný do zápasu, od čtvrtka s námi trénoval, šel na rozcvičku, ale po ní bohužel přišel s tím, že to zranění znovu cítí,“ popsal Jílek stav klíčového obránce.

„Bude nejspíš potřebovat delší čas. Jestli to bude tři dny, nebo týden, to nedokážu odhadnout. Nemělo by to být nic na delší dobu,“ dodal olomoucký kouč.

Naopak bez Davida Housky, motoru záložní řady, se bude muset Sigma podle všeho obejít podstatně déle. Středopolař nedohrál pro změnu pohárový duel ve Vršovicích a s jeho svalovým problémem to nevypadá dobře.

„David měl po Bohemce otok ve svalu, což je předpoklad, že tam bude trhlina. Až podrobnější vyšetření ukáže, jak je velká,“ prozradil Jílek. Podle toho se pak bude odhadovat doba rekonvalescence.

Sigmácká gólová radost v zápase s Karvinou
Sigma útočí na elitní šestku. Jsme teď tam, kde patříme, říká Jílek

NESPOKOJENCI VTRHLI NA HŘIŠTĚ

Jílka ale potěšilo, že ti, kdo se díky absencím dostali na hřiště, ukázali velkou snahu, aby vlastní působení neomezili jen na záskok.

„Reakce hráčů, kteří dosud tolik nehrávali, byla správná. Bylo vidět, že se chtějí ukázat a že chtějí hrát. Ať to byl Jirka Texl nebo Milan Lalkovič,“ pochválil Jílek oba záložníky.

„Je to dobře a je to naprosto racionální. Každý hráč, který nehraje, by měl být s takovou situací nespokojený. Dnes jsem to na svých hráčích viděl. Zvládli to dobře,“ dodal.

Na krajích to teď Sigmě zase šlape solidně. V dobré formě hrál před trestem Zahradníček, pod tlakem konkurence dal na minulou sezonu proti Karviné zavzpomínat Falta. A to je navíc zdráv Václav Pilař, který už byl v neděli na lavičce.

V obraně Beneše zase zastoupil v posledních dvou utkáních solidně Jan Štěrba. Na podzim velmi kritizovaný obránce se na jaře zlepšil.

„Určitě je to lepší než na podzim. Ve Zlíně odehrál velmi dobré utkání. Na Bohemce jsme ho za gól kritizoval, ale dnes obstál dobře, i když to nebylo stoprocentní,“ řekl kouč.

„Neměl to s Wágnerem jednoduché, protože on sílu a kvalitu v soubojích má. Byla to pro něj náročná práce,“ mínil Jílek, který může být spokojený s tím, že na lavičce má nyní kam sáhnout.

Jaký rozdíl oproti minulé sezoně, kdy se pár kol před koncem kvůli rozsáhlému karetnímu ohrožení dávali Hanáci málem na modlení.

Jakub Yunis (vlevo)
Yunis: Půl gólu jde za Sláďou, stačilo nastavit hlavu

YUNISŮV PŘÍKLAD

Samostatnou kapitolou je pak případ útočníka Jakuba Yunise, který už v posledních týdnech sahá po pozici útočníka číslo 1.

Po vyloučení konkurenta Martina Nešpora na Spartě se chopil své šance přímo ukázkově. V obou ligových zápasech dal gól.

„Chytil šanci, která přišla. Ve třech utkáních ukázal kvalitu. Jako trenér hodnotíte, nejen góly, ale i to, jak dokáže uhrát těžké situace, kdy je zády k brance, se soupeřem na zádech. Jestli se to od něj odráží, nebo to dokáže uhrát. Jestli má dobrá řešení,“ vysvětloval Jílek.

„Branka je samozřejmě vyústění dobré práce, ale důležité také je, pohybovat se v prostoru odkud branky padají a Kuba tam do této doby nebyl. Teď je to jinak. Kdyby ve druhém poločase Martin Sladký nepokazil centr, tak byl znovu na správném místě a dal by možná ještě jeden gól. Pracuje dobře, ale pořád má obrovský prostor pro zlepšování,“ zopakoval znovu Jílek.

Yunise ale dává ostatním za příklad.

„Vždycky říkám, že hráči musí být trpěliví a ukázat, že jsou lepší než ostatní. Jinou volbu ani nemají. Urazit se a být jen nespokojený s tím, že nehraju, to je cesta do pekel,“ uzavřel kouč.

Mistři! Vítěz české extraligy HC Olomouc s trenérem Josefem Augustou. Oslavy extraligového titulu v olomoucké plecharéně 11. dubna 1994
25 let od titulu! Takto Mora slavila historický úspěch