To nejzásadnější má v rukou stále vláda. Pokud nepovolí konání sportovních zápasů za účasti alespoň 40 lidí, je situace neřešitelná. Za předpokladu, že alespoň k tomu uvolnění dojde, otevírá se cesta dál.

„Pohár budeme řešit na STK příští týden. Bez diskuze prvním krokem je povolení od úřadů, i dál tam ale je několik úskalí. V této sezoně jsme například zvolili nový hrací model, který pro nás za stávající situace není tak výhodný,“ prozradil sekretář Olomouckého KFS Pavel Peřina.

Fotbalisté Šternberka. Ilustrační foto
Naštvání ve Šternberku. Svaz si to ulehčil, zlobí se po dalším škrtnutém postupu

O co konkrétně jde? Zbývá odehrát ještě poměrně dost zápasů. „V podstatě by šlo asi o pět hracích dnů,“ vysvětluje Peřina.

Pohárovou soutěž totiž na podzim hrály nejprve jen týmy z okresních soutěží mezi sebou. Vítězové se pak měli připojit ke klubům z krajských soutěží v další celokrajské fázi. Předkolo plánované na říjen už se ale neuskutečnilo. Stopku vystavil koronavirus.

„Mělo to být zatraktivnění, ale vzhledem k situaci je to teď vlastně proti nám,“ řekl sekretář.

Michal Šrom
Konec sezony? Dobré rozhodnutí, zní z Kozlovic

Přesto se podle něj ještě soutěž dohrát dá.

„Pokud bychom začali 5. června, tak by to vyšlo tak, že poslední víkend v červnu by se hrálo semifinále a ve středu 30. června pak finále. Ale je to zatím opravdu jen úvaha. Budeme teprve komunikovat s kluby, zda by měly o dohrání soutěže vůbec zájem,“ řekl Peřina.

Dohrání pohárové soutěže zvažují i jinde po republice. Příkladem je třeba Uherskohradišťsko. Většinou jde ale o regiony, kde zbývá odehrát podstatně méně kol než v případě Olomouckého kraje.