Nezávisle na sobě zavolalo již v pondělí dopoledne do redakce Kladenského deníku několik obyvatel. „Normálně už bych šla chystat spát, ale ještě jsem v kuchyni něco dělala a v ložnici jsme ještě neměli zatažené elektronické žaluzie. Bylo mi divné, že je venku stále hodně světla, ale nevěnovala jsem tomu zvláštní pozornost,“ potvrzuje Alena Podolská ze Studeněvsi, která je v obci zastupitelkou. „Do toho mi ale volala sousedka: „Prosím tě, máte něco nad barákem. Je to řetězec nějakých koulí.“

Jak popisuje Podolská, šli se manželem podívat na terasu a zahlédli něco, co nikdy před tím. „Nad naším domem rotovala gigantická koule a při pozorování dalekohledem to bylo jako diamant s různými odlesky ledovými a dorůžova a dožluta a kolem toho prštěly jiskry jako z prskavky. Bylo to nádherné a hrozně rychle to rotovalo. Bylo to celkem osm koulí rozmístěných v prostoru různě po vsi,“ tvrdí zastupitelka. „S manželem jsme byli zaskočeni a pokusili jsme se úkaz vyfotit a natočit. Rotovalo to a zářilo nad Studeněvsí asi hodinu,“ dodala.

Nehoda na náměstí Svobody.
V Kladně nacouvala dodávka do ženy, ta vyvázla bez zranění

Osm různě barevných rotujících koulí, popisují svědci

Podivný úkaz potvrzuje i další žena ze sousedství. Popisuje ho jako osm různě barevných rotujících koulí na obloze. „Šla jsem si v neděli lehnout, protože bylo deset hodin večer. V domě máme velké okno, divila jsem se, co to venku tak svítí. Koukla jsem ven. Nejdříve jsem si myslela, že je to letadlo. Stálo to ale na jednom místě a nepřibližovalo se. Z jedné strany to blikalo modře a z jedné zeleně. Šla jsem si pro telefon a natočila na video. Byl to velký rotující světelný oblouk. Šla jsem i pro dalekohled. S dcerou a se synem jsme koukali i ze střešního okna. Naproti nám se ukázaly tři velké koule vedle sebe, které vypadaly jako rotující diamanty a třpytilo se to. Další byl na obloze ve směru na Řisuty a jeden se točil ve směru na Slaný,“ líčí noční zážitek Eva Burianová.

Slánští gymnazisté míchají dezinfekci pro Slaný už týden. Snímek z doby, kdy ještě nebyly povinné roušky.
Slánští gymnazisté v akci: Vyrábějí dezinfekci a ochranné štíty pro doktory

Podle ní byl létající neidentifikovatelný objekt vidět i pouhým okem, když si vzali dalekohled, viděli všechny detaily. „Letadlo a dron to v žádném případě nebyly. Byly to rotující koule,“ popsala Eva Burianová. „Pak jsme vyběhli tam mezi domy nad polem a bylo vedle sebe seřazených osm těchto předmětů. Jeden byl červenorůžový a předposlední modrý,“ tvrdí žena, která vše zaznamenala na mobilní telefon a na video.

„Viděla to i naše babička. Ale pak jsem z toho měla divný pocit a raději jsme zalezli,“ dodala. Podle svých slov nezavolala ani strážníky. „Nechtěla jsem vypadat jako blázen, aby lidi řekli, že jsem cvok, ale když to viděli i sousedé, nemohlo se mi to zdát,“ dodává Burianová.

Záhadolog: Zprávy přichází z celého světa

Zda se jedná pouze o neznalost astronomie nebo se může jít o skupinovou iluzi, jsme se zeptali uznávaného českého záhadologa Arnošta Vašíčka.

„Zprávy  o pozorování tajemných  světelných kouli, které se z ničeho nic objevují na noční obloze, přicházejí z celého světa. V poslední době je jejich výskyt čím dál častější.  V Austrálii je nazývají min min. V některých oblastech úřady dokonce nechaly postavit značky, které před tímto úkazem varují řidiče. U nás se stál známý případ z Miličína, který se udál v červenci roku 1991. Před časem jsem pro Českou televizi natáčel  dokument o tajemných světlech nad Kutnou Horou a nedalekou obci Bahýnko,“ říká záhadolog Arnošt Vašíček.

Lidičtí poslali do Litovle zásilku léků. celý týden šijí potřebným také roušky, část jich směřuje na onkologii do Motola.
Lidičtí pomáhají Litovelským, oplácejí solidaritu z dob poválečných

Při práci na knize České tajemno osobně sesbíral řadu důvěryhodných  svědectví o létajících „ohnivých koulích“  v Beskydech. Létající světelné koule jsou tedy nepochybně realitou, ale co je vyvolává, zůstává záhadou. Podle jedné hypotézy jde o přebytek přírodní elektřiny v ovzduší, podle jiné o optický klam na způsob faty morgány, další zas hovoří o unikátním atmosférickém úkazu, který způsobuje nějaká místní přírodní  anomálie.

„K nejsmělejším patří úvahy o objektech z antihmoty nebo o projevech mimozemské civilizace.  Všechny tyto teorie mají ovšem svá slabá místa. Netroufám si odhadnout, co se vlastně objevilo nad Studeněvsí. Schází přesnější informace. V jaké výšce se jednotlivé objekty pohybovaly? A jak byly asi velké? Měly rozměry kopacího míče, měsíce v úplňku nebo byly mnohem větší? Jedna svědkyně hovoří o gigantické kouli, ale obrazový záznam tomu neodpovídá. Také je škoda, že všech osm  koulí pohromadě zachycuje jen jedna fotografie a ne videozáznam,“ konstatuje záhadolog.

Kladenský deník byl na místo úkazu přivolán na místo v pondělí večer společně s místními obyvateli. Jelikož byla ale místní městská hvězdárna kvůli karanténě uzavřená, nemohli jsme si prohlédnout západní oblohu hvězdářským triedrem, pouze privátními dalekohledy.

Kateřina Nič Husárová.
Komentář Kateřiny Nič Husárové: Nechytračme počesku!