„Hodnotit to teď nebudu. Zhodnotíme si to v klubu. Je to ale zklamání,“ řekl trenér Sigmy Radoslav Látal.

Že to k podobnému rozuzlení zřejmě směřuje, mohlo napadnout nejednoho fanouška už před zápasem. Kouč se zcela evidentně rozhodl vsadit osud Sigmy v sezoně na jednu kartu – tu středeční pohárovou. A tak na semifinále s Libercem pošetřil všechny důležité hráče. Z obvyklé základní sestavy zůstali jen Mandous, Jemelka a Chytil, přičemž poslední dva Látal vystřídal v poločase za Housku s Breitem.

„Někteří hráči odehráli spoustu zápasů. Po několika konzultacích jsme k tomu došli vlastně docela brzy po zápase v Mladé Boleslavi,“ prozradil Látal.

Plzeň hned od začátku začala plnit roli favorita. Sigmu zatlačila a po čtvrthodince se dočkala vedoucího gólu. V závaru před Mandousem po centru se nejlépe zorientoval olomoucký odchovanec v dresu Viktorie Tomáš Hořava a zblízka otevřel skóre.

SK Sigma - FC Viktoria Plzeň
Hořava: Sigmu mám rád, ale jsem rád, že jsem dal gól a vyhráli jsme

„Sigmu mám pořád rád a budu jí dál fandit. Moc jsem gól neslavil, ale na druhou stranu jich zase tolik nedávám,“ pousmál se dvaatřicetiletý fotbalista, který z Hané na zápas Čech odešel už před sedmi lety.

I když Viktoria vykročila za výhrou celkem rázně, nakonec to tak jednoznačná partie, jak se mohlo zdát, nebyla. V prvním poločase byla Sigma sice hlavně směrem dopředu totálně bezzubá, ale Plzeň po vstřeleném gólu také znatelně polevila. Fanouškům se servírovala nefalšovaná fotbalová nuda, nicméně zvrat v zápase se vyloučit nedal.

Po změně stran navíc přece jen Hanáci vystrčili růžky. Zejména příchod Housky hru Olomouce rozhýbal a hned se něco dělo i před plzeňskou brankou. Byť Zahradníček po centru Kerbra, stejně jako Yunis po Houskově nabídce zakončovali ve složitých pozicích.
Na druhé straně měl pojistku na kopačce Beaguel, který šel po přihrávce za obranu sám na Mandouse, ovšem olomoucký gólman ho bravurně vychytal.

Poradil si pak i s tvrdou ranou Buchy pět minut před koncem, která i přes rukavice musela štípnout. Kovaříkova rána z otočky zase prosvištěla těsně vedle.

Sigma proti Plzni
Rasistická ostuda. Z kotle Sigmy se hučelo na Beauguela

Sigma se nakonec k vážnější šanci nedostala. Julišova hlavička v nastavení neměla ani razanci, ani přesnost, takže v platnosti zůstal výsledek 0:1.

„Je to pro nás cenné vítězství. První poločas byl velmi solidní. Ve druhém poločase kvalitní a snaživý soupeř předsunul presink a z naší strany mi chyběl zabijácký instinkt. Nepustili jsme ho ale do vyložené šance a zvládli jsme to.

„Myslím, že druhý poločas nebyl špatný. Do zápasu s Libercem se musíme odrazit z toho, co jsme předvedli v Mladé Boleslavi, nebo částečně i doma s Baníkem,“ řekl Látal.

Olomoučtí zahájí skupinu o záchranu v sobotu duelem v Příbrami. Následovat budou dvě domácí utkání – v úterý s Teplicemi a v neděli s Karvinou.

SK Sigma Olomouc – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branky: 16. Hořava.

Rozhodčí: Marek – Podaný. Melichar. ŽK: Kerbr, Breite– Havel, Kalvach, Mihálik.

Sigma: Mandous – Látal, Štěrba, Jemelka (46. Breite), Kerbr (61. Sladký) – Zmrzlý (77. Juliš), Greššák – Zahradníček, Chytil (46. Houska), Hála (70. Pablo) – Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

Plzeň: Hruška – Havel, Hejda (90. Pernica), Brabec, Kovařík – Kalvach – Kayamba, Hořava (64. Díaz), Bucha, Kopic (90. Hloušek) -Beauguel (77. Mihálik). Trenér: Adrian Guľa.