"Naše domácí zápasy nejsou podle mých představ. Nehrajeme dobře, i když jsme některé zápasy zvládli. Není to ono. Skřípe to. Venku se prezentujeme lépe. Musíme si to zhodnotit a zlepšit to," litoval po porážce kouč Sigmy Radoslav Látal.

"První poločas jsme prospali, i když jsme na to hráče upozorňovali, tak jsme dostali gól z brejku," kroutil hlavou.

Sigma nastoupila opět bez typického defenzivního záložníka a snažila se houževnatého soupeře od začátku zmáčknout. Kromě závaru po kterém zakončoval Jemelka jen do budějovických bloků si ale šanci nevytvořila.

V 19. minutě pak pokazil před hostujícím vápnem přihrávku Pablo a rozjel se brejk, který měl pro Hanáky fatální následky. Na pravé straně se po úprku dostal k míči Schranz, zasekl dovnitř na levačku a nedal brankáři Reichlovi šanci.

"Mužstvo do puntíku splnilo plán. Vycházeli jsme z defenzivy, chtěli jsme mít rychlý přechod, Olomouc hraje s obránci vysoko a má vzadu okénka," liboval si trenér Dynama David Horejš.

I po gólu Hanáci častěji drželi míč, ale kloudnou příležitost prostě neměli. Veterán Sivok potvrzoval svou třídu a vyhrával drtivou většinu hlavičkových soubojů. Nedosáhl jen na Faltův kroucený míč z pravé strany. Jenže pár centimetrů chybělo jak Yunisovi na přední, tak Pilařovi na zadní tyči.

 "Do šance jsme podle mě soupeře nepustili. V prvním poločase snad ani do střely," ocenil Horejš.

Zbytek poločasu rozkouskoval místy bizarními verdikty a vláčným pohybem sudí Houdek. Trenér Hanáků Látal soptil u postranní čáry, po tribunách se nesla zvěst, že je arbitr pod vlivem alkoholu a olomoucký kotel skandoval: „Dejte mu dýchnout!“…

"Nejsem atletický typ a komisí je mi nestandardní pohyb dlouhodobě vytýkán. Alkohol ale vylučuji. Mrzí mě, že za tím někdo vidí tohle. Je to smutné," uvedl sudí po zápase, když přišel mezi novináře.

"Vůbec by mě nenapadlo, že by mohl být nějaký problém, dozvěděl jsem se to až o přestávce v šatně," dodal Houdek.

Rozhodčí Jiří Houdek v zápase Sigmy Olomouc s Českými Budějovicemi
Podezřelý sudí Houdek: Alkohol vylučuji, mám specifický styl

Do druhé půle tedy nastoupil a dal si podle vlastních slov záležet na tom, aby vypadal lépe. Minimálně ze začátku přišla i jiná Sigma. Pohybem dokázali Hanáci rozhýbat budějovickou obranu a přece jen si vytvořit nebezpečné situace.

Už v 50. minutě přišla odměna v podobě vyrovnání. Vepřek zabojoval, odcentroval do vápna, Yunis sice znovu nedoskočil, ale od stopera Sivoka se míč odrazil do branky.

Veškerou práci Sigma ale za dvě minuty málem znehodnotila. Po rychlém brejku šel sám na brankáře Schranz, ale Reichl se vyznamenal.

Za deset minut však předvedl strážce olomoucké branky velkou minelu. Po malé domů se pustil riskantně mezi dva soupeře, ztratil míč, a i když se ještě stihl do branky vrátit, zasáhnout proti Brandnerově exkluzivní střele do šibenice nestihl – 1:2.

A bylo po olomouckém elánu. Nervozita a nepřesnosti kazily veškerou snahu o další vyrovnání. Čtvrt hodiny před koncem pak po rohu přišla třetí rána. Čoličův centr si našel znovu Schranz, kterého neuhlídal Jemelka, a hlavou skóroval.

"Moc si cením, že jsme ani po gólu nepřestali být aktivní a ustáli to," dodal kouč Horejš.

Pak už se zápas spíš jen dohrával. "Do druhého poločasu jsme vstoupili dobře, dali jsme gól, ale závěr jsme zase nezvládli. Chyby byly při všech gólech. Pustíme si to a zhodnotíme," prohlásil Látal, kterému chyběly u týmu větší emoce. "Cítím to tak," uvedl.

Zatímco Budějovice slaví vůbec první vítězství na Hané v prvoligové historii, olomoucká série osmi zápasů bez porážky je minulostí. A v příštím kole jede Sigma k jako vždy vyostřenému zápasu na Baník do Ostravy. Je čas zase zabrat!

Trenér Sigmy Radoslav Látal
Látal o nakopávání, krásném fotbalu a o tom, co chce u Sigmy zlepšit

SK Sigma Olomouc – SK Dynamo České Budějovice 1:3 (0:1)

Branky: 50. Sivok vl. - 19. a 75. Schranz, 62. Brandner.

Rozhodčí: Houdek – Hrabovský, Hock. ŽK: Látal (trenér) - Schranz, Novák, Ledecký. Diváků: 2807.

Sigma: Reichl – Zahradníček, Beneš, Jemelka, Vepřek – Pilař (65. Tandir), Houska, Pablo (75. Texl), Plšek, Falta – Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Č. Budějovice: Drobný – Čolič Havel, Sivok, Novák – Havelka, Čavoš – Mršič (88. Helešic), Brandner, Schranz (79. Táborský) – Ledecký (83. Kladrubský). Trenér: David Horejš.