Po podzimu fotbalová Sigma řešila post stopera, v závěru ligy jí ale pálí jiné posty v obraně. Ve finiši se musí obejít bez tradičních opor na krajích defenzivní čtveřice.

Jak vpravo, tak vlevo musí Sigma experimentovat. Ze hry jsou obě varianty číslo jedna – tedy Martin Sladký vpravo a Michal Vepřek vlevo. A jejich nahrazení, to není pro trenéra Jílka zrovna jednoduchá písemka.

„Určitý problém to je, ale vymlouvat se nemůžeme. Jsme ligové mužstvo a každý řekne, že bychom měli mít posty zdublované. Na druhou stranu jsou to hráči, kteří patřili k pilířům naší obranné hry,“ řekl kouč po porážce v prvním zápase semifinále play-off o Evropu ve Zlíně.

„Doběhlo nás to. Problémy byly vidět na Slavii, byly vidět i v Opavě,“ přiznal.

Právě v Opavě se začala historie problémů Sigmy s krajními beky psát. A ukázalo se, že do té doby hojně kritizovaný Vepřek chybí víc, než se čekalo.

1. semifinálový zápas o Evropu - Fotbalisté Olomouce (v červeném) padli na hřišti Zlína 0:1.
Sigma si udržuje víru: Doma jsme schopní semifinále otočit

„Je to pro nás velká ztráta. Svůj standard si vždycky odehraje. Samozřejmě chybí i Sláďa, ale tam máme Juraje Chvátala, který je podobný typ, možná trochu ofenzivnější,“ všiml si i zkušený brankář Miloš Buchta, že tahle bota Sigmu tlačí hlavně zleva.

V Opavě (1:2) nastoupil na místě levého obránce Juraj Chvátal. Ne, že by vyhořel, ale bylo znát, že se daleko lépe cítí vpravo. Doma s Teplicemi (2:0) vcelku obstojně alternoval na levé obraně záložník Šimon Falta.

Na Slavii (1:2) pak Sigma zcela pozměnila obrannou koncepci a ve Zlíně (0:1) se doleva posunul jinak už klasický stoper Václav Jemelka.

„Hlavně ve druhém poločase to zvládl dobře a dostával se i do ofenzivy Ještě ve druhé lize dva tři roky zpátky posty střídal, takže to pro něj nebylo úplně nové. Je to pro něj i pro nás plus, že je schopen to zvládnout“ byl Jílek vcelku spokojen.

Napravo pak sehrál také vcelku slušný zápas Chvátal, jenž však ale od příchodu ze Sparty na začátku sezony stále zůstává i kvůli častým zdravotním trablům za očekáváním.

„I on se ale ve Zlíně ve druhém poločase zlepšil,“ dodal Jílek, který bude muset před odvetou osmifinále řešit obranný rébus znovu.

Zatímco u Sladkého, který chyběl kvůli viróze, ještě existuje šance, že by si mohl v sezoně zahrát, Vepřeka nejspíš naražená žebra už do hry nepustí.

Fotbalisté Nových Sadů (ve žluto-černém) porazili Humpolec 4:1.
Nové Sady slaví třetí výhru v řadě a míří za záchranou

„Je to na dalších hráčích, aby v těchto chvílích ukázali, že na místo v kádru mají nárok a aby toho času, který dostanou kvůli absenci spoluhráče, dokázali využít,“ pokrčil rameny Jílek.

Ten „čas“ si mohou Hanáci v sobotu prodloužit ještě minimálně o dva zápasy jedině tím, že doma porazí Zlín.

Nejlépe pak o dvě branky. Výhra 1:0 by znamenala prodloužení a jakékoliv další vítězství o gól by díky brance vstřelené venku zajistilo postup Ševcům. Hrát se bude na Andrově stadionu v neděli od 15 hodin.