Pozici trenéra Václava Jílka, o jehož odvolání se v týdnu před utkáním hojně spekulovalo, alespoň o něco vylepšil Martin Sladký, jenž duel, který jinak mnoho krásy nepobral, jediným gólem rozhodl.

"Fotbalové krásy si diváci moc neužili. Bylo to bojovné, bylo tam hodně nasazení, hodně práce od obou týmů, ale málo kvality. To, co dělá fotbal fotbalem, tedy pohledné útočné akce, to utkání postrádalo. Na druhou stranu jsme byli v situaci, kdy jsme si uvědomovali, že i bod je pro nás málo. Jsem strašně rád, že jsme byli schopní vyrovnat se Bohemce v agresivitě a v soubojovém chování," řekl po utkání kouč Sigmy.

Do základní sestavy poslal Jílek oproti zápasu s Jabloncem tři nové muže. Všechny změny byly vynucené. Kvůli kartám nesměli hrát záložník Lukáš Kalvach a útočník Martin Nešpor. Svalový problém zase vyřadil Václava Pilaře.

Do hry se tak od úvodní minuty dostal uzdravený obránce Martin Sladký, v záloze se objevil Jiří Texl a na hrotu útoku Jakub Yunis.

Dva z těchto tří se podíleli ve 13. minutě na úvodním gólu zápasu. Zleva odcentroval Šimon Falta, Texl sklepl přetažený míč na malé vápno ke Sladkému a ten zblízka otevřel skóre.

Moc dalších šancí v prvním poločase k vidění nebylo. Bohemians sice měli po většinu času územní převahu, ale Sigma pozorně bránila a nic vážnějšího jim nedovolila. Snad střela domácího Filipa Haška vyvedla olomoucké fanoušky z klidu, ale brankář Miloš Buchta byl připraven.

Po změně stran se pokračovalo ve stejném duchu. Domácí sice tlačili, ale jejich hra byla bez nápadu. Občas se odhodlali ke střele z dálky, ale branku výrazněji neohrozili. Rozdíl byl oproti první půli snad jen v tom, že Hanáci častěji chodili do protiútoků, které jim čím dál víc na riziko hrající Klokani nabízeli.

Až do zakončení ovšem Sigma dohrála jen málo z nich. Houskova střela zpoza vápna byla zblokovaná, Texlovu přízemní ránu ukryl bez problémů v rukavicích Fryšták a tak parametry gólové šance splnila jen Sladkého nabídka před branku, kterou z první využil Plšek. Míč ovšem skončil těsně vedle.

"Pracovali jsme dobře v defenzivě. Chtěli jsme vycházet ze středního bloku. Věděli jsme, že soupeř má mužstvo postavené na brejkových situacích. Ty jsme nechtěli připustit, abychom je pak nemuseli někde nahánět. Naopak jsme chtěli chodit do brejků my. Nějakých osm jsme jich tam měli a mrzí mě, že jsme nebyli schopní je dohrát ani do zakončení, natož do nějaké šance. To byl problém z pohledu herní kvality," věděl i kouč Jílek.

Omega Olomoucký ples 2019 v olomouckém NH hotelu
Olomoucký ples roztančil NH hotel

Napínavé to tedy bylo až do konce. Hanákům zatrnulo deset minut před koncem po průniku Závišky, který ale přihrávkou nenašel žádného spoluhráče, nýbrž olomouckého kapitána Vepřeka, jenž uklízel do bezpečí.

Obrovskou šanci pak měl Bartek na prahu 90. minuty, když už se při rohu vydal do vápna Olomouce i brankář Fryšták. Míč se po závaru odrazil přímo k němu, ale skvělým reflexivním zákrokem zachránil Sigmu Buchta.

Ještě jedna Reiterova střela pak proskákala v šesté nastavené minutě kolem tyče, ale to už bylo vše. "Bohemka si vynutila tlak a nakonec i příležitosti až v nastaveném čase. Se štěstím jsme to přestáli a celkově si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," dodal Jílek.

"Nemáme bohužel momentálně k dispozici takové hráče, abychom sestavili silný tým. Ať už ze zdravotních důvodů, nebo proto, že z objektivních důvodů ti hráči nemají dost natrénováno. Jsme tedy schopní sehrát zajímavý zápas na Spartě, ale doma se soupeřem, který z první příležitosti vstřelí gól, tak se ukáže naše reálná síla. Ta momentálně není a nějakou dobu ještě nebude," konstatoval smířeně trenér Klokanů Martin Hašek.

"Je tady spousta zklamaných lidí. Mě to také mrzí, ale bohužel mě to zase tolik nepřekvapilo, že to takhle dopadlo. Věděl jsem, v jaké stavu jsme," dodal.

Sigma důležité body urvala a v tabulce se posunula na 13. místo. Momentálně má tříbodový náskok na baráž a také tříbodovou ztrátu na 10. místo, které zaručuje po základní části prostřední skupinu a možnost play-off o pohárovou Evropu.

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 0:1 (0:1)

Branka: 12. Sladký. Rozhodčí: Nenadál - Horák, Vitner. ŽK: Jemelka, Yunis (oba O.)

Bohemians: Fryšták - Dostál, Hůlka, Krch, Bartek - Reiter, F. Hašek, Vacek (79. Jindřišek), Záviška – Koubek (56. Nečas), Vaníček (68. Vaníček). Trenér: Martin Hašek.

Sigma: Buchta - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska (90.+5 Chytil), Plšek, Falta, Texl (71. Dvořák) – Yunis (88. Polom). Trenér: Václav Jílek.

Záchranná akce ve skiareálu ve Filipovicích na Jesenicku
VIDEO: Z lanovky ve Filipovicích evakuovali desítky lidí