Po faulu na něj dostal červenou kartu obránce Patrik Šimko a především deset minut před koncem přiblížil vedoucím gólem Sigmě tři body.

Jenže pak také zaváhal při rychlé akci Slovácka, která skončila vyrovnáním na 2:2.

Je to v podstatě trochu typický obrázek pro celý dosavadní průběh Faltovy sezony.

Pregnantně to shrnul po Slovácku trenér Radoslav Látal. „Šimon Falta. Ofenziva vynikající, defenziva katastrofa,“ prohlásil s hořkým pousmáním.

„Směrem dopředu je opravdu výborný, přichystal několik gólů, je ve finální fázi, dovede obejít jeden na jednoho. Ohromně nám pomáhá,“ přiznává Látal.

„Cítím se teď na hřišti opravdu dobře a snažím se z toho vytěžit co nejvíc. Jsem rád i za gól, protože už jsem ho potřeboval dát,“ říkal po Slovácku šestadvacetiletý záložník, který deset minut před koncem nasměroval Hanáky za výhrou. Převzal krásnou přihrávku od Plška a s přehledem obstřelil brankáře.

V sezoně se trefil poprvé, zapsány má však i tři další asistence. Zároveň podle oficiálních statistik připravil spoluhráčům 14 gólových šancí, což jej řadí na čtvrté místo v celé soutěži. Víc jich vytvořili jen slávista Josef Hušbauer, sparťan Srdjan Plavšič a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

V počtu úspěšných driblinků je také čtvrtý (za Alvirem z Příbrami, Vodhánělem z Bohemky a Hložkem ze Sparty).

Když se rozběhne, soupeři jej musí chytat lasem. Tak trochu jako Patrik Šimko, který Faltu stáhnul k zemi a viděl červenou kartu.

David Kobylík
Kobylík: Neúčast v Zápasu století mě mrzela. Aspoň jsem dostal dres

Látal: Pořád s ním bojuju 

Jenže ta defenziva…

„Dozadu prostě Šimon nepracuje na sto procent. Vedeme debaty o tom jeho bránění, které je jedním slovem hrozné. Jsou to věci o postavení v obranné fázi, kde si často uleví. Jako by si řekl: soupeře vidím, je to v pohodě. Pak ale přijde průniková přihrávka a už není schopen ho chytit. Zkrátka věc mentálního nastavení, že nic nepodceníte. Pořád s ním v tomto směru bojuju,“ připustil Látal.

Gól Slovácka na 2:2 byl v tomto směru vlastně typický. Jeho lehce neobratný pád usnadnil Slovácku rychlou akci.

„Čekal jsem, že to bude soupeř prostrkávat do středu hřiště a chtěl jsem to vystihnout, bohužel jsem ale škobrtl a spadl na zem. Těžko říct, jestli bych to měl, ale je možné, že ano,“ přiznal sám Falta.

Pak už jen sledoval přihrávku do křídla na Kalabišku a jeho gólovou nabídku pro Zajíce, který srovnal na 2:2.

„Velké zklamání. Když se nám takhle povede otočit zápas, tak bychom to měli dohrát. Obzvlášť, když soupeř hrál v oslabení,“ uvědomoval si Falta moc dobře.

„Už se nám to stalo několikrát. Vedli jsme i 2:0 a soupeř byl schopný srovnat, nebo i otočit. Určitě jsme si nemysleli, že je za stavu 2:1 hotovo,“ ohradil se Falta.

„Ale udělali jsme chybu. Hráli jsme dlouhý balon přes celé hřiště místo toho, abychom kombinovali dál, drželi míč a kontrolovali hru. Pak přišel faul, rychlá rozehrávka a soupeř šel do brejku. Bylo jasné, že na to budou čekat a my jsme jim to umožnili,“ doplnil.

„Za ten gól jej ale kritizovat nechci, i když tam upadl. Nebyla to vysloveně jeho chyba,“ řekl kouč. „Každopádně defenziva je jeho velký limit a musíme to dořešit. Je to o hlavě – nic nepodcenit, připravit se na defenzivu stoprocentně. Ve chvíli, kdy to neuděláte, tak nemáte šanci,“ uzavřel Látal.

Vít Beneš
Podivný Benešův (ne)gól byl na hraně. Ale nejspíš neplatil správně

Šimon Falta

narozen: 23. dubna 1993
výška: 182 cm
váha: 70 kg


Bilance v této sezoně:
Starty: 11
Góly: 1
Asistence: 3

Ligová bilance celkem:
Starty: 113
Góly: 12
Asistence: 15

Bilance v reprezentaci:
A-tým: 2 zápasy/ 0 gólů
U21: 2 zápasy/0 gólů
U18-20: 21 zápasů/1 gól