Vinařští odborníci v pátek hodnotili Svatomartinská vína, v prvním ze dvou kol prošlo 250 vín. „Budou lehčí s nižším obsahem alkoholu,“ uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Přiblížil i odrůdy. Nejvíce zastoupenou je Müller Thurgau. „Ten má chuť převážně broskvovou, grepfruitovou nebo s jemným muškátem. Veltlínské červené rané bude mít lehce hrozinkovo medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském najdeme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů jako jsou limetky a mandarinky,“ popsal. Růžová vína budou podle Babisze příjemná, ovocná a svěží, s tóny třešní, zralých višní a jemnou smetanovostí. Červená vína budou také svěží a ovocná. Modrý Portugal slibuje květinovou vůni po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce.

Panenská sklizeň obvykle moc ovoce nepřináší. Proto byli nadšení vinaři z Radimi vykulení, když jim vinohrad hned napoprvé urodil kvalitní hrozny.
Víno z ráje dobře zraje. Nadšenci letos poprvé sklízí vinohrad v Radimi

Loni se na trh dostalo rekordních více než 2,3 milionu lahví. Letos se k číslu vinaři minimálně přiblíží. „Na trh zamíří opět více než dva miliony lahví těchto hravých vín,“ potvrdil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské propůjčuje. Dvoumilionovou hranici značka poprvé pokořila před deseti lety.

V pátečním prvním kole hodnocení uspělo 92 procent přihlášených vín, což podle hodnotitelů dokládá vysokou kvalitu. Tu chce Vinařský fond kontrolovat i u již schválených a nalahvovaných vín v obchodní síti.

Zájem? Ubylo vinařství

V ročníku 2021 značku získalo 328 vín od osmdesáti vinařských firem, převážně z jižní Moravy. Letos se zatím přihlásilo 58 výrobců s celkem 272 víny. Tedy méně. „Ještě nás čeká jedno kolo. Lze očekávat, že přibude větší podíl červených vín, na který si letos řada vinařů vyčlenila více času. Zájem o známku trvá, i když přihlášených je oproti loňsku o něco méně. Souvisí to patrně i s nepříznivou situací v gastronomii a obavami z dalšího útlumu,“ komentoval Machovec.

Vývoj nastal u otevírání lahví. Vývrtku mohou lidé schovat. Svatomartinskému letos vládne šroubový uzávěr nahrazující korek. Bude na téměř devadesáti procentech lahví. „Pokud se u vín očekává otevření v řádu měsíců, jsou šroubové uzávěry rozumná, praktická a kvalitu zcela garantující volba. U vín určených k archivaci má ale pořád své nezastupitelné místo korek,“ vysvětlil sommelier Babisz.

Na svátek patrona vinařů po celé republice odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu a gastronomické speciality. Akcím s ochutnávkou dominuje Svatomartinský košt v Brně se sto vzorky vín od různých vinařů.

Kvalitní ročník

Vinobraní míří do finále. Deštivý počátek září některé pěstitele vystrašil a popohnal se sběrem. Kvůli počínajícímu nahnívání hroznů. „Zvlášť rané odrůdy jsme proto sklízeli dříve než jindy. Měli jsme tak alespoň více času na výrobu mladých vín. Trochu jsme bojovali s nižší kyselinkou, ale vína nakonec budou dobře pitelná,“ řekl vinař Libor Hradil z Čejkovic na Hodonínsku. O značku Svatomartinské se ale letos neuchází.

Lahev vína Romanée-Conti z roku 1945 se vydražila za více než 12 milionů korun
Vínem proti inflaci. Láhve mohou vydělat desetitisíce

Většina oslovených vinařů si oddechla po zlepšení počasí v říjnu. „Kvalita hroznů je dobrá. Na vyzrálých hroznech révy se vyskytovala i žádoucí forma ušlechtilé plísně, s níž si vinař umí poradit,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Výnosy u raných odrůd pro mladá vína někde poznamenala suchá první polovina léta a vedra. „Hroznů bylo sice dost, ale bobule se nestačily dostatečně nalít. Výnos tak byl u prvních odrůd o něco nižší, než jsme očekávali,“ sdělil Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti Bohemia Sekt.

Svatomartinské víno
- Na trh letos může zamířit kolem 2,3 milionu lahví ročníku 2022. Zda padne loňský rekord 2 344 000 lahví, bude jasné až začátkem listopadu. Otevírání Svatomartinských vín připadá na 11. listopadu, největší akce spojená s ochutnávkou bude na náměstí Svobody v Brně

Odrůdy:
· bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
· růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
· červené víno – Modrý Portugal a Svatovavřinecké

Značka Svatomartinské:
- registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna, zejména kvalitativní, kritéria.