Na Martina Nešpora sedí spíš označení nedoceněný dříč.

Do každého zápasu dá všechno, pro tým by se rozkrájel. I když ještě zkraje sezony neměl po pauze na trénováno, stejně dřel na hřišti tak dlouho, dokud skoro nepadl. Naposledy proti Slovácku dohrával se skříplým nervem na krční páteři. Střídal, až když do bolavého místa dostal podruhé.

Předtím zápas jediným gólem rozhodl, podobně jako předtím proti Spartě. Jen tyto dva góly přinesly Sigmě šest bodů, další zařídil remízu s Opavou. To už je víc než třetina všech hanáckých bodů.

Jenže v internetových diskuzích se stejně občas objeví, že pro Sigmu není jako útočník dost dobrý.

„Vždycky to může být lepší. Nejsem člověk, který by byl se sebou snadno spokojený,“ říkal, když po Slovácku dostal otázku, jak je s dosavadními pěti brankami spokojený.

Jakub Galvas
Devatenáctiletý kapitán Mory: Zpočátku jsem tomu nevěřil, líčil Galvas

Penaltu jsem kopl špatně

Dobře věděl, že jen v sobotu mohl sbírku významně rozšířit. Šel sám na brankáře, pak mu dokonce brankář Trmal chytil penaltu.

„Penalta se dá jen špatně kopnout a já ji kopl špatně,“ poopravil.

I z toho je znát, jak to má v hlavě nastavené. Sebekritikou nešetří.

Zároveň ale věří ve vlastní síly, práci a nepropadá skepsi. I když bylo Sigmě v této sezoně už několikrát hodně úzko, Nešpor spoluhráče vždycky burcoval.

„Něco už jsem si v životě zažil. Je to pořád jenom fotbal. Když se dozvím, že známý z Pogoně Štětín musí jít na operaci, protože mu našli nádor na mozku, tak to jsou daleko důležitější věci, než že někdo nedá penaltu. Příště úplně klidně půjdu a vezmu si to znovu,“ přidal vlastně úplně racionální pohled, na který se občas zapomíná.

SK Sigma - FC Slovácko1:0
Klidně na puntík půjdu znovu, řekl střelec Nešpor po zahozené penaltě

Jílek: Chorý měl jen dva góly

„Martin Nešpor to má složité. Vnímám, že je tady na něj kritika. Já jsem ho ale už jednou nazval nejlépe bránícím útočníkem v lize. Dnes byl pro mě jedním z nejlepších hráčů zápasu,“ zastal se svého „hroťáka“ trenér Václav Jílek.

„Kam já nedám nohu, tam on dá hlavu. Byl z něj cítit obrovský hlad po gólu a to, že ho dal pramenilo z věcí, které jsme po hráčích chtěli. Tím je pro mužstvo velmi platný,“ chválil.

Připomněl také srovnání s útočníkem, na kterého si v Olomouci stále dobře pamatují. Aby ne, když Tomáš Chorý, už v dresu Plzně, Sigmu před pár dny gólově pokořil.

„Vzpomíná se tady na něj, pro tým pracoval podobným způsobem, ale za podzim měl taky jen dva góly,“ upozornil Jílek.

A to hrál v týmu, kterému loni na podzim vyšlo prakticky všechno na co sáhl, což je v mnoha ohledech pravý opak současné situace.

„Samozřejmě by to z Martinovy strany mohlo být ještě o chlup lepší. Kdyby dal penaltu, mohl mít šest gólů, což by byl za podzim velmi solidní výsledek,“ dodal Jílek.

Koneckonců třeba se ještě dočká v posledním předvánočním kole v pátek v Ostravě. Baníku má Sigma po letním domácím debaklu 1:4 co vracet. Ale i kdyby ne, můžete si být jistí, že pokud bude Nešpor hrát, zase nechá na hřišti všechno.

„Chci dávat góly, ale taky pomáhat týmu. Každý může mužstvu pomoct, i když má třeba nula gólů. Tak by k tomu měl každý hráč, i ofenzivní přistupovat. Tým je vždycky víc než jednotlivec,“ říká.

SK Sigma - FC Slovácko1:0
Sigma zahodila penaltu, ale po boji Slovácko zdolala