„Výkon nebyl dobrý, víme, že to nebylo ono, ale máme postup. To je hlavní. Byl to typický pohárový zápas,“ hodnotil duel trenér Sigmy Radoslav Látal.

Brněnský outsider zlobil v první půlhodině ještě za bezbrankového stavu. Brankář Mandous si musel čisté konto zasloužit. Nad břevno vyrážel střelu Marka Vintra a tygří skoky předvedl divákům při dvojité šanci Zikla s Málkem.

Paradoxně prakticky z protiútoku Sigma poprvé skórovala. Ostrý centr poslal z pravé strany do vápna Texl a Jakub Yunis i v akrobatickém skoku zakončil přesně.

Za čtyři minuty už olomoucký útočník, který v posledních zápasech dostával příležitost jen sporadicky, slavil druhou branku. Zahradníček pro něj ve středu hřiště vyhrál souboj a Yunis šel sám na brankáře, s čímž si poradil na výbornou.

Brzy po přestávce mohl Yunis zkompletovat hattrick, ale po Houskově centru mu hlavičku lapil vynikajícím reflexem brankář Vítek. V následné skrumáži byl ale nejdůraznější stoper Štěrba, takže Sigma stejně vedla 3:0.

Fotbalista Petr Ullmann, kapitán Jesence, skončil po utkání ve Smržicích kvůli kolapsu v závěru v nemocnici.
Strach o Ullmanna. Fotbalista zkolaboval na hřišti a odvezla ho záchranka

Další příležitost na hattrick měl pak Yunis ještě po nepovedené střele Plška. Míč jej ovšem spíš trefil, než že by olomoucký forvard sám zakončoval, takže nakonec skončil nad brankou.

„Určitě jsme rádi. Víme, že máme problémy s Martinem Nešporem. Uvidíme, jestli bude na Příbram. Yunisovi by každopádně dva góly měly pomoct,“ řekl Látal.

Neuspěl ani aktivní Texl, který málem překvapil gólmana Vítka z ostrého úhlu. Gólman hostů ale s pomocí tyče a štěstí ošemetnou situaci vyřešil.

Líšeň se sympaticky nevzdávala a chtěla skóre aspoň zkorigovat. Branka střídajícího Tomáše Machálka po přihrávce Zikla však kvůli ofsajdu neplatila.

Brňané se dočkali až v 70. minutě, kdy Hladík nepříjemnou přízemní střelou kolem zdi překvapil brankáře Mandouse.

Jenže už za tři minuty po tvrdém faulu na Greššáka dostal druhou žlutou kartu olomoucký odchovanec v líšeňském dresu Ondřej Ševčík a vypadalo to, že k žádnému dramatu nemůže dojít.

Hanáci však pojali přesilovku velmi lehkovážně. Místo aby oslabeného soupeře dorazili, do omrzení propadali ve středu hřiště a dopřávali Líšni naději.

„Samozřejmě, že to podcenili. Hráči to cítí sami. Za stavu 3:0 jsme mohli přidat čtvrtý, pátý gól, trochu jsme prostřídali. A najednou si kluci mysleli, že už to mají uhrané. Přestali jsme běhat, jak jsme tam měli dva útočníky, ztratili jsme střed hřiště. Ale jak jsem říkal, důležitý je postup. Viděl jsem, že i ostatní ligová mužstva měla problémy,“ dodal Látal.

Čtyři minuty před koncem pak Marek Vinter zleva naše přízemní přihrávkou do vápna a Hladíka, který také v mládežnických týmech Sigmy leccos odehrál, a bylo to 2:3.

Když vzápětí Hladík těsně minul centr zprava, Hanákům pořádně zatrnulo.

Razítko na postup přišlo až v nastaveném čase. Houska poslal do křídla Pilaře, který našel Tandirovu hlavu a bosenský dlouhán pečetil na konečných 4:2.

„Jsem nespokojený. Jednak jsme přišli o vyloučeného hráče a taky mě mrzí, že jsme soupeři věnovali dva góly v prvním poločase. Místo aby to bylo 2:2, nebo 3:2 pro nás, tak jsme prohrávali po zbytečných chybách 2:0,“ konstatoval kouč Líšně Miloslav Machálek.

„I v deseti jsme se vrátili do zápasu. Máme výborně charakterově složený tým. Nikdy se nevzdáváme. Myslím, že můžeme odjet se vztyčenou hlavou,“ doplnil hostující trenér.

Šimon Falta
Případ Falta: skvělý dopředu, ale ta defenziva...

SK Sigma Olomouc – SK Líšeň 4:2 (2:0)

Branky: 30. a 34. Yunis, 51. Štěrba, 90.+1 Tandir – 70. a 86. Hladík.

Rozhodčí: Vojkovský – Caletka, Horák. ŽK: Pilař, Plšek – Ševčík. ČK: 73. Ševčík (L.). Diváci: 1260.

Sigma: Mandous – Látal, Štěrba, Jemelka (75. Tandir), Kerbr – Zahradníček (46. Plšek), Greššák, Pablo (46. Houska), Texl, Pilař – Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Líšeň: Vítek – Bačo, Suchý, Ševčík – Rolinek (46. T. Machálek), Demeter, Málek (46. Hladík), Minařík, O. Vintr (62. Reteno Elekana) – Zikl, M. Vintr. Trenér: Miloslav Machálek.