ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Ve chvíli, kdy u nás koronavir naplno propukl, uzavřely se školy a začala se rozšiřovat karanténa, jsme jednali s naším tradičním, dlouholetým odběratelem – Českou síťovkou o šití roušek pro něj,“ uvedla Lenka Nováková z dílny.

Když se situace zhoršila, bylo jasno. „Nakonec jsme se vzhledem k závažnosti situace a naprosto fatálnímu nedostatku ochranných pomůcek na Mělníku rozhodli zásadně omezit komerční provoz naší sociální firmy Dílna u Krejčíků a začít charitativně šít ochranné roušky,“ řekla.

Ilustrační foto.
Mělník zřídil rouškovou linku, strážníci kontrolují opatření

Bylo by neetické prodávat roušky za přemrštěné ceny

Podle ní by bylo neetické za současné situace zneužívat enormní poptávku po ochranných prostředcích a prodávat je za přemrštěné ceny. „Proto jsme šli opačnou cestou a roušky raději rozdáváme zdarma. Jen doufám, že nás to časem finančně nepoloží…“ podotkla Lenka Nováková.

Po rozhodnutí, že se bude šít dobročinně, vytipovala Lenka Nováková oblasti, kde bylo podle ní potřeba nejvíce pomoci. A o pomoc si i řekli. „Rozhodila jsem sítě na Facebooku a postupně získávala materiál na šití. Překvapila mě míra solidarity a pomoci. Lidé chodili a přinášeli,“ řekla.

Nejprve začali šít pro strážníky městské policie, obchod Kaufland, kam chodí v Mělníku nakupovat nejvíce lidí, dále pro domov seniorů, ale neodmítli ani lidi z ulice, kteří si přišli pro roušku. „Snažíme se vše průběžně rozdělovat. V současnosti šijeme navíc pro malé podnikatele, mateřskou organizaci Fokus Praha, která poskytuje terénní sociální služby, GIBS, město Mělník a jeho sociální služby. Poptávka je obrovská, volají další a další zájemci, ale bohužel nejsme schopni splnit všechny požadavky,“ vysvětlila Lenka Nováková.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Na koronavirové testy mají pacienty posílat i praktici

Vítáme nové posily

Jak ale podotýká, velmi málo chodí lidé, že by se chtěli sami roušky naučit šít. „Uvítali bychom, kdyby za námi přišli další zájemci a pomohl nám se šitím, stříháním, žehlením. Rádi zaučíme,“ zve lidi, aby se připojili k pomoci.

Reakce jsou velmi pozitivní. „Stačí se podívat na stránky Fokusu Praha, Sociálních firem Fokusu Praha. Tolik lajků jsme snad ještě nikdy na stránkách neměli! Těší nás poděkování od lidí, kterým jsme mohli pomoci a děkujeme jim za podporu,“ podotkla Lenka Nováková. Těší ji, že znevýhodnění zaměstnanci, kteří se potýkají se svými osobními problémy, dokážou pomoci jiným lidem ve svízelné situaci.

Dílně pomohou i dary v podobě materiálu

Vyrobit jednu roušku trvá asi 10 minut včetně stříhání. „Snažíme se mimo lidi z ulice, standardně dodat dohodnutým zákazníkům denně přes 200 roušek. Počty se liší podle náročnosti ušití jednotlivých typů,“ řekla Lenka Nováková k časové náročnosti.

Pokud chcete dílnu podpořit, můžete. „Přivítáme dobrovolníky na stříhání, žehlení a hlavně šití roušek. Pomoci nám můžou darem - například provázky, tkalouny, gumičkami, látkami, nitěmi - nebo přispět na nákup řezačky. „A hlavně v budoucnosti až krize pomine, budeme hledat práci a zakázky pro naši firmu.  Šijeme, kompletujeme, balíme. V tom jsme dobří. Takže vzpomeňte si na nás dejte nám práci. To nám pomůže,“ dodala za celý tým Lenka Nováková.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník