„Můžeme potvrdit pozitivní test na onemocnění Covid 19 u několika zaměstnanců externí firmy, která pro nás vykonává práce v Plzni. Naši zaměstnanci s nimi při práci nepřicházejí do kontaktu,“ sdělil Deníku v úterý mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář s tím, že pracoviště byla vydezinfikována. „Situaci nadále pečlivě sledujeme a se zástupci externí firmy jsme v kontaktu,“ poznamenal mluvčí s tím, že výroba ani provoz pivovaru nejsou ohroženy. „Podnikli jsme hygienická i bezpečnostní opatření, spolupracujeme také s externími partnery i hygienickou stanicí, abychom předešli nákaze a minimalizovali možná rizika. Pivovar je nadále v provozu, všichni lidé pracující v našich prostorách dodržují vládní nařízení i další hygienická doporučení a používají ochranné pomůcky,“ konstatoval Kovář.

Ilustrační foto
Přehrady v kraji jsou naplněné z 85 procent

„Zajistili jsme minimalizaci vzájemného kontaktu osob a dodržování dostatečného odstupu mezi nimi, a to jak na pracovišti, tak v šatnách či jídelně. V provozu je zaveden systém střídání směn, aby se zaměstnanci nesetkávali ve společných prostorách, dodržujeme omezení počtu zaměstnanců v kancelářích a ve vnitřních prostorách je nutné nosit roušky. Při vstupu do výrobních částí závodu je všem osobám bezkontaktně měřena tělesná teplota,“ dodal Kovář.

Probíhající vyšetřování

Zdroj Deníku uvedl, že nákaza se u jednoho ze zaměstnanců objevila už minulý týden. Začátkem týdne pak přibyli další nakažení. „Byli to cizinci, zřejmě Ukrajinci nebo Bulhaři, kteří žijí v Plzni na ubytovnách. Od té doby musíme nosit na pracovišti roušky,“ popsal zdroj.

Jan Jirák.
Aby zahnal chmury, začal se Jan Jirák věnovat historii piva

Plzeňská hygienická stanice v úterý odpoledne nákazu potvrdila, její ředitel Přemysl Tomašuk ale informoval, že vyšetřování je teprve na začátku. „Zahájili jsme šetření a získáváme kontakty na pracovníky dotyčné agentury. Jedná se o zaměstnance cizí státní příslušnosti. Nic bližšího zatím sdělit nemůžeme,“ konstatoval Tomašuk.