Těmito slovy popisovala Michaela Malučká pro ratibořský obecní zpravodaj svou zkušenost s novou atrakcí, jež v obci nedávno vznikla a dostala pojmenování Lavičky aneb okolo Ratiboře za valašskou písničkou. Nebo jen jednoduše: lavičky.

Jedná se o síť turistických zastavení, která vznikla spontánně v hlavách pětice místních mužů.

„Tato parta chlapů prakticky na vlastní náklady s určitou pomocí obce postavila trasu osmnácti zastavení s lavičkami po celé vesnici. Vybrali místa, z nichž je na Ratiboř dobrý výhled. Geniální nápad, který má obrovský úspěch. To je v době covidové úplně úžasná věc,“ nešetří chválou starosta Ratiboře Martin Žabčík.

Podle jeho slov lze dennodenně na trase, která dohromady čítá dvacet kilometrů, vídat spoustu lidí. Důkazem jsou zápisy v pamětních denících umístěných na každém stanovišti ve zvláštních schránkách.

Nová pálenice Bartoníkův dvůr v Ratiboři na Vsetínsku. Na snímku páleničář Petr Daňa.
Truhlářskou dílnu přestavěl na moderní pálenici. Splněný sen, říká Petr Daňa

„Z laviček se stal překvapivý fenomén. Návštěvnost jednotlivých míst je nečekaná, na facebooku obce se objevují fotky a popisy výprav od lavičky k lavičce,“ napsal ve zpravodaji obce Jan Janíček, jeden z pětice otců myšlenky.

Dlužno dodat, že žádné ze zastavení není shodné s jiným. Na každém místě vznikla jiná lavička či posezení. Kromě pamětní knihy je zde vždy také text jedné či dvou valašských písniček, které si turisté mohou zanotovat.

„Myšlenka je však taková, že jak to bude možné, se souborem Kosáci písničky nazpíváme a přes QR kód načtený mobilním telefonem bude možné každou přehrát a zobrazit si její text,“ prozrazuje další plán starosta Martin Žabčík.

Nejvíce jej podle jeho slov těší, jak ratibořské lavičky stmelili místní obyvatele v době, která není právě nejjednodušší.

„Utvořily se skupiny lidí, kdy si každá adoptovala některé ze zastavení. To znamená, že lavičku zafinancovali, postavili a nyní tam pravidelně chodí lavičku kontrolovat, sbírat odpadky, udržovat celé místo. To je úžasné,“ chválí místní starosta.