Devětačtyřicetiletý muž měl nastoupit do vězení v roce 2011. Odsouzen byl k šesti letům za vykradení sídla hasičů, optiky a pokus o vykradení bankomatu. Jenže do vězení tehdy nenastoupil a zamířil do Španělska. „Ihned po jeho zmizení se do pátrání po něm zapojili kriminalisté z Příbrami, v čele s expertem na pátrání Vladislavem Martincem,“ uvedl policejní mluvčí David Schön.

Zkušený kriminalista během několika let intenzivně sledoval stopu uprchlého muže v Čechách a několika evropských státech, včetně Velké Británie a Kanárských ostrovů. Poznatky o přesném výskytu však podle policistů opakovaně dostal s mírným zpožděním, které vždy umožnilo muži zmizet.

Vrchní soud rozhodoval o vrazích chlapce z Děčína, odvolali se vůči trestům
Brutální čin. Soud potvrdil tresty vrahům 13letého chlapce z Děčína

Poprvé byli policisté blízko k Seidlovu zadržení před osmi lety. V roce 2014 se údajně vrátil do Příbrami a chtěl se bez platných dokladů ubytovat v jednom z místních hotelů. I tenkrát však unikl. „Z recepce hotelu uprchl. Přesné informace o jeho pobytu se několik let nedařilo zjistit,“ doplnil policejní mluvčí.

Podruhé se jeho zatčení přiblížilo v roce 2020, kdy se muž měl objevit znovu v Příbrami a komunikovat s rodinou na sociálních sítích. Prověřování těchto poznatků však k zatčení nevedlo.

Pátrání podle policejních informací nabralo nový směr na začátku letošního roku, kdy byl přesně lokalizován na území Gambie. Policisté tak už jen čekali na vhodný okamžik k zatčení. „Hledaný muž se však koncem února sám obrátil na zastupitelský úřad v senegalském Dakaru,“ konstatoval David Schön. Díky mezinárodní spolupráci pak bylo zatčení poměrně rychlé.

Chce požádat o milost

V africkém vězení Seidl pobyl osm měsíců. Extradiční řízení bylo úspěšně zakončeno na konci října, kdy Ministerstvo spravedlnosti Senegalu povolilo vydání vězně do České republiky. Do Česka byl transportován letecky a po přistání si jej převzali příbramští policisté.

Zdroj: Youtube

Sám hledaný tvrdí, že se neskrýval kvůli samotnému trestu, ale z obav o pomstu ze strany podsvětí. Údajně měl svědčit proti svým kumpánům v rámci kauzy vykradeného Orlíku v roce 2010.

Server iRozhlas oslovil Seidlova právního zástupce Davida Korbu, který potvrdil, že jeho klient je ve špatném zdravotním stavu. „Řekl mi, že už má asi šest měsíců odraženou ledvinu, která ho bolí. Močí krev, ukazoval mi celé tělo, které má posázené otevřenými boláky, a cítí se mizerně,“ řekl Seidlův obhájce zmíněnému serveru.

Záběr z policejního videa.
Policista v Ostravě ve volnu zadržel hledaného muže, schovával se ve stoupačkách

Předpokládá, že jeho klient bude vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zřejmě převezen do nemocnice. Zároveň chce požádat prezidenta Miloše Zemana o milost.

Podle informací Europolu se měl Seidl kromě krádeží zabývat také nedovoleným obchodem se zbraněmi, střelivem a výbušninami, dále legalizací výnosů z trestné činnosti či převaděčstvím.