Sice už se nebude hrát na mýty opředených Bazalech, ale v zánovní městské aréně ve Vítkovicích, to však na zajímavosti soubojům Sigma s Baníkem ani v nejmenším neubírám.

Stejně bohatou historii vzájemných měření sil má Sigma jen s pražskými obry Spartou a Slavií. V sobotu půjde o 69. vzájemný zápas obou klubů v nejvyšší soutěži.

Ty první patří do sezony 1982/83 ještě a samozřejmě ještě do dob společné československé ligy. Baník tehdy skončil v lize druhý, ale na Hané prohrál v březnu 1983 1:2.

První gól Sigmy dával legendární Vladislav „Niki“ Lauda a ten vítězný, svůj první v lize, dvě minuty před koncem Leoš Kalvoda. Úplně první mač se však hrál na Bazalech už předchozí rok v září a favorit vyhrál brankami další legendy Vernera Ličky 2:0.

Kapitán Sigmy Vít Beneš (vpravo)
Ležérnost a málo emocí. Budeme do toho muset sáhnout, hlásil kouč Sigmy

Sigma na Baníku studovala mládež

Od té doby uplynulo hodně vody. „Kdysi jsme se tam jezdili dívat, jak se dělá mládež,“ vzpomínal dlouholetý olomoucký funkcionář Jiří Kubíček.

Poznatků Hanáci načerpali víc než dost. A postupem času Baník možná i na chvíli předehnali.

Titulů se zatím na rozdíl od rivala Olomouc nedočkala, ale třeba v historické tabulce samostatné české ligy jsou Hanáci před Baníkem o 42 bodů, přestože mají i kvůli dvěma sestupům v uplynulé dekádě započítáno o jednu celou sezonu a přesně 34 utkání méně.

Nejvyšší výhru nad Baníkem Sigma zapsala docela nedávno. Sigma v dubnu 2016 rozdrtila soupeře 6:2.

I když jí to nakonec k záchraně nestačilo a spolu s Baníkem sestoupila, z historických záznamů ji jen tak něco nevymaže.

Demolici ostravského týmu pamatuje ze současného kádru Olomouce hned šest hráčů, k tomu Martin Šindelář, který už dnes ale hraje za Baník.

I tyto případy historie pamatuje.

Látal: z Olomouce na ostravský vrchol

Koneckonců k nejslavnějším patří příběh současného kouče Sigmy Radoslava Látala, jenž po vynuceném odchodu z Olomouce v roce 2002 zažil v Ostravě vrchol své domácí ligové kariéry – vítězství v lize v roce 2004 i triumf v poháru o rok později.

„Můžu být jen rád, že jsme šel do Ostravy. Baník měl tým, který byl spolu tři roky pohromadě, navíc skvělou partu. Jsem hrdý na to, co se nám tehdy podařilo. Vyhrát dvě trofeje bylo něco neskutečného. Lepší tečku za kariérou jsem nemohl mít,“ vzpomínal s odstupem času pro Deník.

V Baníku zažil i nejvyšší vítězství ostravského celku. V dubnu 2005 prohrála Sigma v Ostravě 0:4. Až se nechce věřit, že v brance byl Martin Vaniak a na lavičce stratég Petr Uličný, který mimochodem také vedl jak Olomouc, tak Ostravu.

U jediného českého titulu Baníku byl i Marek Heinz, olomoucký odchovanec, který patří mezi nejčastější střelce vzájemných soubojů. Ironií osudu ale na straně Hanáků.

Už ani nepřekvapí, že nejlepší střelec Baníku Adam Varadi taky svého času kopal i za Sigmu. Historie obou klubů je zkrátka propletená.

Martina Michalíková
Champions League? Přítel fotbalista by mi asi záviděl, směje se Michalíková

Baník vs. Sigma: vzájemné zápasy

48 zápasů v české lize

13 výher Baníku
17 remíz
18 výher Sigmy
skóre 55:57
žluté karty: 110 – 88
červené karty: 9 – 7
penalty: 2 – 7

20 zápasů v československé lize

6 výher Baníku
7 remíz
7 výher Sigmy
skóre 30:28
žluté karty: 38 – 29
červené karty: 1 – 2
penalty: 3 – 4

Nejlepší střelci vzájemných zápasů

BANÍK

4 – Adam Varadi
3 – Dame Diop
Petr Tomašák
Miroslav Matušovič
David Stříhavka

SIGMA

4 – Stanislav Vlček
3 – Marek Heinz
Aleš Urbánek
Michal Hubník
Milan Kerbr
Ľubomír Reiter
Michal Ordoš

*pouze česká liga