Přesto má trenér Jílek dál důvěru vedení i hráčů.

„Trenér má podporu a dokud tady bude, tak budeme hrát to, k čemu nás vede. Nejsme šťastní z toho, kde jsme a všichni vidí, že musíme přidat. Už jsme řekli milion slov, ale dokázat to musíme na hřišti,“ říká obránce Martin Sladký.

Vy v Olomouci vlastně poprvé zažíváte nějakou dílčí krizi. Dosud jen samé úspěchy a pohoda. Jak tu situaci vnímáte?
Máte pravdu, je to pro mě nové. Ale nechceme se koukat na to, kde jsme teď. Pořád věříme, že do konce soutěže je hodně zápasů. Že se nakopneme a posuneme se v tabulce výš. Pořád se snažíme dívat spíš před sebe. Tam, kde jsme teď nechce být nikdo. Ani my, ani naši fanoušci a celá Olomouc.

Jak se dá té současné situaci uniknout? Nečtete noviny, nedíváte se na tabulku. Jak se od těch těžkých chvil snažíte oprostit vy?
Tabulku vidí každý. Sledujeme, jak zápasy v kole probíhají. Taky víme, kdo nás čeká. Že před námi je Dukla, pak Liberec, pak Sparta. Ale myslím to spíš tak, že se teď prostě nedíváme na Liberec, nebo na Spartu. Teď všechno míří jen na Duklu. Je to klišé, ale je třeba jít opravdu od jednoho zápasu k druhému, tak jako to bylo v minulé sezoně a začít konečně vyhrávat.

Všichni se ptají, jak je možné, že mužstvo, kde proběhly jen dvě změny (ve stoperské dvojici a na hrotu útoku), je v takových potížích.
Kdybychom znali tu odpověď, tak bychom se asi do takového stavu vůbec nedostali, že jo. Musíme zkrátka jezdit po zadku a hrabat od nuly. To je můj recept. Řekli jsme si už milion slov a to k ničemu nebylo.

Trenér Sigmy Václav Jílek po ztraceném zápase s Bohemians
Jako den a noc! Sigma hledá cestu z krize. Najde ji s Jílkem?

Na tréninku se neflákáme

Hrají proti vám soupeři jinak než loni? Jste přečtení?
Všechno se to odvíjí od toho, že nemáme dostat gól. Už loni jsme to tak brali, protože jsme věděli, že kvalitu dopředu máme. Teď se nám to ale nedaří. Ten gól vždycky dostaneme a často ho třeba ani nedáme. Jako teď v Příbrami. Myslím, že začátek nebyl špatný. Podle mě jsme je i přehrávali. Plša s Faltičem (Jakub Plšek, Šimon Falta – pozn. red.) měli šance, ale bohužel jsme je nedali. Asi by to vypadalo jinak. Na druhou stranu s Bohemkou jsme taky tady doma vedli 2:0 a nezvládli jsme to…

Myslel jsem tu otázku spíš tak, jestli pozorujete změnu oproti loňsku, kdy jste byli nováček. Jestli si soupeři dávají daleko větší pozor a jsou lépe připravení.
Možná ano. Každý tým se připraví na ten druhý, jak nejlépe umí. Vždycky jsme se snažili hrát fotbalově. Jestli si teď někdo proti nám zaleze dozadu, čeká na brejky a má na to ještě hráče, tak mu to samozřejmě může vyjít. Ale zároveň my si s tím musíme poradit. Pořád věříme, že je to o jednom zápasu. Já říkám, že stejně jako jsme pět zápasů prohráli, tak jich pět můžeme vyhrát. Nesmíme polevit. Na tréninku makáme, určitě se neflákáme. Musíme věřit jeden ve druhého. Když to šlo předtím, tak to přece musí jít znovu.

Koneckonců nešlo to jen loni, ale třeba i ještě docela nedávno v pohárech, například doma proti Seville.
Proč ten výkon nedokážeme přenést i do ligy, že jo? To je zase to samé. Víme, že musíme přidat. Každý asi vidí, že ty ligové výkony prostě nejsou tak bojovné jako se Sevillou, kde jsme se vydali opravdu na hranici možností. Teď, když se nedaří, tak to musíme prostě předvést i tady. To je cesta.

Sigma (v modrém) deklasovala Baník 6:0.
Kanonáda v Juniorské lize. Sigma deklasovala Baník

Příliš hodné mužstvo

A přidat na tvrdosti? Zase se mluví o tom, že Olomouc má příliš hodné mužstvo.
Samozřejmě. I to k tomu patří. Nejde nám to herně ani výsledkově, tak to musíme to vzít od podlahy. Ale znovu opakuji: Říkat si tady můžeme cokoliv, ale ukázat to musíme v sobotu na hřišti.

Napadá mě, jestli se ale tyhle vlastnosti dají do hráčů dostat? Naturel tohoto mužstva je prostě trochu jiný.
Každý je ale profík. Ví, jak ty zápasy zvládat, když se nedaří. Každý to musí zvládnout sám. Samozřejmě, že nejde lusknout prstem a všech 20 hráčů začne hrát od podlahy. Věřím, že to už v sobotu zvládneme.

Vnímáte, že můžete teoreticky hrát i o budoucnost trenéra Jílka?
Je to další věc, která by nás mohla akorát srážet. Trenér je tady, podporu má a dokud tady bude, tak budeme hrát to, k čemu nás vede. Ale znovu: rozhoduje se na hřišti. Tam je jedenáct lidí a další náhradníci, kteří tam potom přijdou, a ti musí jezdit na sto procent.