„Přiznám se, že když se nám nepovedl vstup do jara, tak jsme v záchranu moc nevěřili,“ řekl předseda Nových Sadů Josef Ondroušek při hodnocení sezony. „Sluší se všem poděkovat. Od hráčů přes realizační tým až po všechny dobrovolníky, kteří nám pomáhají,“ řekl. Teď už v klubu vyhlížejí nejdřív turnaj akademií, který budou Nové Sady spolupořádat, a pak už příští sezonu, ve které se bude divize hrát v novém formátu. „Věřím, že to bude atraktivnější pro hráče i fanoušky.

Za sebou máte divokou sezonu. Jak ji hodnotíte?

Byla hodně složitá. Chvíli to vypadalo, že se opravdu odhlásíme, když nás na losovacím aktivu poslali do jižní skupiny divize a navíc nás roztrhli i s Holicí jako druhým olomouckým mužstvem. Čekala by nás finanční pokuta a hrálo by rok jenom béčko, což bylo hodně komplikované. Nakonec jsme se tedy rozhodli hrát.

Vstup do soutěže byl ale velmi špatný. Dostávali jste velké gólové příděly.

Někteří hráči nám oznámili, že ty velké vzdálenosti prostě nebudou ochotni a schopni s týmem jezdit. Dva dny před startem sezony nám navíc dva hráči podepsali profesionální smlouvy ve Šternberku, takže mohli odejít bez našeho souhlasu automaticky. Je to paradox, když šli vlastně o soutěž níž. Dodneška mě to mrzí a vnímal jsem to jako podraz. Takže se vším tím jsme se museli vypořádat a proto ten start soutěže vypadal tak špatně.

Olomoucký půlmaraton
Olomoucký půlmaraton slaví 10. ročník. Připomeňte si ty předchozí

Bylo cítit, že morálka upadá?

Bylo to jedním slovem hrozné. Nálada v celém klubu byla špatná. Vyměnili jsme nakonec trenéra, byť mě to lidsky moc mrzelo a Petru Mrázkovi jsem se za to i omluvil, ale potřebovali jsme nějaký nový impuls. I tak jsme po podzimu měli pouze pět bodů.

Věřili jste stále v záchranu?

Posílili jsme a pořád jsme se snažili tvrdě pracovat, ale přiznám se, že už jsme tomu moc nevěřili. Měli jsme štěstí v tom, že sestup kvůli reorganizaci hrozil jen jednomu týmu a že velmi podobně na tom byla i Bystrc. A taky je potřeba poděkovat Prostějovu a Sigmě, kteří nám pomohli s hráči na hostování.

Právě v polovině jara jste doma prohráli s Bystrcí a vypadalo to, že váš osud bude zpečetěn.

Je to tak. Ani začátek jara nebyl výsledkově dobrý a pak ještě ten zápas s Bystrcí. Ale všechno se zlomilo utkání ve Žďáru, který se pohyboval na čele tabulky, ale my jsme tam vyhráli 2:1 gólem z poslední vteřiny zápasu. Od té doby jsme asi kromě dvou zápasů vyhráli vlastně všechno. Nakonec jsme získali velmi nečekaně 27 bodů. Musím za to všem poděkovat. Hráčům, realizačnímu týmu, prostě všem, patří obdiv za to, že se nevzdali a neustále bojovali a nakonec tu situaci dokázali zlomit.

Nakonec jste jedinou porážku v soutěži připravili suverénnímu Blansku.

To bylo až neuvěřitelné. Chtěli s námi oslavit, že projeli celou soutěž bez porážky a nám se v uvozovkách povedlo jim to pokazit. Závěr soutěže byl famózní.

Divize teď projde změnou. Vznikne i třetí skupina. Co vy na to?

Divize je z finančního pohledu i pohledu vzdáleností náročná soutěž. Novou skupinou by to mělo odpadnout a věřím, že i pro kluby, které dosud postupy odmítaly, bude nyní atraktivní.

Bude ta změna dlouhodobá?

Původní plán je, že by se to mělo zase vrátit do dvou skupin. Nicméně si myslím, že kluby budou tlačit na to, aby se zůstalo ve třech skupinách. Jde o amatérskou soutěž a každá úspora je vítaná. Stejně tak zápasy s bližšími soupeři jsou atraktivnější pro hráče i pro fanoušky. Budou derby s HFK, Přerov, Hranice a tak dál. Samozřejmě jsou ale i hlasy, které tvrdí, že rozšířením klesne sportovní úroveň. Uvidíme, nechme tomu volný průběh a pak si to vyhodnotíme.

Vy sám jste aktivní ve strukturách svazu. Jaké máte ambice na půdě fotbalové politiky.

Už dvanáct let pracuji v okresních a krajských výborech. Přemýšlel jsem i o kandidatuře do moravských orgánů, ale nakonec jsem ji po dohodě stáhl. Ta moravská úroveň je zajímavá z toho pohledu, že náš klub tam hraje. Ale fotbal na okresní a krajské úrovni mě baví, s lidmi v klubech už se za tu dobu znám, což je pochopitelně výhoda. Na Moravě cítím docela problematickou situaci.

David Vaněček
Sigma se zajímá o útočníka Vaněčka, není sama

V čem?

Jsou zde tři proudy – ligové kluby, kluby z divizí a MSFL a potom třetí skupina kraje a okresy. Bohužel Morava není jednotná. Chybí tady osobnost, jako byl kdysi Jirka Kubíček. Měl na všechny kontakty, určité charisma a tu politiku dělal a dělal ji dobře. Teď tu nikdo takové není a Čechy nás logicky neberou jako rovnocenného partnera, protože nemáme jasného lídra. Na poslední valné hromadě pak došlo třeba k tomu, že pan místopředseda Zlámal prezentoval, že moravská komora se ráno před valnou hromadou na něčem dohodla. Přitom vím, že řada funkcionářů na žádné schůzce nebyla. Všechno začíná už tím, že podle současných pravidel má každý klub z MSFL na valné hromadě jednoho delegáta a z divizí jich tradičně jede zhruba polovina. O tom, kdo pojede, se pak rozhoduje podle zákulisních politických dohod. Paradox je, že v české komoře, kde se mluví o tom, jak ji má pod palcem pan Berbr, si kluby odhlasovaly, že z divizí budou na valnou hromadu jezdit podle postavení v tabulce, tedy podle sportovního hlediska. Na Moravě to bohužel neprošlo. Nepochopil jsem proč.

Pojďme zpět na Nové Sady. Jakou vizi vlastně má klub do budoucna. Areál máte krásný. Míříte ještě výš než do divize?

Od klubů, které sem přijedou slyším na naše zázemí samou chválu. Ale nahoru už se netlačíme. Divizi cítíme jako adekvátní. Raději budeme dál zvelebovat a areál, než hrát třeba rok někde výš, nebo se pokoušet o postup. Máme tady 11 družstev v nejrůznějších kategorií včetně dvou ženských družstev a od příští sezony budeme přidávat další tři – mimo jiné v přípravce a předpřípavce. Tohle by měla být budoucnost klubu - správná práce s mládeží.

Takže dětí na rozdíl od mnoha dalších klubů máte dost?

Je tady sídliště, spolupracujeme se školami, takže nadšených malých dětí máme dost. Ale s čím je problém, to jsou trenéři. S tím ale má problém celý český fotbal. Máme tu šéftrenéra Zbyňka Kurfürsta, který to dělá dobře, přidali jsme i nějaké peníze našim trenérům, ale pořád je jich málo. Přemlouváme tatínky, spolupracujeme se studenty z univerzity. Ale kdyby někdo chtěl trénování vyzkoušet, tak jej určitě uvítáme. Není to snadné, ale ta práce s dětmi za to stojí. Když tady někdy v týdnu odpoledne člověk vidí malé kluky a holky, jak je fotbal baví, tak to je daleko větší odměna, než třeba nějaký postup áčka.

Diváci na kvalifikačním zápase ČR - Černá Hora na Andrově stadionu v Olomouci
Na Moravě je lepší atmosféra, chválil fanoušky Jakub Jankto