Trenér Látal po ztraceném zápase na Bohemians řádně promíchal sestavu. Bylo to ale především ze zdravotních důvodů. Kromě Sladkého mu vypadli ještě Greššák, Kerbr a Texl.

Do sestavy tak naskočil na pravém beku poprvé po zranění Martin Hála, ve stoperské dvojici byl vedle Beneše Jan Štěrba a Václav Jemelka se přesunul doleva. Ve středu pole pak vůbec poprvé v kariéře okusil ligu v základní sestavě Ondřej Zmrzlý.

„Ještě těsně před zápasem jsme neměli o sestavě úplně jasno. Potkaly nás velké problémy, sami jste viděli, že na lavičce jsme měli hráče ze školky. O to víc si vítězství cením, pro psychiku jsme ho potřebovali. Ale víme, že výkon nebyl dobrý,“ řekl trenér Radoslav Látal na tiskové konferenci.

I ve slepené sestavě si ale Hanáci, hrající v bílých retrodresech připomínajících stoleté výročí od založení klubu, mohli těžko představit. lepší začátek. Z levé strany odcentroval Jemelka do vápna. Yunis a Plšek ve skrumáži vybojovali míč a druhý jmenovaný ho nakonec poslal do sítě. Nebyl to žádný gól-krasavec, ale platil.

„Neuvěřitelné. Hráči přistupovali k mikrosituacím strašně ledabyle, jako by se nemohlo nic stát. Věděli jsme o problémech Olomouce, chtěli jsme začít aktivně a viděli jste, jak to dopadlo,“ litoval trenér Severočechů Stanislav Hejkal. „Utkání bylo rázem v úplně jiné rovině. Museli jsme dobývat,“ dodal.

Sigma se skutečně po gólu zatáhla a vyčkávala. Výsledkem byl nehezký zápas.

Až ve 29. minutě se povedla slušná akce Teplicím, když křížný pas podskočil trestuhodně Pilař. Petr Mareš pak předložil přihrávku do vápna přímo jmenovci Jakubovi a ten balon zkušeně poslal mimo dosah brankáře Reichla.

Olomoucké ale zachránilo před vyrovnáním video. Odhalilo, že Petr Mareš při zpracování zahrál rukou, a tak sudí Klíma branku zrušil.

„Bylo to pro nás dárek, podobně jako na Bohemce. Tentokrát jsme ho ale využili,“ řekl Látal, který už v průběhu první půle změnil rozestavení na 3-5-2. „Chtěli jsme zhustit střed pole,“ vysvětlil kouč.

Brazilci Melinho (v roce 2007) a Rossi (v roce 2009) jako opory olomoucké Sigmy
Melinho a Rossi opět v Olomouci! Populární Brazilci budou hrát za Sigmu

Na začátku druhé půle navíc jeho svěřenci přidali ještě druhou branku. Centroval Zmrzlý, který se přesunul na levého halvbeka a Martin Hála oslavil návrat na ligový trávník gólem. „Ani nevím, jestli to bylo hlavou nebo ramenem, každopádně v mistráku jsem ještě ani jedním gól nedal,“ culil se.

„Ukázal, že je už zkušený hráč. Moc toho ještě po zranění neodehrál, ale zvládl to velmi dobře,“ pochválil ho Látal.

Vzápětí po Hálově brance přišla pro Teplice další pohroma. Kodeš nepěkným skluzem zajel do Pilaře a za faul po dalším zásahu videoasistenta viděl červenou kartu.

Ani v deseti se ale žlutomodří nevzdali. Naopak mohli snížit a to hned několikrát. Michal Reichl ale zamkl branku a Žitnému chytil nejméně tři dobré šance.

„Můžu říkat, že je dobře, že se do šancí dostáváme, ale potřebujeme góly. Olomouc dala z prvních dvou střel dala dva a potrestala nás,“ krčil rameny Hejkal.

To Látala mohlo mrzet, že v dobrých šancích neuspěli ani Yunis, ani Nešpor, jehož dělovka málem přepůlila břevno, konec by pak byl asi klidnější.

„Měli jsme asi v hlavách dva zápasy s Bohemkou a Karvinou, které jsme ztratili. Věřím, že teď už to z nás spadne,“ dodal kouč Olomouce, který se po pohárovém v utkání v Rosicích bude s mužstvem chystat na Spartu.

SK Sigma Olomouc – FK Teplice 2:0 (1:0)

Branky: 2. Plšek, 48. Hála.
Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Hock. ŽK: P. Mareš, Ljevakovič. ČK: 53. Kodeš (T.). Diváci: 3062.
Sigma: Reichl – Hála, Štěrba, Beneš, Jemelka – Zmrzlý (71. Zlatohlávek), Houska – Pilař (85. Látal), Plšek, Falta – Yunis (74. Nešpor). Trenér: Radoslav Látal.
Teplice: Grigar – Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, P. Mareš – Kodeš, Kučera – Hora (71. Moulis), J. Mareš (58. Ljevakovič), Žitný – Vyhnal (80. Jindráček). Trenér: Stanislav Hejkal.