K tomu je však třeba vyhrát. „Liga je nesmírně vyrovnaná a žádný zápas pro nás není lehký. Ani ten s Českými Budějovicemi nebude,“ upozorňuje své svěřence i fanoušky trenér Olomouce Radoslav Látal.

O motivaci pochopitelně jeho tým nebude mít nouzi. Po dvanácti kolech sedí Sigma těsně za vedoucí šestkou, která bude po základní části bojovat o titul. A právě průnik do elitního sexteta je cílem Sigmy pro nejbližší blok zápasů do listopadové reprezentační pauzy.

„Teď jsme na takovém rozhraní. Když České Budějovice porazíme, můžeme se dotáhnout na Baník a Jablonec. Pořád jsme tam se Spartou. Chceme se udržet nahoře,“ uvedl olomoucký kouč, jenž před sobotním soupeřem varuje.

„Především v útočné fázi jsou nebezpeční. Typologicky mají dobré hráče na brejky, hráče do presinku. S Libercem nebo Spartou odehráli velmi kvalitní zápasy. Musíme být ostražití,“ nabádá Látal.

Trenér Sigmy Radoslav Látal
Látal o nakopávání, krásném fotbalu a o tom, co chce u Sigmy zlepšit

Olomoučané si zahráli v reprezentační pauze přátelské utkání v Brně na legendárním stadionu Za Lužánkami, kde prohráli 0:2.

„Šlo spíš o exhibiční zápas, a tak jsme k tomu také přistoupili. Hřiště nebylo moc dobré a hrálo se jen dvakrát třicet minut, takže to nijak nehodnotím,“ uvedl Látal, kterému bude chybět útočník Martin Nešpor, jenž musel řešit vleklé problémy s kyčlí.

„Má nařízený klid na pět až šest týdnů,“ prozradil trenér Sigmy. Příležitost by tedy mohl dostat bosenský dlouhán Ismar Tandir.

„S tím jsme ho sem brali,“ pousmál se Látal.

„V Brně se mi líbil. Řekl si o šanci,“ dodal.

České Budějovice jsou v tabulce zatím třinácté. Jen dva body před poslední Opavou. „Nemyslím si, že Budějovice jsou mužstvem, které bude hrát o sestup. Jejich výkony nejsou špatné, i když body jim chybí,“ poznamenal Látal k soupeři.

Jihočechům bude scházet vykartovaný Javorek a také zraněný útočník Rabušic, který musel na operaci s kolenem. Ze zdravotních důvodů je ze hry i exolomoucký stoper Roman Polom. V pořádku by naopak měla být největší hvězda Dynama.

Šestatřicetiletý bývalý kapitán národního týmu Tomáš Sivok, jenž se na závěr kariéry vrátil do svého mateřského klubu.

Utkání Sigmy proti Českým Budějovicím se bude hrát na Andrově stadionu v sobotu od 16.30.