Zároveň meziříčští zastupitelé schválili návrh své kolegyně Hany Skácalové, věnovat sto tisíc korun severomoravskému rybářskému svazu. Peníze mají rybářům pomoci v dalším postupném zarybňování zdecimované řeky.

„Dar je pro rybáře přijatelnější a nevyžaduje složité administrativní úkony,“ vysvětlila Skácalová.

Město podpořilo rybáře už vloni penězi určenými na pořízení rybí násady.

„Dle sdělení rybářů je ale stejně důležité, a pomohlo by rychlejšímu obnovení života v Bečvě, pořízení a vypuštění generačních – matečních kusů ryb. Rybáři by dar rádi použili právě na tento účel,“ doplnila ke svému nynějšímu návrhu Skácalová.

V rozsáhlé diskuzi se poté zastupitelé pustili do kritiky dosavadního průběhu vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě ze dne 20. září 2020. Tehdy prozatím neznámý pachatel zamořil řeku kyanidy, což mělo za následek úhyn desítek tun ryb.

Happening Pochod za Bečvu III
VIDEO: Lidé protestovali u soutoku Bečvy, chtějí znát viníka ekologické havárie

Není to člověk na správném místě

Zastupitelé jednomyslně schválili výzvu ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi, aby odvolal z funkce ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse.

„Ředitel je zodpovědný za činnost inspekce. Dosud nepřipustil žádnou chybu, nevyvodil žádné závěry. Podle mne to není člověk na správném místě. Je to člověk, který pokud už neznemožnil zjištění viníka, tak rozhodně k jeho zjištění nijak nepřispěl,“ nechal se slyšet například zastupitel Václav Chajdrna.

Návrh skupiny zastupitelů podpořil také starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

„K pochybení na straně ČIŽP došlo na více úrovních. Velkým otazníkem jsou pro mě některé kroky oblastních inspektorátů v Brně, Olomouci nebo ‚nečinnost‘ některých inspektorů, kteří se měli podílet na odběru vzorků,“ řekl Stržínek.

Únik chemikálií do Bečvy. Ilustrační foto
K průtahům nedochází, komentuje státní zastupitelství vyšetřování otravy Bečvy

Ředitel se kritice brání

Ředitel ČIŽP Erik Geuss už dříve veškerou kritiku odmítal. Uvedl, že Česká inspekce životního prostředí nic nezanedbala, v ničem nepochybila a nikoho nekryje.

„Inspektoři odvedli maximálně možnou profesionální práci,“ řekl před časem Geuss.

Odstraňování následků masivního úhynu ryb v řece Bečvě v Hranicích, pondělí 21. září 2020
Zmizelé vzorky z otrávené Bečvy? Nevíme, kde skončily, stěžují si rybáři

Ministr životního prostředí Richard Brabec v úvodu minulého týdne po jednání vlády uvedl, že pokud by uvažoval o odvolání Geusse, tak první, komu to řekne, bude právě sám ředitel.

„Určitě o tom teď mediálně nebudu spekulovat,“ řekl Brabec s tím, že vyšetřování otravy řeky Bečvy stále není ukončeno. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že inspekce bude schopná svůj postup obhájit a vysvětlit.