Co se vlastně ve Vrahovicích přihodilo?

Vše odstartovala situace, kdy dlouhý míč za hostující obranu zachytil rukama na hranici pokutového území brankář Horního Štěpánova Vladimír Suchý. Rozhodčí Jiří Němec pak po poradě s asistentem Kelucem usoudil, že to bylo mimo vápno a gólmana vyloučil za zmaření jasné brankové příležitosti úmyslnou rukou. A odstartoval sled událostí, na které se už pohledy obou stran liší.

„Samozřejmě hosté začali protestovat a seskupili se kolem rozhodčího. Po chvíli se situace celkem uklidnila, jenže gólman při odchodu ze hřiště dal našemu hráči Vitáskovi dělo. Ten si to nenechal líbit, skočil po něm a kopl ho do zad, což je i popsáno v zápise. A dostal také červenou kartu,“ popisoval předseda Vrahovic David Kratochvíl.

Při odchodu ze hřiště ale přišla ještě další potyčka, tentokrát s fanouškem.

„Něco měl brankáři říct. Gólman po něm skočil a začala mela. Hosté pak chtěli napsat do zápisu, že měl zlomený nos, ale je to nesmysl. Byl to nějaký ožrala a vůbec ho netrefil, naopak ten brankář trefil jeho,“ popsal události Kratochvíl.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Jílek má být jedničkou pro Spartu. K jednání ale nedošlo

Horní Štěpánov bude protestovat

S tím ale nesouhlasí funkcionáři Horního Štěpánova, kteří svou reakci omezili na oficiální protest, který hodlají podat.

„Při odchodu z hrací plochy vběhl na hřiště domácí divák a našeho H1 (hráče s číslem 1 – pozn. red.) udeřil hlavou do obličeje, načež se náš brankář zvedl a začal se po něm sápat. Situaci zachránil hlavní pořadatel,“ píše se v textu, který má redakce k dispozici.

Podle štěpánovského protestu se po tomto incidentu shlukli hráči hostů kolem hlavního rozhodčího. Obránce Jan Marek mu vykopl z rukou míč, přičemž i arbitra zasáhl do ruky a sudí Němec následně zápas ukončil kvůli inzultaci.

„Byl to zkrat, který by se stát neměl. Ale rozhodnutí o ukončení zápasu hodláme napadnout, protože k první inzultaci došlo, když divák „sejmul“ našeho hráče č. 1, který utrpěl zlomeninu nosu a byl večer ošetřen v nemocnici,“ stojí v prohlášení.

„Vyloučení hráče č. 5 (obránce Marka – pozn. red.) považujeme za zkrat, ale striktně nesouhlasíme s vyloučením hráče č. 1, protože nezmařil jasnou brankovou příležitost. Inzultace HR (hlavního rozhodčího – pozn. red.) vyplynula z nečinnosti HR řešit napadení našeho hráče domácím fanouškem. Inzultace HR je z pohledu našeho oddílu politováníhodná, ale nemuselo k ní vůbec dojít,“ uzavírají Štěpánovští svůj protest.

Kontumace? Nejspíš ano

O osudu zápasu se tak bude zřejmě místo na trávníku rozhodovat u zeleného stolu.

„My teď musíme čekat. Rozhodčí uzavřel svou zprávu o zápase ve 12 hodin, dalších 24 hodin pak mají na vyjádření svých protestů a námitek oba kluby. Následně si je pozveme a uvidíme,“ řekl ve čtvrtek Roman Minx ze Sportovně technické komise OFS Prostějov.

Disciplinárka už zahájila řízení s vyloučenými hráči, přičemž je pravděpodobné, že totéž brzy učiní i s oběma kluby.

Zápas se teoreticky může dohrávat od 54. minuty. Pravděpodobná je ale kontumace. „Nelze to ale předjímat. Zatím nemáme dostatek informací,“ řekl Minx.

„Počítáme s tím, že dostaneme pokutu kvůli pořadatelské službě, ale zápas by měl být kontumován pro nás na 99 procent, protože k inzultaci došlo z jejich strany,“ konstatoval předseda Vrahovic Kratochvíl.

To vše v situaci, kdy Horní Štěpánov bojuje o první místo v okresním přeboru s Vrchoslavicemi a v příštím kole má nastoupit právě proti nim. Vyloučený brankář a obránce se mu jistě budou nahrazovat složitě, byť o postup do I. B třídy usilovat stejně nehodlá.

Zajímavostí k dokreslení situace je, že ve Vrahovicích už se v této sezoně jednou nedohrálo kvůli inzultaci. V září získaly po kontumačním vítězství tři body shodou náhod právě Vrchoslavice.

Jak dopadne prvomájová řež?

Národní sportovní centrum v Prostějově.
Národní sportovní centrum. Podívejte se dovnitř