„Chceme se pohybovat co nejvýše, ale aby trenér po čtyřech týdnech práce vyhlašoval jasné umístění, je nesmysl. Chceme hlavně nastavit určitý proces práce s mužstvem a přenášení věcí z tréninků na hřiště,“ prozradil Václav Jílek.

A po přípravě cítí, že je Sigma na dobré cestě. „S prací kluků panuje spokojenost, přistupují k tomu perfektně a pro mě je důležitá ochota pracovat. Ale nemůžeme si myslet, že po měsíci všechno navnímají. Místa pro práci je dost,“ popisuje kouč.

Naznačil také, jak by se jeho svěřenci měli na trávníku prezentovat. „To je, abychom hráli aktivní, dynamický a náročný fotbal. Musíme do kluků dostat mentalitu vítězů,“ pokračuje Jílek.

Roman Hubník zařídil Sigmě remízu 1:1 proti týmu Arka Gdynia. Ilustrační foto.
Sigma na závěr přípravy remizovala, pálil Hubník, vrátil se Pablo

V ročníku bude mít k dispozici několik nových tváří. Hlavní prioritou bylo posílit útočnou řadu, což se podle jeho slov povedlo. „Měli jsem absenci gólových útočníků. Věřím, že příchodem Vaněčka s Růskem se to podařilo vyřešit,“ komentuje Jílek.

Kromě nich přišel také Jan Sedlák z Brna. „Potřebuje čas, ale postupně se stane pevnou součástí týmu,“ říká Jílek.

Situace okolo Jemelky a Housky

Ani tak ale nemusí být posilování u konce. „Je to ošemetná otázka, když řeknu, že jsme spokojení se změnami, tak nám to při prvním nezdaru omlátíte o hlavu, když řeknu, že ještě jednoho krajního nebo středového hráče bychom potřebovali, tak potom budeme číst, že pořád nikdo nepřišel. Takže nikoho aktivně nehledáme, ale pokud bude příležitost, tak ještě nějaký příchod nevylučujeme,“ prozradil sportovní ředitel Ladislav Minář.

V klubu zůstává prozatím i Václav Jemelka, který se vrátil z hostování v Leuvenu a nyní se zapojil po zranění do plnohodnotného tréninku. Angažmá ještě nenašel ani David Houska. „Pokud by nesehnal nic podle jeho představ, může zvednout telefon, dveře má otevřené,“ prozradil Minář.

Jakub Matoušek v dresu Sigmy Olomouc.
Matoušek: Dávám si postupně menší cíle. Přemýšlím i nad Spartou

Naopak Jílek nebude moci spoléhat na pravého obránce Martina Sladkého, na kterého při svém předešlém působení v Olomouci hodně sázel. „Všechno má svůj vývoj. Martin komunikoval s panem Minářem i se mnou, ale jeho odchod už jsem neměl šanci ovlivnit. Nemělo smysl jej tady držet přes závit,“ objasnil trenér.

Nadějní mladíci

Naopak šanci ukázat se dostanou mladíci Jakub Matoušek, Pavel Zifčák či Jáchym Šíp. „Kuba Matoušek vypadal v posledních zápasech dobře a jde na něm vidět, že si prošel druhou ligou. Jáchym má velké předpoklady, ale je před ním hodně práce, komunikuju s ním, aby svůj potenciál rozvíjel. Zif se musí dostat do zápasové praxe, aby si oprášil návyky. Chceme jej dostat do formy, ve které byl v postupové sezoně v Pardubicích, potom bude platný,“ okomentoval Jílek. V kádru jsou taktéž Fiala se Slaměnou či brankářem Stoppenem.

Ve středu ve Fun Parku Šantovka při akci pro fanoušky klub kromě představení kádru ukázal před tiskovou konferenci také nové dresy. Zůstává u tradiční modré barvy. Do venkovních duelů, pak můžou fotbalisté vyběhnout v červené či bílé variantě.