Na druhou stranu je také třeba zmínit, že ještě po devíti kolech bylo mužstvo předposlední a prožilo nejhorší start do ligy v olomoucké historii.

„Bodový zisk je nízký a měli jsme větší očekávání,“ přiznal i trenér Václav Jílek.

„První třetina byla hrůzostrašná. Z deseti zápasů jsme vyhráli jen dva zápasy a měli jsme pouze 6 bodů,“ připomněl, který navzdory složité situaci dostal od vedení klubu důvěru. A ukázalo se, že oprávněně.

V posledních pěti ligových zápasech mužstvo neprohrálo.

„V posledních zápasech se nám podařilo udělat určitou šňůru a vzhledem k situaci, v jaké jsme byli po těch deseti kolech, bych k tomu chtěl vzhlížet jako k progresu,“ řekl kouč.

Jan Jaroměřský
Fanouškům patří velký dík, nejradši bych jel s nimi, smál se Jaroměřský

Cítím lepší atmosféru v kabině

„Na mužstvu cítím větší pohodu a lepší atmosféru v kabině. Každý bod dodává sebevědomí. Určitě z toho však nejsme venku. Vyrovnanost ve spodních patrech je obrovská. Stačí jednou nebo dvakrát ztratit zápas a jsme tam zase zpátky,“ upozorňuje kouč.

„Hodně důležité bude pro nás následující domácí utkání s Mladou Boleslaví, protože se nám zatím nedaří moc potvrzovat výsledky z venku. Strašně rádi bychom se odlepili od té spodní skupiny a doskočili do té střední,“ dodal.

Vyberte gól kola
Vyberte GÓL 16. kola! Tady jsou nejhezčí trefy Krajského přeboru

Náročná cesta do Evropy

Právě nový systém ligové soutěže, která se po 30 kolech rozdělí na tři skupiny ještě dává Hanákům možnost nevalně rozjetý ročník zachránit.

I ze skupiny o 7. – 10. místo se dá stále bojovat o Evropu, byť komplikovanou cestou přes tři kola play-off.

A do Evropy, tam by Hanáci po letošní zkušenosti tuze rádi nakoukli znovu. I když to byl možná jeden z faktorů, který se podepsal na špatném startu. Náročné cestování větší porce zápasů s daleko větším leskem, k tomu i několik zranění, která už tak poměrně úzký kádr ještě pročesala.

Čim dál tím víc se ale zdá, že důležitou roli hrála větší ostražitost soupeřů, kteří už k Hanákům nepřistupovali jako k nováčkovi soutěže, ale jako k účastníkovi evropského poháru.

Sigma porazila Zlín a slaví postup do čtvrtfinále MOL Cupu
Sigma je ve čtvrtfinále poháru! Zlín vyřadila v poslední čtvrthodině

Změna systému

Sigma se zdála být v začátku soutěže až příliš čitelná. V závěru první poloviny ligy se ale podařilo tento handicap alespoň zčásti odstranit.

Kouč Jílek začal, i když možná trochu z nouze, ordinovat mužstvu hru se třemi obránci, dvěma halvbeky a dvěma útočníky a ono to začalo fungovat.

Třikrát za sebou proti Zlínu, Karviné i Opavě Hanáci utekli z nepříznivého stavu a dokázali bodovat. Naposledy pak v tomto složení v poháru vyřadili Zlín a postoupili do čtvrtfinále.

„Soupeři na nás nejsou tak nachystaní jako dřív. Je to oživení a dobrá druhá varianta,“ pochvaloval si Šimon Falta, který se z pozice ofenzivního záložníka musel stáhnout na halvbeka.

„Je to jiný post, ale ve spoustě věcí podobný. Trochu víc o běhání, ale nemám s tím problém, když to týmu svědčí,“ doplnil.

„Máme další variantu, jak překvapit soupeře. Je to nepříjemný systém. Je tam jeden další hráč na točení hry a hraje se pak daleko líp,“ přizvukoval po duelu se Zlínem záložník Jakub Plšek, který se zatím marně snaží navázat na střelecky mimořádně vydařený minulý ročník. V tom aktuálním se trefil jen dvakrát a jeho góly Sigmě chybí.

Přijdou třeba už v sobotu? To Olomouc zahájí druhou polovinu ligy domácím utkáním s Mladou Boleslaví.

Plná aula FTK UP sledovala besedu bývalého fotbalového reprezentanta Davida Rozehnala.
Fotbalový "důchodce" David Rozehnal zaplnil aulu FTK, lidé seděli i na zemi

Hodnocení vládl Jemelka Pomaličku už se z toho začíná stávat tradice. Mladý olomoucký „král Václav“ alias obránce Václav Jemelka je po polovině základní části FORTUNA:LIGY nejlepším hráčem Sigmy Olomouc. Alespoň tedy podle hodnocení sportovních redaktorů Deníku.

Stejně jako letos na konci sezony na jaře a stejně jako před rokem po podzimu. Jemelka si během dvanácti zápasů vysloužil průměrnou známku 6.

Druhé místo za ním obsadil Václav Pilař. Zraněními pronásledovaný šikula však průměr 5,6 stvořil jen z minimálního počtu pěti známek.

Třetí místo podle redaktorů obsadil velezkušený brankář Miloš Buchta, který dostal i jednotlivou nejvyšší známku v sezoně – devítku za senzační zákroky v Mladé Boleslavi.

Ostatní Sigmáci už se pohybovali lehce pod hranicí průměrné známky 5,5, což vcelku přesně koresponduje i s umístěním celého týmu.

5 momentů poloviny ligy

Výprask od Baníku
Sezona se teprve rozjížděla a fanoušci byli natěšení na velkou bitvu. Tu ale suverénně 4:1 ovládli hosté ze Slezska. Fanouškům těžko někdo vymluví, že se olomoučtí hráči podvědomě šetřili na životní mač se Sevillou.

Kolaps proti Klokanům
V pohárech jsme skončili, ale teď se Sigma v lize rozjede, malovali si fans na začátku září. Dlouhou to tak vypadalo. Hanáci vedli nad Bohemians po hodině hry 2:0. Jenže pak? Tři góly Klokanů za 13 minut a další útrapy.

Osvoboďte Faltu!
Jeden z nejnesmyslnějších výroků videorozhodčího v jeho krátké historii. Falta v Liberci fauloval, ale vyloučení po konzultaci nepochopil nikdo. Následné tahanice o výši trestu, daly absurdnímu případu korunu.

Rudý obr poražen
Sigma po Liberci zapsala nejhorší start do ligy v klubových dějinách. Proti Spartě ale neuvěřitelně povstala a od té doby neprohrála. Tři body zařídil Nešpor, ale Letenští mohli být rádi, že neodjeli s daleko větším přídělem.

Sváteční zázrak v Karviné
Jedenáct minut před koncem to bylo v Karviné den před 100. výročím vzniku Československa z pohledu hostů 0:2. Pak ale přišel malý fotbalový zázrak. Falta, Texl a Dvořák za 8 minut skóre nevídaně otočili.