"Před našimi hráči musím smeknout. Bod beru, jako kdybychom vyhráli," přiznal trenér Dynama David Horejš.

Na druhé straně pochopitelně vládla zcela opačná nálada. Naštvání a zmar.

"Jsem naštvaný, je to poněkolikáté za sebou to samé. Pokud si nedokážeme poradit s Budějovicemi, které jsou v deseti, tak možná bude lepší, když hráči ani na hřiště nebudou chodit. Jsme asi uspokojení," hledal těžko vysvětlení dalšího kolapsu olomoucký trenér Radoslav Látal.

Začalo se z obou stran opatrně. Sigma měla náznak šance po stříleném centru Falty, Budějovice zase litovaly van Buren šance, kterou reflexivně vytáhl Mandous.

Trenér olomoucké Sigmy Radoslav Látal
Rozlícený Látal: Ať jdou hráči do okresu!

Naprosto zásadní okamžik pro zbytek zápasu přinesla 35. minuta. Po centru Zahradníčka zůstal zcela sám na malém vápně Martin Nešpor, Maxim Talovierov jej zezadu stáhl a sudí Machálek ukázal nekompromisně na penaltu. Navrch ještě mladého českobudějovického stopera vyloučil.

A protože sám Nešpor pokutový kop proměnil, před Dynamem rázem stál mimořádně náročný úkol v deseti s výsledkem něco udělat.

Sigma se ani proti oslabenému soupeři nepouštěla do velkých akcí. Zápas převážně s přehledem kontrolovala. Výsledkem ale byla pro diváka dosti nudná podívaná bez šancí.

Emoce vnášel do utkání jen sudí Machálek, který domácím sázel poměrně přísné karty, na druhé straně se ale už neodhodlal k vyloučení Havla, jenž stáhl jako poslední unikajícího Zahradníčka.

"Samozřejmě mi zatrnulo. Je to na posouzení rozhodčího. Při první situaci byl přísnější. Naštěstí to dopadlo jen žlutou kartou," uvedl Horejš.

"Tomu jsem se mohl jenom zasmát a nakonec jsem dostal ještě žlutou kartu. Nic to ale nemění na tom, že to bylo hlavně o nás," řekl Látal.

Jakub Yunis
Útočník Yunis zlomil smůlu po 595 dnech! Pomáhal mu i mentální kouč

Na prahu závěrečné dvacetiminutovky se neujaly dvě domácí šance. Po nepovedené střele Vepřeka se marně natahoval Pablo a Houskova tvrdá rána prolétla nad břevnem.

A tak přišla v poslední době už tradiční olomoucká bolest – strach o výsledek. Dynamo se postupně dostávalo i v deseti do hry. Mršič vymyslel oblouček za obranu pro Jánošíka, ten zpracoval a prostřelil Mandouse.

"Měli jsme aktivní plán. Věděli jsme, že mužstvo máme skvěle kondičně připravené. Chtěli jsme Sigmu napadat a dostat pod tlak, což se podařilo," liboval si Horejš.

Až pak Hanáci přitlačili. Jenže Faltu po parádním centru Zahradníčka vychytal brankář Vorel. Další tutovky už nepřišly. A tak oba celky potvrdily roli remízových králů, přičemž Sigma hrála počtvrté za sebou 1:1.

SK Sigma Olomouc – SK Dynamo České Budějovice 1:1 (1:0)

Branky: 36. Nešpor z pen. - 77. Jánošík.

Rozhodčí: Machálek – Mojžíš, Leška. ŽK: Pablo, Houska, Látal, Vepřek, Látal (trenér) – Havel, Jánošík, Vorel. ČK: 35. Talovierov.

Sigma: Mandous – Látal, Hubník, Poulolo, Vepřek – Greššák – Zahradníček (84. Chytil), Houska (74. Breite), Falta (84 .Yunis), Pablo (74. Hála) – Nešpor. Trenér: Radoslav Látal.

Č. Budějovice: Vorel – Novák, Talovierov, Králik, Skovajsa - Čavoš, Javorek – Van Buren (51. Jánošík), Brandner, Mršič (87. Matějka) – Bassey (36. Havel). Trenér: David Horejš.