Na úvod přípravy Holičtí změřili síly se dvěma mužstvy z krajského přebor. Nejprve svěřenci Jiřího Derca padli v poměru 2:3 s Břidličnou a o pár dnů později se rozešli smírně 2:2 s nedalekým Lutínem.

„Byly to hlavně zápasy na kondici, fotbalové kvality to moc nemělo. O výsledek nám vůbec nešlo, ale mrzely mě laciné branky. Byl to zdvižený prst, ale k tomu příprava slouží,“ řekl holický kouč.

Ten v zápasech vyzkoušel i nové posily. K olomouckým fotbalistům se připojili bratři Michal a Martin Vyskočilové, kteří naposledy působili v třetiligovém Hulíně. Sestupující klub z Kroměřížska se nakonec do divizní soutěže nepřihlásil a dokonce úplně rozpustil své mužské družstvo.

„Je hlavně jejich zásluha (bratrů Vyskočilů - pozn. red.), že tady jsem. Po dohodě s nimi i s vedením jsme se pustili do budování nového kádru. Spoléhám na jejich zkušenosti i jejich přístup. Doufám, že budou hlavně pro mladší spoluhráče motivací,“ řekl na adresu nejzkušenějších hráčů v kádru.

Sigma v modrém proti Zlínu
Sigma udolala Zlín. Rozhodl jediným gólem Nešpor

Už s oběma nováčky v sestavě Holičtí poměřili síly s třetiligovým Blanskem, za které nastoupil i bývalý hráč Sigmy Michal Ordoš.

Zkušenějšího soupeře se hráči HFK nezalekli a po dvaceti minutách zaslouženě vedli 2:0, když se umístěnou střelou prosadil Bernatík a penaltu bezpečně proměnil Martin Vyskočil. 

„Zaskočili jsme Blansko presinkem a důraznou hrou. Byli jsme aktivní a zaslouženě jsme vedli,“ našel důvody rychlého vedení holický kouč Derco.

Papírového favorita do zápasu vrátila hrubka Olomouckých, když se mezi sebou nedohodli vybíhající gólman Machalický a obránce Rajnoha. „Mrzí mě obdržené branky, které pramení z nedorozumění. Chybí nám lepší organizace, snad na ní zapracujeme a budeme ještě silnější,“ uvedl Derco.

Po kontaktní brance Blansko ožilo, a ještě do poločasu stihlo vyrovnat. Po změně stran už třetiligové mužstvo kontrolovalo zápas a přidalo další tři branky.

„Byl to výborný soupeř, který ukázal své kvality. Hráči odvedli maximum, ale ke konci jsme tahali za kratší provaz,“ přiznal trenér HFK. „Zápas nám ukázal naše slabiny. V této fázi přípravy jsme udělali kus dobré práce, ale máme stále na čem pracovat,“ uzavřel Derco.

FK Blansko – 1. HFK Olomouc 5:2 (2:2)

Sestava 1. HFK Olomouc: Machalický – Rajnoha, Pezzotti, Krejčí, Mich. Vyskočil - Bernatík, Spurný, Stoklasa, Laštůvka, Červenka – Mar. Vyskočil. Střídali: Neoral, Smítal, Kotůlek, Němec, Kubáč. Trenér: Jíří Derco.

Autor: Tadeáš Spurný