HUBNÍK ZPEVNIL OBRANU

I pro případ velezkušeného zadáka platí, že by se zatím nemělo předčasně jásat. S návraty domů to i přes počáteční nadšení často dopadlo neslavně. Už první dva duely však naznačují, že Hubník by měl být trefa do černého.

Především v zápase s Libercem se ukázalo, jak dovede mužstvo stmelit a usměrnit. Když k tomu přidal dominanci ve vzdušných i pozemních soubojích a ještě přihrál na vítězný gól, mohl navzdory zaviněné penaltě zaskakující trenér Ladislav Minář říct k jeho výkonu stroze, ale výstižně.

„Byl excelentní!“.

MANDOUS JE JISTOTA

Minulá sezona se nesla v duchu odcházení Miloše Buchty. Veterán se zranil na konci přípravy, ligu tak začal Michal Reichl.

Buchta se na chvíli do branky vrátil, ale konec podzimu a celé jaro už v roli brankáře číslo jedna odchytal Aleš Mandous. A dlouhodobý čekatel na šanci nejenže zaujal, ale stal se jedním z mála pozitiv ve zpackaném ročníku.

„Sigmě by mohl vyřešit brankářský post na několik let,“ vysekl mu poklonu někdejší reprezentant a jedna z neopomenutelných postav olomoucké historie Martin Vaniak.

Proti Liberci chytil penaltu a přihrál Hanákům vítězství. Na Spartě sice třikrát inkasoval, ale těžko se mu dalo něco vyčítat.

NOVÝ LEVÝ BEK?

Už drahně let hledá Olomouc náhradu na místo levého obránce za Michala Vepřeka. Ale chlapík, který vystřelil Sigmě životním gólem slavné vítězství v českém poháru, si svou pozici vždycky obhájil.

Až letos začal sezony na levém kraji obranné čtyřky Ondřej Zmrzlý. Původem střední záložník si nevedl zle. S Libercem byl snad trochu nervózní, v Praze na Letné působil naopak sympaticky jako jeden z nejodvážnějších Sigmáků.

Fotbalisté Sigmy. Ilustrační foto
Sigma dostala na Spartě trojku. Dvakrát se trefil exsigmák Juliš

„Ondra je schopen zvládnout ten post běžecky. Trenéři si ho tak nachystali a já nad tím nespekuloval. Řešíme, jestli by mu levý bek nebo levý stoper neseděl lépe. Na defenzivního záložníka potřebujeme hráče trochu vyzrálejšího,“ řekl po utkání s Libercem o jednadvacetiletém odchovanci.

KDO BUDE STŘÍLET GÓLY?

První dva duely potvrdily, že Sigma tápe na pozici hrotového útočníka a otázka, kdo bude střílet góly zatím zůstává dál nezodpovězena. Martin Nešpor snad nějaké zvládne, ale jeho přednosti jsou jinde, než třeba u bombera Juliše. Částečně se Sigma upíná i k návratu Mojmíra Chytila, kterého z úvodu ligy diskvalifikoval virový test. Dominik Radič zatím vypadá na českou ligu nepřipraven, snad jejímu tempu rychle přivykne. Jinak se dá očekávat více zápasů jako s Libercem. Pomoct si standardkou a naučit se vyhrát na jeden gól bude asi v této sezoně zásadní.

KORONAVIRUS

Nejen Sigmu ale celou ligu bude virový strašák ještě nějakou dobu pronásledovat. Na to, že před zápasem vypadne několik hráčů, či dokonce trenéři, si asi budeme muset zvyknout.