To jsou ve zkratce hlavní body z tiskové konference hanáckého klubu před startem soutěžního ročníku 2018/19.

Sigma v přípravě odehrála osm utkání. V domácích podmínkách nestačila pouze na Třinec. Na soustředění v Polsku pak ze tří zápasů jeden vyhrála, jednou remizovala a jedou prohrála.

„Měli jsme malinko jinou představu ohledně týmů, se kterými se v Polsku potkáme, ale nakonec se to ukázalo jako dobrá zkouška charakteru a odolnosti hráčů,“ prohlásil trenér Václav Jílek.

„Příprava se nijak nelišila od loňské, tak věřím, že se od toho budou odvíjet i výsledky v sezoně,“ doplnil.

Hanáci budou obhajovat skvělé čtvrté místo, které jim otevřelo cestu do předkola Evropské ligy. V novém ligovém formátu nyní Sigma myslí alespoň na šesté místo. „Pokud zopakujeme výkony z minulé sezony, tak bychom měli získat dostatek bodů na to, abychom o tom mohli uvažovat,“ doplnil sportovní ředitel Ladislav Minář.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Nešpor je Chorasovský a živočišný typ, říká trenér Jílek

Povedené doplnění kádru

Minář měl v létě nelehkou úlohu. O hráče Sigmy byl velký zájem. Nakonec odešel jen Jakub Řezníček, kterému skončilo hostování a Uroš Radakovič. Sparta zaplatila jeho výstupní klauzuli a srbský stoper chtěl po třech letech změnit prostředí.

„Na odchod Řezníčka, stejně jako Radakoviče jsme byli vnitřně připravení,“ prohlásil Jílek.

„Vedení patří dík, že se podařilo tým udržet. Mužstvo si sílu zachovalo a neměl by být důvod brečet nad tím, že nám někdo odešel,“ řekl Jílek.

V obraně si Sigma chce poradit z vlastních zdrojů. O místo se poperou dva Janové – Štěrba a Kotouč.

„Jsem přesvědčen, že oba dva mají předpoklady Uroše nahradit. Možná ne okamžitě a úplně plnohodnotně, ale měli by se stát pevnými články týmu,“ míní Jílek.

Do ofenzivy pak Sigma přivedla útočníky Martina Nešpora a Pavla Dvořáka a k tomu křídelníka Václava Pilaře. „Věřím, že budou přínosem,“ řekl Jílek.

Martin Nešpor
Nešpor: Myslel jsem, že končím. Teď mám ale obrovskou chuť

Především u Pilaře se hojně diskutovalo o jeho zdravotním stavu. Za poslední sezóny toho v Plzni ani Liberci mnoho neodehrál. „Tak se na to nedívám. Předpokládám, že je připravený. V tréninku i v zápasech to prokázal,“ řekl kouč.

Jen Dvořáka zbrzdil v přípravě svalový problém. Podle Jílka by měl být ale připraven nejpozději do týdne.

Ostrý los

Hanáky čeká na úvod sezony zajímavý los. Během měsíce se potkají na domácím hřišti nejprve se Slavií, pak s mistrovskou Plzní a Baníkem. Mezi tím bude hrát Sigma v Mladé Boleslavi a na Slovácku, a také musí zvládnout dva zápasy 3. předkola Evropské ligy (los proběhne v pondělí).

„Dovedl bych si představit jinou skladbu soupeřů,“ podotkl ředitel Minář. Tím ale rozesmál Jílka. „To samé říkal i loni a začátek se nám nakonec povedl. Snad se to stane zase,“ vysvětlil.

„Máme dvě možnosti. Buď brečet, že tady máme dva nejlepší týmy minulého ročníku hned na úvod. Navíc ještě v domácím prostředí, což je o to horší. Nebo se k tomu postavíme jako k faktu a pokusíme se s nimi popasovat. Kvalitu a odhodlání máme a když to vyjde, může to být velmi dobrý start,“ dodal trenér.

PŘÍPRAVA SIGMYSigma – Liptovský Mikuláš 3:1 (1:0) Branky: 76. a 86. Plšek, 7. Manzia.
Sigma – Třinec 2:3 (2:2) Branky: 15. a 16. Hála.
Sigma – Hradec Králové 3:0 (2:0) Branky: 11. a 40. Houska, 69. Moulis.
Sigma – Trnava 3:0 (1:0) Branky: 43. a 59. Yunis, 87. Zahradníček.
Sigma – Ružomberok 2:1 (2:0) Branky: 42. Surzyn, 44. Texl – 70. Qose.
GKS Katovice – Sigma 0:0.
Puszcza Niepilomice – Sigma 3:2 (1:1) Branky: 40. Zmrzlý, 66. Plšek.
Piast Gliwice – Sigma 0:3 (0:2) Branky: 15. Nešpor, 39. Kalvach, 59. Plšek z pen.

BOX ZAČÁTEK SEZONY22. 7.: Slavia doma
27. 7.: Ml. Boleslav venku
4. 8.: Plzeň doma
9. 8.: 3. předkolo EL - první zápas
12. 8.*: Slovácko venku
16. 8.: odveta 3. předkola EL
19. 8.*: Baník Ostrava doma

* data ještě nejsou definitivně potrzena