Sparta pod novým trenérem Václavem Kotalem příliš nenadchla. Do zápasu šla s několika změnami v sestavě. Na stoperu nahradil Lischku Mandjeck, levého beka hrál Hanousek, do středu pole poslal Na křídla postavil nástupce Václava Jílka, který duel sledoval z tribuny, Švéda Karlssona s Plavšičem, a mladík Hložek šel na hrot. „Bylo to pro nás hodně nečitelné,“ přiznal i kouč Hanáků Radoslav Látal.

Sparta sice začala na Andrově stadionu o něco lépe, ale kromě rohů a Kangovy rány toho moc nevymyslela.

Zato Sigma udeřila z první standardky. Faltův přetažený centr vrátil do ohně úplně volný Hála, Jemelka přistrčil k Chytilovi a ten se i mezi dvěma bránícími sparťany dokázal prosadit a prodloužil balon do sítě. „Byla to velká euforie, užil jsem si to,“ smál se Chytil, který vstřelil premiérový gól v nejvyšší soutěži.

„Na standardky jsme chtěli vsadit, protože Sparta má menší mužstvo. Hodně jsme na tom v týdnu pracovali a vyšlo to,“ pochlubil se kouč Sigmy.

Chyběl nám důraz, lamentoval Kotal

Naopak jeho protějšek Kotal lamentoval. „Chyběl nám důraz. Souboj musíte absolvovat. Hráčům jsem ukazoval situace ze zápasu Dortmundu a upozorňoval jsem, že góly padají po propadnutých míčích. A přesně z toho jsme inkasovali,“ mračil se.

Sigma pak ve zbytku poločasu byla lepší a ze standardek hrozila dál. Nejblíž gólu byl ale defenzivní záložník Greššák, který se po pěkné kombinaci opřel do míče za vápnem a pořádně protáhl Heču.

Sparta na konci poločasu zahrozila po kolmici Kangy na Plavšiče. Srbský rychlík ale při samostatném úniku nezkrotil pořádně míč, zakončoval v tísni a brankář Mandous nohou zakročil.

Sigma - Sparta 1:0, Mojmír Chytil
Sigma slaví. Spartu srazila díky gólu mladíka Chytila

Stačí trefit branku a netrefit brankáře, uculoval se Chytil

Po přestávce se ještě jednou ozval mladíček Chytil. Parádně se uvolnil před Mandjecka a po bleskové otočce tvrdě vypálil, Heča ale také ukázal velmi dobrý zákrok.

„Kamarádi mi říkali, že fotbal je jednoduchý. Stačí trefit branku a netrefit brankáře. Podruhé jsem ho trefil, tak jsem dal jen jeden gól,“ uculoval se spokojený střelec.

Sparta přitlačila Sigmu až v poslední dvacetiminutovce. Před Mandousem byl nejdřív po Hložkově přihrávce Karlsson a pak po vybídnutí Hancka i sám Hložek. Olomoucký gólman se ale dvakrát vyznamenal.

„To byly dva nejtěžší zákroky. Hložkova střela byla ještě tečovaná, ale naštěstí jsme to přestáli,“ řekl sám Mandous. „Ke konci jsme měli štěstí. Sparta měl dvě nebo tři šance, kdy mohla dát gól. Musím mužstvo pochválit za ochotu bojovat,“ doplnil trenér Látal.

Potřetí za sebou

Sigma porazila Spartu na domácím hřišti potřetí za sebou. A pokaždé 1:0. V tabulce se k ní dotáhla na pouhé dva body, přestože sama zůstala desátá. Ve zbytku jara tak může pomýšlet na posun do elitní šestice, která bude hrát o titul. „Nedíváme se na to, kde jsme. Čeká nás osm zápasů do konce základní části a ve všech chceme uspět. Šest bodů ze startu jara je ale skvělých,“ uznal Látal.

A nový kouč Sparty? Václav Kotal dobře ví, že jej ještě čeká hodně práce. „V určitým momentech jsem byl se hrou vcelku spokojený, ale byli jsme neefektivní. Každý útočník měl jednu šanci, ale neproměnil ji. Taky mi chyběl větší počet průnikových přihrávek. Máme na čem pracovat,“ uvedl.

Letenské za týden čeká doma Zlín. Sigma jede do Opavy.